Armata SUA va aloca un buget de peste 100 de milioane de dolari pentru a construi tancul „invizibil” și, implicit, pentru consolidarea protecției vehiculelor blindate în fața amenințărilor avansate din teatrele de război actuale.
Inițiativa vizează integrarea unor tehnologii de ultimă generație, precum acoperiri cu proprietăți „stealth”, sisteme de protecție împotriva atacurilor verticale și senzori de avertizare la radiații laser.
Foto: GDLS.com
Detaliile programului sunt prezentate în planul de achiziții destinat armelor și vehiculelor pe șenile pentru anul fiscal 2026, care evidențiază prioritățile strategice ale Pentagonului în contextul războiului de înaltă intensitate, marcat tot mai mult de utilizarea dronelor și a muniției ghidate cu precizie.
Având în vedere creșterea numărului de sisteme de supraveghere cu drone și muniții de precizie, Armata își propune să facă blindajul mai greu de detectat și distrus. Un element esențial al acestui plan îl reprezintă implementarea vopselei speciale GM1912, menită să reducă semnătura termică a vehiculelor blindate. Această tehnologie face ca tancurile să fie mai greu de detectat de senzorii cu infraroșu ai dronelor de recunoaștere sau atac.
În cadrul programului, peste 380 de vehicule vor fi echipate cu acest camuflaj termic, ca parte a unei strategii complexe de ascundere și înșelare a inamicului în mediul de luptă contemporan, potrivit publicației de profil ArmyRecognition. Totodată, vor fi instalate kit-uri speciale de protecție verticală (GM1914), care consolidează punctele vulnerabile, precum turelele și trapele superioare, care sunt vizate de drone kamikaze sau de rachete cu traiectorii descrescătoare. Aceste kituri beneficiază de un buget dedicat de 91,7 milioane de dolari, suficient pentru a dota patru brigăzi blindate de luptă.
Investiția totală se ridică la 107 milioane de dolari și marchează o schimbare majoră în structura bugetului militar american, fiind o linie de finanțare complet nouă față de anii anteriori. Această nouă linie de investiții a Pentagonului reflectă recunoașterea faptului că amenințările emergente necesită noi soluții pentru a adapta rapid unitățile blindate la realitățile conflictuale actuale.
Programul de modernizare este aliniat cu cerințele Legii Naționale a Apărării, care stipulează că orice îmbunătățiri aduse sistemelor de armament trebuie să susțină nu doar operațiunile externe, ci și capacitățile de apărare națională și sprijinul militar acordat autorităților civile atunci când este necesar.
Deși bugetul nu menționează anumiți contractori, se așteaptă ca aceste tehnologii să fie integrate într-o gamă largă de platforme de luptă pe șenile din SUA în anii următori. Deocamdată, se pare că principalul integrator industrial responsabil cu o mare parte a modernizării flotei de șenilate blindate ale armatei americane este General Dynamics Land Systems.