Prima pagină » Unde se câștigă cel mai bine în România? Clasamentul județelor, după salariul mediu net

Unde se câștigă cel mai bine în România? Clasamentul județelor, după salariul mediu net

Unde se câștigă cel mai bine în România? Clasamentul județelor, după salariul mediu net
sursă foto: Money.ro

Dacă în București, Cluj, Timiș și Sibiu salariul mediu net depășește 5.000 de lei, în Mehedinți, Giurgiu și Teleorman salariile stagnează la un modest 3.800 lei net. Totuși, peste tot în țară, așteptările angajaților sunt cu până la 50% mai mari decât câștigurile reale. 

București, Cluj, Timiș și Sibiu domină: salariul mediu net peste 5.000 lei, dar tot insuficient

Capitala continuă să conducă în topul județelor cu cele mai mari salarii din România. Conform datelor Salario, comparatorul salarial al platformei eJobs, bucureștenii câștigă, în medie, 5.665 de lei net pe lună. Clujul, Timișul și Sibiul urmează în clasament, fiecare cu o medie de 5.000 de lei.

Această medie salarială ridicată este influențată direct de prezența companiilor din domenii precum IT, inginerie, petrol și gaze sau construcții, sectoare care în prima jumătate a anului 2025 au generat cele mai mari venituri nete la nivel național. Totodată, zonele vestice și cele puternic urbanizate au atras în continuare cele mai multe investiții, ceea ce se traduce direct în venituri mai mari pentru angajați.

Cu toate acestea, nici măcar cei din fruntea clasamentului nu sunt complet mulțumiți. Spre exemplu, bucureștenii se așteaptă la un salariu net de 7.500 de lei, cu 32% mai mult decât câștigă efectiv. La Cluj și Timiș, așteptările sunt la 7.000 de lei, adică o diferență de 40% față de salariul mediu.

Salariile modeste din sud și nord: Joburi multe, bani puțini

La polul opus, județele Mehedinți, Giurgiu și Teleorman se află în coada clasamentului, cu salarii medii nete de doar 3.800 de lei pe lună. Nici Caraș-Severin și Maramureș nu stau mult mai bine, cu 3.900 lei. Aici, piața muncii este dominată de sectoare precum retailul, turismul, serviciile sau industria alimentară – domenii cunoscute pentru salariile modeste și fluctuația ridicată a personalului.

Bogdan Badea, CEO eJobs, explică această diferență salarială majoră prin lipsa investițiilor și prin specificul angajatorilor locali.

Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai multe companii care au un număr mai mare de poziții de specialiști sau pentru candidați cu studii superioare, cu atât media salarială din județul respectiv va fi mai mare. În județele unde majoritatea job-urilor vizează candidați din segmentul entry-level sau fără studii superioare, nivelul salarial va fi mai scăzut”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

Așteptările însă nu țin cont de realitate. În Brăila, Harghita, Vrancea și Hunedoara, angajații cred că merită cu 50% mai mult decât primesc efectiv. De exemplu, în Brăila salariul real este de 4.000 de lei, dar angajații se așteaptă la 6.000. În Harghita, așteptările sunt de 5.850 lei, iar realitatea le oferă doar 4.000 lei.

Piața muncii în 2025: 5 milioane de aplicări și un gol uriaș între realitate și aspirații

În primele șase luni ale anului 2025, eJobs a înregistrat peste 130.000 de joburi și 5,1 milioane de aplicări. O treime dintre aceste joburi aveau salariul afișat în anunț – un progres față de anii anteriori, dar încă insuficient pentru o transparență deplină.

Deși există un apetit crescut pentru joburi bine plătite și pentru relocare în județele cu venituri mai mari, foarte puțini candidați sunt dispuși să se recalifice sau să migreze profesional. Astfel, discrepanțele dintre județe se adâncesc, iar salariile medii rămân inegale.

Există totuși județe în care diferența dintre salariul real și cel așteptat este mai mică. Argeș, Bacău, Suceava, Constanța și Brașov au o diferență de doar 25–28%, semn că în aceste zone percepția este mai ancorată în realitate. În Argeș, de exemplu, salariul mediu este de 4.500 lei, iar așteptările ajung la 5.625 lei. În Bacău și Suceava, angajații speră la 5.000 lei, deși încasează în jur de 4.000.

Alte articole importante
Guvernul taie robinetul cu bani: Companiile de stat pe pierdere și primăriile suprapopulate rămân fără sprijin financiar
Analize
Guvernul taie robinetul cu bani: Companiile de stat pe pierdere și primăriile suprapopulate rămân fără sprijin financiar
Guvernul a decis să reducă sprijinul financiar pentru companiile de stat și primăriile suprapopulate, într-o mișcare care marchează o schimbare semnificativă în modul în care se gestionează fondurile publice. Vicepremierul Dragoș Anastasiu a anunțat recent o serie de schimbări majore în privința finanțării de la bugetul de stat pentru unități administrative teritoriale (UAT-uri) și pentru […]
Portul Anvers, sufocat de mașini. Tarifele lui Trump blochează exporturile auto spre Europa
Companii
Portul Anvers, sufocat de mașini. Tarifele lui Trump blochează exporturile auto spre Europa
Mii de mașini destinate pieței europene sunt blocate în portul Anvers din cauza noilor tarife vamale impuse de administrația Trump. Măsura a perturbat grav lanțurile de aprovizionare și comerțul transatlantic, afectând atât producătorii auto, cât și consumatorii. Taxele vamale ale lui Trump provoacă haos: mii de mașini blocate în porturile Europei Portul Anvers-Bruges s-a transformat […]
LUCA: Celula originară care a dat naștere întregii vieți de pe Pământ
LUCA: Celula originară care a dat naștere întregii vieți de pe Pământ
LUCA, Ultimul Strămoș Comun Universal, este mai mult decât o ipoteză: este originea demonstrabilă a tuturor formelor de viață de pe Terra. O echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol a reușit să-i dateze apariția cu 400 de milioane de ani mai devreme decât estimările anterioare. Ultimul Strămoș Comun Universal (LUCA) este mai mult […]
Privirea lungă și fixă a tinerilor? „Milenialilor, traumele voastre, preluate de la „boomeri”, ies la suprafață”!
Privirea lungă și fixă a tinerilor? „Milenialilor, traumele voastre, preluate de la „boomeri”, ies la suprafață”!
Generația Z a fost descrisă drept cea mai singuratică, cea mai anxioasă și cea mai respinsă dintre toate generațiile de până acum. Mai nou, așa-numita „Gen Z stare” – o privire fixă, lipsită de expresie, pe care unii o atribuie tinerilor din Generația Z în interacțiuni sociale sau profesionale – a devenit subiect de controverse […]
România, la un pas de dezastru economic fără măsurile fiscale
România, la un pas de dezastru economic fără măsurile fiscale
România a fost la un pas de un dezastru economic, similar cu criza traversată de Grecia în 2010, a avertizat vicepremierul Dragoș Anastasiu. Potrivit acestuia, dacă Guvernul nu adopta la timp măsurile fiscale pentru reducerea deficitului, țara noastră s-ar fi confruntat cu un curs valutar fără precedent și cu o rată a șomajului uriașă. România, […]
Coca-Cola produsă în SUA va conține zahăr din trestie, nu din porumb, anunță Trump. Revoluție dulce sau strategie politică?
Companii
Coca-Cola produsă în SUA va conține zahăr din trestie, nu din porumb, anunță Trump. Revoluție dulce sau strategie politică?
Donald Trump a făcut o declarație neașteptată, legată de celebra băutură răcoritoare Coca-Cola, afirmând că aceasta va reveni la utilizarea zahărului din trestie pentru producția sa în Statele Unite. Până acum, în producția internă, Coca-Cola folosea predominant siropul de porumb bogat în fructoză, un îndulcitor procesat intens, care a devenit subiect intens de dezbatere privind […]