Prima pagină » Trump încearcă să blocheze mai multe misiuni științifice NASA înainte de aprobarea noului buget

Trump încearcă să blocheze mai multe misiuni științifice NASA înainte de aprobarea noului buget

Trump încearcă să blocheze mai multe misiuni științifice NASA înainte de aprobarea noului buget
Fotografii: Shutterstock

Administrația Trump și-a propus să oprească mai multe misiuni științifice ale NASA, înainte ca noul buget al agenției să fie aprobat. Zeci de echipe de cercetare au fost somate să pregătească planuri de oprire a activității până la sfârșitul săptămânii viitoare, ceea ce ridică semne de întrebare privind viitorul explorării spațiale americane.

Trump vrea să reducă numărul misiuni științifice înainte de tăierea bugetului NASA cu 24%

Trump încearcă să blocheze mai multe misiuni științifice NASA înainte de aprobarea noului buget

Administrația Trump a lansat o ofensivă directă împotriva misiunilor științifice ale NASA, cerând în mod oficial coordonatorilor a zeci de proiecte spațiale să pregătească planuri de „închidere” a operațiunilor.

Solicitarea vine într-un moment în care Casa Albă propune o reducere masivă a bugetului agenției spațiale, de la 24,8 miliarde de dolari în prezent, la 18,8 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2026, ceea ce ar însemna o tăiere de aproximativ 24%. Cea mai afectată componentă este Direcția Misiunilor Științifice a NASA, care riscă reduceri de până la 50%, informează Arstechnica.com.

Instrucțiunile au fost transmise de conducerea NASA, la cererea Biroului de Management și Buget al Casei Albe (OMB). Acestea cer ca planurile de închidere a misiunilor să fie gata până pe 9 iulie. Se presupune că procesul de închidere efectivă ar începe pe 1 octombrie 2025 și s-ar finaliza în termen de trei luni, în cazul misiunilor deja active. „Am închide niște misiuni extraordinare, care funcționează excelent”, a declarat Jim Green, fostul director al programului de știință planetară al NASA.

Deși documentele vorbesc despre un „exercițiu de planificare”, mulți specialiști din domeniu consideră că, de fapt, este vorba despre o strategie prin care administrația Trump încearcă să anuleze misiuni științifice fără a aștepta decizia Congresului.

În momentul de față, NASA are 124 de misiuni științifice active sau în dezvoltare. Dacă bugetul propus va fi aprobat în Congres, asta ar însemna anularea a 41 dintre aceste misiuni, în timp ce alte 17 ar rămâne fără finanțare. Printre misiunile amenințate se numără unele de mare anvergură, inclusiv singura misiune activă a NASA pe Jupiter (Juno), o misiune de analiză a unui asteroid care va trece foarte aproape de Pământ în 2029, două misiuni promițătoare de explorare a planetei Venus și programul de aducere a mostrelor de pe Marte.

Odată oprite, misiunile NASA nu ar mai putea fi reluate

Casa Albă solicită o reducere de aproximativ 50% a cheltuielilor științifice ale NASA până la 3,9 miliarde de dolari, parte a unei retrageri generale care ar genera cel mai scăzut nivel de finanțare din istoria agenției, conform planurilor detaliate publicate luna trecută, relatează Phys.org.

Propunerea de buget a Casei Albe este analizată de Congres, care adoptă o variantă finală. În ultimii ani, din cauza blocajelor politice, Congresul nu a reușit să adopte bugetele la timp, ceea ce a dus la așa-numite „rezoluții de continuare”, care păstrează nivelul anterior de finanțare. Însă, mai multe surse avertizează că, în acest an, este posibil să nu existe nici măcar o astfel de rezoluție, iar administrația Trump vrea să transforme propunerea sa bugetară în plan operațional, chiar și fără aprobarea Congresului.

Brian Hughes, șeful de cabinet al NASA și fost membru al echipei de campanie Trump 2024, le-a transmis liderilor centrelor NASA că planul bugetar prezidențial va deveni planul de funcționare al agenției. Conform procedurilor, agenția spațială americană ar trebui să trimită acest plan Congresului, pentru feedback. Dar, OMB a blocat inclusiv acest pas, ceea ce a fost catalogat de congresmanul George Whitesides drept „o acțiune de rea-credință”, spunând că „administrația pare decisă să saboteze știința și viitorul inovației americane”.

În absența unui buget adoptat până la 1 octombrie NASA ar putea fi forțată să urmeze planurile de închidere. Dacă misiunile vor fi oprite, ar fi aproape imposibil ca ele să fie reactivate mai târziu, chiar dacă Congresul ar decide reluarea finanțării. În lipsa personalului tehnic calificat, care s-ar muta rapid spre alte locuri de muncă, repornirea acestor proiecte devine nerealistă.

„Dacă nu există prea multă speranță pentru a reporni o misiune, oamenii care gestionează Juno, New Horizons și alte misiuni își vor căuta alte joburi. În câteva luni, nu vei mai putea aduna expertiza necesară pentru a le opera în siguranță”, a avertizat Jim Green.

Alte articole importante
Cea mai scumpă înghețată din lume costă cât o vilă de lux: 1,4 milioane de dolari pentru o singură cupă
Cea mai scumpă înghețată din lume costă cât o vilă de lux: 1,4 milioane de dolari pentru o singură cupă
Înghețata, deliciul verii adorat de milioane de oameni, poate deveni un lux extrem atunci când este îmbogățită cu diamante, aur comestibil și ingrediente rare. De la porții servite cu inele cu diamante, până la sorbeturi infuzate cu șampanie și trufe albe italiene, cea mai scumpă înghețată din lume te poate lăsa fără buget de un […]
China testează un robot neurochirurg capabil să opereze complet autonom, fără intervenție umană
Tehnologie
China testează un robot neurochirurg capabil să opereze complet autonom, fără intervenție umană
Într-un laborator ultrasecret din Beijing, China pregătește un robot neurochirurg capabil să opereze pe creier fără nicio intervenție umană. Sistemul, alimentat de inteligență artificială și instruit pe milioane de scanări cerebrale, deja a realizat intervenții care întrec în precizie și reacție abilitățile celor mai buni chirurgi. Un robot neurochirurg care nu greșește: precizie submilimetrică în […]
Trenul regal britanic își încheie călătoria după 180 de ani: costurile ridicate pun presiune pe buget
Trenul regal britanic își încheie călătoria după 180 de ani: costurile ridicate pun presiune pe buget
După aproape două secole de călătorii pline de fast și istorie, trenul regal britanic, simbol al monarhiei și al modernității de altădată, se pregătește să iasă definitiv din peisajul național. Regele Charles al III-lea a decis să renunțe la acest bastion al tradiției, invocând eficiența bugetară. Călătoria cu trenul regal britanic ajunge la final: decizia […]
Factura la curent va crește din nou din august! Află cât vei plăti în plus
Factura la curent va crește din nou din august! Află cât vei plăti în plus
După liberalizarea de la 1 iulie, românii vor avea parte de o nouă creștere la factura de curent începând cu 1 august. Această nouă mărire a tarifelor la energia electrică este cauzată de creșterea cotei TVA pe piața energetică de la 19% la 21%. De la 1 august va crește iar factura la curent Proiectul […]
Germania pregătește brigăzile NATO: achiziție de tancuri și blindate în valoare de 25 de miliarde de euro
Germania pregătește brigăzile NATO: achiziție de tancuri și blindate în valoare de 25 de miliarde de euro
Germania va face o achiziție importantă de echipament militar, care va include 3.500 de vehicule de luptă blindate. Decizia vine pe fondul presiunilor crescânde din partea Alianței și a temerilor tot mai mari legate de amenințarea reprezentată de Rusia. Germania va cumpăra 3.500 de tancuri și vehicule de luptă blindate Organizația Tratatului Atlanticului de Nord […]
Cele mai bune insule grecești pentru pensionari în 2025. Soare garantat peste 300 de zile pe an!
Cele mai bune insule grecești pentru pensionari în 2025. Soare garantat peste 300 de zile pe an!
Dacă visezi să-ți petreci anii de aur sub soarele blând al Mediteranei, Grecia s-ar putea să fie destinația perfectă pentru tine. Un raport recent a scos în evidență cele mai bune insule grecești pentru pensionari, iar vestea bună este că acest vis este mai accesibil decât mulți cred. Jennifer Stevens, redactor executiv la International Living, […]