Romgaz, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, a depus o cerere în instanță pentru dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, acuzând că aceasta este insolvabilă și folosită ca paravan de o altă entitate juridică cu același nume, pentru a evita răspunderea patrimonială, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit ministrului Burduja, Fundația Greenpeace CEE România a fost folosită în mod duplicitar, fiind insolvabilă, fără active, conturi bancare sau bunuri, ceea ce face imposibilă recuperarea cheltuielilor de judecată impuse prin hotărârile civile care au respins acțiunile ONG-ului împotriva proiectului Neptun Deep. În urma acestor hotărâri, Greenpeace a fost obligată la plata a 380.000 de lei către titularii proiectului, însă, din cauza insolvabilității, Romgaz nu a putut recupera aceste sume.
Sebastian Burduja a subliniat că demersul Romgaz este unul legal, corect și moral, menit să protejeze interesul public, securitatea energetică și bunăstarea românilor. El a reafirmat angajamentul ferm al instituției de a nu ceda în fața presiunilor sau a campaniilor de intimidare.
„Am spus de la bun început că ne vom lupta până la capăt pentru interesul public al țării noastre, pentru securitatea energetică și bunăstarea românilor. Și asta facem. Nu ne vom lăsa intimidați de amenințări, cereri de demisie, minciuni și jigniri pe bandă rulantă. Am luat act de faptul că Romgaz a decis să formuleze, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, o cerere de chemare în judecată având ca obiect dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România. Cererea a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 (dosar nr. 17337/299/2025)”, a scris Burduja pe pagina sa de Facebook.
Romgaz, prin filiala sa, a considerat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru dizolvarea Fundației Greenpeace CEE România, conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000, având în vedere insolvabilitatea și scopul duplicitar al acesteia.
„Legea permite accesul liber la justiție și conferă calitate procesuală activă Greenpeace pentru a ataca proiecte de miliarde de euro. Corelativ, atunci când demersurile litigioase se dovedesc neîntemeiate, aceste ONG-uri trebuie să poată răspunde cel puțin pentru cheltuielile de judecată, dacă instanța decide în acest sens. Aceasta este legea și nimeni nu este mai presus de ea.
În cazul de față, prin sentințele civile nr. 667/2025 și 4887/2025, cererile formulate de Fundația Greenpeace împotriva Proiectului Neptun Deep au fost respinse, ONG-ul fiind obligat la plata a 380.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către titularii proiectului. În urma demarării executării silite, Romgaz a constatat că Greenpeace România este insolvabilă, neavând niciun fel de active, bunuri mobile sau imobile, disponibilități bănești, sau vreun cont deschis la unitățile bancare. Transparență și corectitudine? Din păcate, nu. Impozite plătite pentru eventualele activități lucrative? Nu. Totul mascat, disimulat sub forma unei alte entități’, a mai scris Sebastian Burduja.
Proiectul Neptun Deep este unul strategic pentru România, vizând exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră, esențială pentru securitatea energetică a țării. În ultimii ani, proiectul a fost ținta unor acțiuni juridice din partea Greenpeace, care a contestat diverse aspecte ale exploatării, însă instanțele au respins aceste cereri.
Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, fiind o societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat, Statul Român deținând 70% din acțiuni. Cu o istorie ce datează din 1909, compania are o experiență vastă în explorarea, producția și înmagazinarea subterană a gazelor naturale, precum și în furnizarea de energie electrică, după preluarea centralei termoelectrice de la Iernut în 2013. Romgaz este listată la Bursa de Valori București și se dezvoltă continuu prin implementarea tehnologiilor moderne și prin proiecte strategice, cum este Neptun Deep, care contribuie la securitatea energetică a României.
Conform celor mai recente date financiare, în primul trimestru al anului 2025, Romgaz a raportat un profit net de 951 milioane lei, în scădere cu aproximativ 24% față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce cifra de afaceri a fost de 2,38 miliarde lei. Pentru anul 2024, profitul net consolidat al companiei a crescut cu aproape 15%, ajungând la 3,22 miliarde lei, în ciuda unei scăderi a cifrei de afaceri cu aproape 12%. Romgaz continuă să investească masiv, alocând peste 2 miliarde lei în proiecte strategice și pregătindu-se să intre pe piața de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii casnici și companii, consolidându-și astfel poziția de lider în sectorul energetic românesc.