Prima pagină » S-au năsut super-bebelușii cu ADN de la trei persoane. Experimentul prin care au fost înlăturate boli genetice grave

S-au năsut super-bebelușii cu ADN de la trei persoane. Experimentul prin care au fost înlăturate boli genetice grave

S-au năsut super-bebelușii cu ADN de la trei persoane. Experimentul prin care au fost înlăturate boli genetice grave
S-au năsut super-bebelușii cu ADN de la trei persoane

Într-un eveniment remarcabil pentru lumea medicală, opt bebeluși sănătoși s-au născut în urma unei proceduri inovatoare de transfer mitocondrial ADN — o metodă ce are ca scop prevenirea transmiterii unor boli genetice grave. Este pentru prima dată când această tehnică a fost evaluată clinic la nivel mondial, rezultatele fiind publicate miercuri în New England Journal of Medicine.

Afectarea ADN-ului mitocondrial la bebeluși duce la probleme medicale severe, de la atrofii musculare până la insuficiență cardiacă sau boli cerebrale. În fiecare an, aproximativ unul din 5.000 de copii se confruntă cu astfel de defecte genetice.

Sir Doug Turnbull, unul dintre cercetătorii de la Newcastle care au condus experimentul, a declarat:

„Boala mitocondrială poate avea un impact devastator asupra familiilor. Vestea de astăzi oferă o nouă speranță multor alte femei aflate în pericolul de a transmite această afecțiune, care acum au șansa să aibă copii ce pot crește fără această boală teribilă.”

Bebeluși sănătoși, fără semne de boală moștenită

Patru fete și patru băieți, inclusiv o pereche de gemeni identici, au venit pe lume datorită acestei tehnologii, fiind copiii a șapte femei ce prezentau un risc ridicat de a transmite mutații genetice periculoase la nivelul mitocondriilor. Specialiștii descriu mitocondriile drept „bateriile” celulei, cele care furnizează energia necesară funcționării organismului.

Noii-născuți, cu vârste cuprinse între câteva săptămâni și peste doi ani, au o dezvoltare normală, fără urme de boală genetică moștenită.

Cum funcționează transferul mitocondrial: ADN de la trei persoane

Fiecare bebeluș rezultat prin această metodă are informație genetică de la un bărbat și două femei. Procedura presupune transferul nucleului din ovulul fecundat al unei femei purtătoare de mutații dăunătoare, într-un ovul donat, căruia i-a fost îndepărtat nucleul.

Pentru anumite paciente, acest proces reprezintă singura variantă, deoarece fertilizarea in vitro tradițională nu asigură destui embrioni sănătoși pentru folosire după diagnosticarea pre-implantare, scrie Financial Times.

Mitocondriile au propriile lor gene, diferite de genomul principal, aflat în nucleul celulelor. Donatoarea de ovul furnizează mitocondriile, care au doar 13 gene esențiale pentru sănătate, în timp ce nucleul celular aduce peste 20.000 de gene care definesc caracteristicile individuale ale unei persoane.

Echipa de cercetare subliniază că respinge constant termenul popularizat de „bebeluşi cu trei părinţi”. Sir Doug Turnbull punctează:

„Noi respingem constant termenul popular de «bebeluși cu trei părinți», dar asta nu schimbă cu nimic lucrurile.”

Licențierea și dezbaterea publică: Startul experimentului în Marea Britanie

Universitatea Newcastle a obținut licența pentru acest experiment în 2017, cu sprijin financiar de la NHS (Sistemul Naţional de Sănătate britanic) și Wellcome Trust, după discuții intense pe marginea implicațiilor medicale și etice.

Inițial, studiul își propunea să ofere această procedură la 125 de femei pe parcursul a cinci ani. În realitate, ritmul a fost încetinit din cauza unor dificultăți neprevăzute — de la lipsa donatoarelor până la detalii tehnice ale procedurii FIV.

Liz Curtis, fondatoare a fundației Lily Foundation pentru boala mitocondrială, a subliniat impactul asupra familiilor:

„Pentru multe familii afectate, aceasta e prima speranță reală de a rupe ciclul acestei boli moștenite.”

Profesorul Mary Herbert, biolog specializat în reproducere, a spus că echipa de la Newcastle lucrează la îmbunătățirea procedurii, precum și la posibilitatea de a folosi ovule congelate. Ea a precizat:

„Cei opt bebeluși s-au născut în urma a 22 de femei supuse transferului mitocondrial. Dorim să facem tehnica mai rafinată și mai blândă, pentru a putea folosi ovule donate congelate.”

Australia este singura țară în afară de Regatul Unit unde transferul mitocondrial este legal. Mary Herbert, care activează și la Universitatea Monash din Melbourne, a adăugat:

„Sper ca aceste rezultate să îi asigure pe reglementatori [din Australia]. Cred că suntem pe punctul de a obține prima noastră licență, care ne va permite să facem cercetare preclinică și instruire. Sperăm să începem trialul clinic în 2026.”

Alte articole importante
Furturile de criptomonede au atins un nou record în 2025. Activele digitale, mai vulnerabile ca oricând
Furturile de criptomonede au atins un nou record în 2025. Activele digitale, mai vulnerabile ca oricând
Furturile de criptomonede au atins un nivel record în acest an, depășind în primele șase luni totalul înregistrat pe întreg anul 2024. Explozia atacurilor cibernetice și fizice asupra deținătorilor de active digitale marchează un an negru pentru securitatea în lumea crypto. Furturile de criptomonede în 2025 au depășit totalul înregistrat pe tot anul 2024 Furturile […]
România cumpără peste 200 de sisteme MANPAD: Ce sunt, cât costă și câte vor fi cumpărate
România cumpără peste 200 de sisteme MANPAD: Ce sunt, cât costă și câte vor fi cumpărate
România accelerează procesul de modernizare a forței de apărare antiaeriană, urmând să cumpere peste 200 de sisteme MANPAD. De asemenea, MApN va mai face și alte achiziții strategice de tehnică militară, precum armament individual și vehicule blindate pentru infanterie, care ar putea fi contractate chiar în cursul acestui an. Programul Mistral 3 în România: Prețul […]
Rabla Plus se schimbă: statul oferă mai puțini bani pentru electrice
Companii
Rabla Plus se schimbă: statul oferă mai puțini bani pentru electrice
Lovitură pentru oferii eco: statul român va aloca mai puțini bani pentru achiziția de vehicule electrice prin programul Rabla Plus. Acesta este considerat unul dintre cele mai mari din Europa, iar Ministrul Mediului spune că bugetul actual nu mai permite susținerea unei subvenții de asemenea amploare. Scade valoarea voucher-ului pentru electrice. Ce spune Ministrul Mediului? […]
Ministerul Muncii verifică pensiile de handicap, pe fondul suspiciunilor de fraudă și abuzuri
Analize
Ministerul Muncii verifică pensiile de handicap, pe fondul suspiciunilor de fraudă și abuzuri
Ministerul Muncii declanșează o anchetă la nivel național, vizând modul în care sunt acordate pensiile de handicap, în contextul unui val de suspiciuni privind fraude medicale și abuzuri de sistem. Cu peste 928.000 de beneficiari și fonduri publice de ordinul miliardelor de lei direcționate anual către acest segment, autoritățile se pregătesc pentru un control riguros […]
Cât de vulnerabilă este, de fapt, economia lui Putin și ce efect ar avea eventualele taxe vamale de 100% anunțate de Trump
Analize
Cât de vulnerabilă este, de fapt, economia lui Putin și ce efect ar avea eventualele taxe vamale de 100% anunțate de Trump
Donald Trump a surprins lumea politică la începutul săptămânii, anunțând la Casa Albă o schimbare radicală de curs în relațiile economice cu Rusia. După o perioadă în care administrația sa părea dispusă să reia colaborarea „business as usual” cu Kremlinul, Trump a pus pe masă posibilitatea unor sancțiuni economice dure, ce includ taxe vamale de […]
Tesla lansează pe piața din China noile Model YL și Model 3 Plus. Cât vor costa?
Companii
Tesla lansează pe piața din China noile Model YL și Model 3 Plus. Cât vor costa?
Tesla urmează să lanseze în China o versiune mai mare a SUV-ului Model Y și una cu autonomie extinsă pentru berlina Model 3. Producătorul american de vehicule electrice speră că în acest fel va reuși să-și revitalizeze vânzările pe o piață tot mai competitivă, dominată de producători locali precum BYD, Geely sau Xiaomi. Tesla își […]