Investitorii par tot mai pesimiști în privința perspectivelor constructorilor auto europeni, în contextul în care rivalii chinezi, competitivi și avansați tehnologic, vizează o piață continentală apatică și sunt foarte eficienți în această expansiune, sporindu-și progresiv cota de piață. Există, însă, două mărci nonconformiste și dinamice — linia sportivă Cupra (de la Volkswagen AG) și modelele accesibile Dacia (ale Renault SA) — care demonstrează că Europa nu e încă scoasă din joc, se arată într-un editorial amplu dedicat acestei teme de Bloomberg. În 2024, Dacia Sandero a devansat modele precum Renault Clio, VW Golf și Tesla Model Y, devenind cel mai bine vândut autoturism din Europa. SUV-ul Duster este, de asemenea, unul dintre cele mai populare din Europa. Cu peste 500.000 de unități livrate în regiune, Dacia a depășit Hyundai și Tesla, atingând o cotă de piață record de 4,5%. „Desigur, nici Renault nu e imun la presiunile competiției — grupul francez a revizuit în scădere marja de profit pentru 2025. Însă rețeta Dacia se dovedește solidă într-un climat în care rivalii chinezi low-cost își pregătesc ofensiva. Nici Cupra, nici Dacia nu se vor lăsa călcate în picioare”, mai scrie sursa citată.
Când vine vorba despre viitorul industriei auto europene, tonul dominant este adesea unul sumbru: competiția tot mai agresivă din partea producătorilor chinezi, reglementările stricte și costurile în creștere pun presiune pe giganții continentului. Și totuși, în mijlocul acestor turbulențe, două mărci sfidează așteptările — iar una dintre ele vine de la constructorul de la Mioveni. Se pare că Dacia, brandul low-cost al grupului Renault, reușește să transforme simplitatea în strategie și accesibilitatea în avantaj competitiv, menținându-și poziția pe o piață cuprinsă de furtună. Într-un articol amplu publicat de Bloomberg, constructorul este prezentat ca un exemplu de eficiență și adaptabilitate, capabil nu doar să reziste, ci să prospere într-o piață europeană din ce în ce mai congestionată.
„Fabricată lângă Barcelona, Cupra impresionează prin designul său îndrăzneț, în timp ce Dacia, cu sediul în România, produce vehicule practice, la prețuri accesibile. Ambele oferă lecții valoroase despre cum pot producătorii europeni să reziste în fața ofensivei chineze”, scrie sursa citată.
Foto: Unsplash
Cupra, devenită marcă de sine stătătoare abia în 2018 — după ce a fost, anterior, doar linia de performanță a subsidiarei spaniole Seat — este acum una dintre cele mai dinamice mărci auto din Europa. Datorită designului sportiv, Cupra a reușit să atragă un public tânăr și entuziast. Vânzările sale au crescut cu 33% în prima jumătate a acestui an, depășind 167.000 de unități — mai mult decât vânzările Seat, care a fost lăsată fără modele noi, precizează Bloomberg.
Luca de Meo, care tocmai a părăsit funcția de CEO al Renault pentru a se alătura grupului de modă Kering SA, a fost cel care a sesizat potențialul modelului Cupra încă din perioada în care era președinte al Seat (2015–2020). Germania, cea mai importantă piață a mărcii, a fost cucerită rapid: Cupra a fost votată cea mai „la modă” marcă auto de către cititorii revistei germane „Auto Motor und Sport”. Până la finalul deceniului, constructorul intenționează să intre pe piața americană.
Cu un public cu circa zece ani mai tânăr decât media clienților grupului VW, Cupra reușește să vândă cu un preț premium, comparativ cu Seat. Rezultatul? Venitul per mașină a crescut cu 35% față de 2019, iar în 2024 profitul operațional combinat Seat-Cupra a atins un record de 633 milioane de euro.
Chiar dacă CEO-ul britanic Wayne Griffiths a demisionat în martie, iar profitul pe primul trimestru a scăzut — parțial din cauza tarifelor UE aplicate importurilor de vehicule electrice din China, care au afectat SUV-ul electric Cupra Tavascan — marca rămâne un punct strălucitor în universul VW. Lansarea viitorului supermini electric Raval, produs în Spania, va extinde și mai mult atractivitatea mărcii.
Pe lista potențialilor succesori ai lui De Meo la Renault se află și Denis Le Vot, CEO-ul Dacia, care a transformat o marcă bugetară, cumpărată de Renault de la statul român în 1999, într-un simbol al simplității inteligente, comentează sursa citată. În 2024, Dacia Sandero a devansat modele precum Renault Clio, VW Golf și Tesla Model Y, devenind cel mai bine vândut autoturism din Europa. SUV-ul Duster e, de asemenea, unul dintre cele mai populare din Europa. Cu peste 500.000 de unități livrate în regiune, Dacia a depășit Hyundai și Tesla, atingând o cotă de piață record de 4,5%.
Pe o piață în care prețurile mașinilor noi au explodat — pe fondul inflației și reglementărilor — Dacia a rămas fidelă principiului prețului accesibil: în Germania, Sandero pornește de la circa 12.500 de euro, deși mulți aleg versiuni mai bine echipate. Strategia de competitivitate este simplă și eficientă: reducerea greutății și a complexității, utilizarea aceleiași platforme tehnice pentru mai multe modele, producție în locații cu costuri reduse — România și Maroc — și un control riguros al costurilor încă din faza de design.
Deși modelul electric Spring este în prezent importat din China (și supus tarifelor), Dacia pregătește un nou model electric urban, produs în Europa, care va costa sub 18.000 de euro și va fi dezvoltat în doar 16 luni. „Provoc pe oricine din lume să facă asta, inclusiv pe chinezi, când vor veni în Europa”, declara De Meo în februarie.
Estetica Dacia, odinioară asociată cu un aspect „ieftin”, a devenit acum robustă și practică. Brandul evită în continuare elementele inutile: fără piele, fără crom. Și totuși, Dacia generează marje operaționale de două cifre, depășind astfel mulți producători premium. Prin extinderea în segmentul C — cu modele mai mari și mai profitabile, cum ar fi SUV-ul de familie Bigster, de 24.000 de euro — Dacia vizează o marjă operațională de 15% până în 2030, moment în care veniturile ar urma să se dubleze față de 2022.