Prima pagină » Franța și Marea Britanie au semnat un acord de parteneriat care va aduce mii de locuri de muncă, noi tipuri de rachete și cooperare nucleară extinsă

Franța și Marea Britanie au semnat un acord de parteneriat care va aduce mii de locuri de muncă, noi tipuri de rachete și cooperare nucleară extinsă

Franța și Marea Britanie au semnat un acord de parteneriat care va aduce mii de locuri de muncă, noi tipuri de rachete și cooperare nucleară extinsă
Franța și Marea Britanie au semnat un acord de parteneriat

Marea Britanie și Franța au decis să comande un număr mai mare de rachete de croazieră Storm Shadow, recunoscute pentru capacitatea lor letală, în paralel cu intensificarea colaborării pentru dezvoltarea înlocuitorului acestora. Această decizie face parte dintr-un nou acord semnat joi, 10 iulie 2025, care marchează o nouă etapă în relația de apărare dintre cele două țări, a anunțat guvernul Marii Britanii printr-un comunicat.

Conform înțelegerii, ambele state se angajează să lanseze faza următoare a proiectului comun pentru rachete cu capacitate de atac la distanță mare și rachete antinavă, apropiindu-se, astfel, de alegerea unui design final pentru succesorul Storm Shadow.

Mii de locuri de muncă susținute prin cooperarea industrială

Efortul comun de dezvoltare va menține aproximativ 1.300 de locuri de muncă calificate în Regatul Unit, contribuind la creșterea economică în conformitate cu Planul pentru Schimbare al guvernului britanic. În plus, modernizarea liniilor de producție pentru Storm Shadow la fabrica MBDA din Stevenage va susține peste 300 de locuri de muncă.

Cooperare nucleară aprofundată între Londra și Paris

Prim-ministrul britanic și președintele Emmanuel Macron au convenit să extindă colaborarea nucleară, lucrând mai strâns ca niciodată la consolidarea capacităților de descurajare nucleară.

O declarație recent semnată afirmă pentru prima dată că descurajarea nucleară a ambelor țări este independentă, dar coordonabilă, și că nu există nicio amenințare extremă la adresa Europei care să nu provoace un răspuns comun. Astfel, orice adversar care amenință interesele vitale ale Marii Britanii sau Franței ar putea fi confruntat cu forța nucleară combinată a ambelor națiuni.

Colaborarea se extinde și în domeniul cercetării nucleare, cu un angajament comun de a susține arhitectura internațională de neproliferare.

Marea Britanie și Franța – singurele puteri nucleare din Europa

Aceste două state sunt singurele puteri nucleare din Europa, iar descurajarea lor contribuie semnificativ la securitatea NATO și a zonei euro-atlantice.

Prim-ministrul Keir Starmer a declarat:

„De la războiul din Europa, la noile riscuri nucleare și atacurile cibernetice zilnice – amenințările se înmulțesc. Ca parteneri apropiați și aliați NATO, Marea Britanie și Franța au o istorie profundă de colaborare în domeniul apărării, iar acordurile de astăzi duc parteneriatul nostru la un nivel superior. Suntem pregătiți să folosim puterea noastră comună pentru a dezvolta capabilități comune, pregătindu-ne pentru deceniile următoare, susținând mii de locuri de muncă în Regatul Unit și asigurând siguranța cetățenilor noștri.”

Secretarul Apărării, John Healey MP, a adăugat:

„Marea Britanie și Franța se mobilizează  pentru a face față amenințărilor de azi și provocărilor de mâine. Ne angajăm să transformăm apărarea într-un motor al creșterii economice, să oferim capabilități militare superioare mai rapid și să asigurăm interoperabilitatea forțelor noastre – de la Nordul Înalților până la Marea Neagră. Acest parteneriat ne întărește poziția de lideri în Europa, susține în continuare Ucraina și transmite un mesaj clar adversarilor noștri: suntem mai puternici împreună.”

Lansarea „Entente Industrielle” – un nou motor pentru creștere economică în domeniul apărării

Noile colaborări vor fi dezvoltate în cadrul unui acord reîmprospătat, cunoscut sub denumirea Lancaster House 2.0, printr-o „Entente Industrielle” care face din apărare un motor pentru creștere economică.

Printre proiectele incluse se numără:

  • Construirea următoarei generații de rachete cu capacitate de atac la distanță mare și antinavă, înlocuind Storm Shadow. Acest efort comun va susține 1.300 de locuri de muncă calificate în Marea Britanie, în concordanță cu Planul pentru Schimbare.

  • Modernizarea liniilor de producție pentru rachetele Storm Shadow din Stevenage, pentru a întări stocurile naționale, sprijinind peste 300 de locuri de muncă la MBDA și în lanțul de aprovizionare, transformând investițiile în apărare într-un motor economic.

  • Dezvoltarea comună a noii generații de rachete aer-aer cu rază lungă pentru avioanele de luptă ale Royal Air Force.

  • Începerea lucrărilor pentru arme avansate, inclusiv arme radiofrecvență de înaltă tehnologie, cum ar fi armele cu microunde și bruiajele, capabile să neutralizeze amenințări precum dronele și rachetele.

  • Folosirea inteligenței artificiale pentru a face rachetele și dronele mai letale, prin dezvoltarea de algoritmi pentru lovituri sincronizate.

Forțe militare integrate și noi capacități de luptă

În cadrul pachetului ambițios de cooperare din Lancaster House 2.0, militarii celor două țări vor colabora mai strâns ca niciodată. Recunoscând amenințările crescute la adresa securității europene, Marea Britanie și Franța vor extinde forța lor comună, concentrând-o pe apărarea Europei, pregătirea pentru război și descurajarea adversarilor.

Forța comună combinată va putea comanda pentru prima dată un corp combinat UK-Franța, cea mai mare structură de forțe terestre sub un singur comandament, formată din mii de soldați care vor opera alături de aliații NATO.

Pentru prima dată, această forță va integra și domeniile spațial și cibernetic, pentru a contracara amenințările noi, sporind capacitatea de reacție rapidă printr-o conștientizare extinsă a situației tactice, alimentată de date provenite nu doar de pe teren, mare sau aer.

Consolidarea rolului în NATO și sprijinul pentru Ucraina

Forța comună combinată reprezintă un pas major în consolidarea leadershipului britanic și francez în NATO, aliniindu-se cu angajamentul Guvernului de a susține Corpul Strategic de Rezervă al Alianței și de a întări securitatea europeană.

De asemenea, Marea Britanie și Franța vor reafirma conducerea comună a Coaliției Voluntarilor – un grup de peste 30 de națiuni care coordonează sprijinul militar pentru Ucraina în eventualitatea unui armistițiu. Structurile Forței Comune Comandate oferă fundația pentru această coaliție, permițând aliaților să acționeze sub conducerea UK-Franța.

Sistem integrat de apărare antirachetă pentru Europa

Colaborarea va include și dezvoltarea unui sistem integrat de apărare antirachetă pentru Europa. Inițiativa DIAMOND, condusă de Marea Britanie, va îmbunătăți apărarea aeriană și antirachetă a NATO, asigurând o interoperabilitate mai bună între sistemele de apărare ale statelor membre.

Aceste noi acorduri continuă să susțină obiectivul principal al guvernului britanic: protejarea țării, fundament al Planului pentru Schimbare.

Alte articole importante
O trupă rock cu milioane de fani a fost demascată: toate piesele erau generate de inteligența artificială
Tehnologie
O trupă rock cu milioane de fani a fost demascată: toate piesele erau generate de inteligența artificială
The Velvet Sundown este o trupă rock psihodelic care, în mai puțin de două luni de la înființare, a reușit să adune peste un milion de ascultători lunar pe Spotify. Cu două albume deja lansate – „Floating On Echoes” și „Dust And Silence” – și un al treilea, „Paper Sun Rebellion”, programat pentru 14 iulie, […]
BPO-ul modern: de la bănci la spitale, din laboratoare în spațiu. Revoluția silențioasă a eficienței și inovației
BPO-ul modern: de la bănci la spitale, din laboratoare în spațiu. Revoluția silențioasă a eficienței și inovației
BPO-ul modern a devenit veriga invizibilă care conectează bănci, spitale, laboratoare de cercetare, redacții media și chiar industria spațială, într-o revoluție silențioasă a eficienței și inovației. Externalizarea proceselor de business nu mai înseamnă astăzi doar optimizare de costuri, ci deschide porți spre tehnologii de vârf, expertiză multidisciplinară și agilitate organizațională. Fie că este vorba de […]
Mărturie din zorii galaxiei. 3I/ATLAS, obiectul interstelar care sfidează vârsta sistemului solar
Analize
Mărturie din zorii galaxiei. 3I/ATLAS, obiectul interstelar care sfidează vârsta sistemului solar
Corp ceresc enigmatic, 3I/ATLAS, descoperit în vara lui 2025, stârnește fascinație și dezbateri printre astronomi. Acest obiect ar putea fi cel mai vechi corp cosmic analizat vreodată, cu o vârstă estimată la peste 7 miliarde de ani, depășind cu miliarde de ani vechimea Soarelui și a planetelor noastre. Ipoteza că provine din discul gros al […]
6 tendințe majore de fraudă și criminalitate financiară care schimbă percepția asupra riscurilor în 2025
Analize
6 tendințe majore de fraudă și criminalitate financiară care schimbă percepția asupra riscurilor în 2025
Pe măsură ce tehnologia avansează și inteligența artificială devine tot mai răspândită, metodele de fraudă și criminalitate financiară se dezvoltă într-un ritm similar. Anul 2025 aduce noi provocări în domeniul securității financiare, iar înțelegerea celor mai importante tendințe este crucială pentru a anticipa și combate riscurile. În colaborare cu Inigo Insurance, Visual Capitalist a identificat […]
Producătorii au început să reducă ingredientele de calitate și le înlocuiesc cu arome artificiale, pentru a economisi bani
Producătorii au început să reducă ingredientele de calitate și le înlocuiesc cu arome artificiale, pentru a economisi bani
Tot mai mulți producători alimentari reduc proporția ingredientelor de calitate superioară în produsele lor, înlocuindu-le cu arome artificiale sau ingrediente mai ieftine, pentru a economisi costuri. Pentru cumpărători, aceste modificări sunt greu de observat și de înțeles. De exemplu, în loc de unt sau carne, unele produse conțin apă sau arome sintetice. Schimbări greu de […]
Românii scot din buzunar sume exorbitante în sezonul nunților – și nu e vorba doar despre „darul de nuntă”
Românii scot din buzunar sume exorbitante în sezonul nunților – și nu e vorba doar despre „darul de nuntă”
În România, sezonul nunților nu mai înseamnă doar petreceri și bucurie. Pentru mulți, acest tip de eveniment a devenit un test de rezistență pentru portofel. Un sondaj Revolut arată cât de mare e, de fapt, presiunea financiară pusă pe invitați și cum tinerii simt cel mai tare impactul acestor cheltuieli tot mai extravagante. Sezonul nunților […]