Sunday Times a publicat faimosul său clasament anual al milionarilor, o ediție care relevă o scădere fără precedent a marilor averi, dinamică pe care presa internațională o pune în contextul dezechilibrelor economice care au marcat ultimii ani și al măsurilor fiscale tot mai stricte. Mulți mari investitori au părăsit Regatul Unit începând din martie 2024, după eliminarea facilităților fiscale acordate rezidenților non-dom. Lista reflectă schimbări semnificative în economia globală și oferă o imagine clară asupra industriilor care generează cei mai mulți bani în zilele noastre.
Averea cumulată a celor 350 de persoane și familii incluse anul acesta în faimosul clasament anual a scăzut cu 3%, ajungând la 772,8 miliarde de lire sterline, potrivit informațiilor analizate de The Sunday Times. Este cel de-al treilea an consecutiv de declin, comentează The Guardian. Un indiciu cu privire la relevanța averilor evaluate este pragul minim de acces în catalog, care a rămas neschimbat, la 350 de milioane de lire, precizează sursa citată. Potrivit datelor publicate de presa internațională, numărul miliardarilor britanici a scăzut dramatic în ultimul an, pentru a ajunge la cel mai mic nivel din ultimele decenii. Cifrele arată o reducere de la 165 de miliardari în 2024, la 156 în 2025, ceea ce presa elngleză consideră că ar fi cel mai abrupt declin în cei 37 de ani de existență ai acestui clasament, comentează The Guardian.
Cauzele acestei dinamici ar putea fi multiple: volatilitatea piețelor financiare, încheierea condițiilor de regim fiscal preferențial pentru rezidenții non-dom sau un climat economic tot mai puțin prietenos pentru categoria celor super-bogați.
„Numărul miliardarilor este în scădere, iar averea totală a celor incluși în clasamentul de anul acesta urmează același trend. Observăm, totodată, că Marea Britanie atrage tot mai puțini investitori super-bogați din străinătate”, a declarat Robert Watts, autorul listei.
Regele Charles / Wikipedia
Averea personală a Regelui Charles a crescut cu 30 milioane lire sterline, atingând 640 de milioane, performanță care l-a urcat 20 de poziții în noul clasament. Regele Charles a ajuns în 2025 la o avere personală de 640 de milioane de lire, care îl plasează acum pe locul 258, la egalitate cu Rishi Sunak și Akshata Murty. Noua estimare a averii Regelui Charles sugerează că ar fi cu 270 de milioane de lire mai bogat decât regretata Regină Elisabeta a II-a.
Cea mai mare parte a acestei averi provine din portofoliul de investiții moștenit de la mama sa, iar cumulul a fost posibil în principal pentru că nu au fost plătite impozite pentru moștenirea lăsată de Regină, ca urmare a unei scutiri speciale aplicabile succesiunilor regale. Fără această excepție, averea ar fi fost supusă unei taxe standard de 40% pentru activele ce depășesc un anumit prag, comentează BBC.
O altă sursă de venit pentru Regele Charles este moșia privată Duchy of Lancaster, care include peste 18.000 de hectare de teren în zone precum Lancashire și Yorkshire, dar și proprietăți în centrul Londrei. Evaluată la 654 de milioane de lire sterline, această moșie generează anual un profit de aproximativ 20 de milioane de lire.
Gopichand Hinduja
Pentru al patrulea an consecutiv, familia Hinduja conduce topulanual Sunday Times, cu o avere de 35,3 miliarde de lire. Grupul Hinduja este un conglomerat indian cu activități în multiple sectoare, de la energie și automobile până la servicii bancare. Averea sa este, totuși, în scădere față de 2024, când se clasa pe prima poziție a acestui clasament cu 37,1 miliarde de lire sterline. Pierderile financiare, comentează The Guardian, au fost înregistrate pe fondul deprecierii acțiunilor deținute în companiile listate la bursă.
Frații Reuben, care și-au construit averea din investiții în imobiliare și tehnologie, ocupă locul doi, iar pe locul trei se află Sir Leonard Blavatnik, om de afaceri născut în Ucraina, cu cetățenie britanico-americană. Simon Reuben urcă pe locul al doilea, cu 26,8 miliarde de lire (față de 25 miliarde anul trecut), devansându-l pe Sir Leonard Blavatnik, a cărui avere a scăzut la 25,725 miliarde, ca urmare a diminuării participației în Warner Music Group.
Printre cei care au coborât semnificativ se numără Sir Jim Ratcliffe, coproprietar al Manchester United, care a pierdut peste 6 miliarde de lire în ultimul an și astfel a ajuns la o avere de doar 17 miliarde, ceea ce l-a eliminat din top 5.
Leonard Blavatnik / blavatnikfoundation.org
Fostul șef al diviziei de petrol de la Glencore, Alex Beard, a pierdut statutul de miliardar, averea sa coborând la 991 milioane lire, pe fondul scăderii drastice a prețurilor la materii prime și a problemelor legale în Africa.
Alți foști miliardari: Strive Masiyiwa (Econet), Suneil Setiya & Greg Skinner (Quadrature Capital) și Malcolm Healey (Wren Kitchens) – toți au devenit doar milionari, după ce au suferit pierderi semnificative.
Ediția din acest an a clasamentului Sunday Times Rich List scoate în evidență o nouă generație de tineri miliardari britanici, antreprenori care și-au construit averile preponderent din tehnologie și divertisment.
Dmitry Bukhman ocupă prima poziție în clasamentul celor mai bogați tineri sub 40 de ani din Marea Britanie, cu o avere estimată la 12,45 miliarde lire sterline. Cofondator al companiei de gaming Playrix, Bukhman este exemplul perfect al potențialului uriaș pe care îl are industria jocurilor video pe mobil.
În zona tehnologiei, se remarcă și Herman Narula, fondatorul Improbable Worlds, o companie specializată în platforme virtuale, cu o avere estimată la 780 milioane lire sterline. În același domeniu, fondatorii startup-ului care dezvoltă soluții de inteligență artificială Synthesia, Victor Riparbelli și Steffen Tjerrild, dețin fiecare câte 110 milioane lire sterline.
Cel mai bogat muzician din clasament este Sir Paul McCartney, în vârstă de 82 de ani, care s-a situat pe locul 151, cu o avere estimată la 1,025 miliarde de lire sterline. Averea lui a crescut cu 25 de milioane de lire față de anul trecut, datorită vânzărilor de bilete pentru turneul internațional Got Back, în care a interpretat piese ale trupei The Beatles (dar și compoziții solo!), în peste 60 de concerte incluse într-un turneu internațional. Anul trecut, McCartney a devenit primul muzician britanic miliardar, averea sa crescând de la 865 de milioane de lire în 2022, la 1 miliard de lire în 2023.
Nicio femeie muzician nu a fost inclusă în clasamentul principal, însă Dua Lipa a fost menționată în clasamentul secundar „40 Under 40 Rich List”. Cântăreața cunoscută pentru hitul „New Rules”, în vârstă de 29 de ani, a fost cea mai tânără de pe acea listă, cu o avere estimată la 115 milioane de lire. În paralel, pe refrenul „Rolling in the Deep”, Adele, în vârstă de 37 de ani, a intrat și ea în acest top, cu o avere evaluată la 170 de milioane de lire.
Dua Lipa / Facebook
Printre numele cunoscute care figurează în listă se regăsesc:
Lista include și tineri antreprenori care au surprins prin ascensiuni rapide și spectaculoase. Printre aceștia, Ben Francis, fondatorul brandului de echipament sportiv Gymshark, care a ajuns la 900 milioane lire sterline. Georgia Toffolo, vedetă de reality show devenită milionară și recent căsătorită cu James Watt, fondatorul BrewDog, are o avere de 425 milioane lire sterline. Paige Williams, fondatoare a unui brand de produse de înfrumusețare, provenită dintr-un cartier modest din Manchester, a acumulat 100 milioane lire sterline și a intrat și ea în topul secundar. La fel și familia Coates, proprietarii Bet365, care și-a mărit averea cu aproape 2 miliarde lire, pe fondul speculațiilor privind o posibilă vânzare a afacerii evaluate la 9 miliarde lire.
În zona sportivă, se pare că golful este o afacere bună pentru Rory McIlroy, care s-a clasat peste vedetele din fotbal sau din box. Cu o avere estimată la 260 milioane lire sterline, McIlroy i-a depășit pe Anthony Joshua și Harry Kane, grație câștigurilor din turnee și sponsorizări.
Economia globală se confruntă cu provocări multiple. Economia Japoniei a intrat în recesiune în T1 2025 (-0,2% față de trimestrul anterior), în timp ce Marea Britanie înregistrează cea mai bună performanță din G7 (+0,7%). În același timp, surplusul comercial al UE cu SUA a crescut spectaculos la 40,7 miliarde euro, în contextul unei posibile escaladări a războiului comercial inițiat de Donald Trump.
Luke Hildyard, director executiv al High Pay Centre, afirmă că acest clasament este o oglindă a ineficienței structurale a economiei britanice: „O taxare mai eficientă a super-bogaților și o mai bună remunerare a angajaților ar putea duce la standarde de viață mai ridicate pentru majoritatea cetățenilor. Nu e ușor, dar concentrarea extremă a averii nu este nici sănătoasă, nici eficientă”, a declarat el.