Paramount Global, compania-mamă a CBS News, a acceptat să-i plătească lui Donald Trump 16 milioane de dolari pentru a închide un proces intentat de președintele american.
Suma nu va merge direct către liderul de la Casa Albă, ci va fi direcționată către viitoarea bibliotecă prezidențială, replicând un acord anterior dintre Trump și Disney/ABC. Paramount a precizat că acordul nu include scuze sau declarații de regret.
Foto: Pixabay
Trump a dat în judecată compania susținând că postul de televiziune CBS News, deținut de Paramount, a editat în noiembrie 2024 un program de știri „60 Minutes” împreună cu vicepreședintele de atunci, Kamala Harris, într-un mod deliberat înșelător, relatează Euronews. Președintele american a susținut că un răspuns a fost editat pentru a favoriza democrații. Acesta a cerut inițial despăgubiri de 10 miliarde de dolari, majorate ulterior la 20 de miliarde, însă în cele din urmă a acceptat un acord de „doar” 16 milioane de dolari.
Deși CBS a explicat că editarea a fost făcută pentru economie de timp și a refuzat inițial să publice transcriptul complet, ulterior, la presiunea Comisiei Federale pentru Comunicații (FCC), a făcut publice atât înregistrările, cât și transcriptul, care au demonstrat că nu a existat nici o manipulare intenționată.
Cu toate acestea, Paramount, aflată în mijlocul negocierilor pentru o fuziune cu Skydance Media – o tranzacție care necesită aprobarea administrației Trump, în parte pentru că CBS deține posturi locale licențiate de guvern – a decis să încheie litigiul. Potrivit unor surse interne, acest acord a fost perceput ca o formă de mită sau șantaj, menit să asigure aprobarea politică a fuziunii.
Procesul a fost considerat de experți legali ca fiind nefondat, iar CBS era văzută ca având șanse mari să câștige în instanță. Cu toate acestea, compania a ales să se retragă printr-un acord, stârnind nemulțumire în redacția CBS și în rândul organizațiilor de apărare a libertății presei. Unii jurnaliști au descris decizia drept rușinoasă, iar Freedom of the Press Foundation a catalogat-o drept o insultă la adresa Primului Amendament. Organizația a anunțat chiar intenția de a intenta un proces împotriva acordului în numele acționarilor.
Deși acordul este unul minor din punct de vedere financiar pentru o corporație de talia Paramount, el marchează o cedare semnificativă în fața presiunilor politice și ridică semne de întrebare cu privire la independența editorială și libertatea presei în era fuziunilor media și a tensiunilor între companii și administrație.
Sindicatul scriitorilor de la CBS, precum și jurnaliști din redacție, au criticat dur decizia, considerând-o o capitulare în fața presiunilor politice. Printre efectele imediate ale scandalului s-au numărat demisia producătorului executiv al „60 Minutes”, Bill Owens, și cea a președintei CBS News, Wendy McMahon, care a invocat „diferențe de viziune” cu conducerea companiei.
În paralel, CBS a promis că, în viitor, va publica transcripturile complete ale interviurilor cu candidații prezidențiali americani, cu excepția redacțiilor impuse de motive legale sau de securitate națională. Această măsură vizează evitarea unor controverse similare, relatează CNN.
Procesul împotriva CBS face parte dintr-o serie mai lungă de acțiuni judiciare inițiate de Trump împotriva unor instituții media pe care le consideră ostile. Este vorba despre The Des Moines Register (pentru un sondaj nefavorabil) și ABC News (pentru presupusă defăimare). În ciuda scandalului, echipa „60 Minutes” a continuat să producă materiale investigative, inclusiv unele critice la adresa șefului de la Casa Albă.