De la giganți din sănătate, până la industria apărării, investitorii globali au luat decizii îndrăznețe în trimestrul al doilea din 2025. În timp ce bogații lumii au pariat pe revenirea unor companii afectate de crize interne, românii s-au orientat spre acțiuni influențate de geopolitică și stabilitate economică.
Într-un trimestru marcat de volatilitate, investitorii individuali din întreaga lume au ales să profite de scăderile bruște de pe bursă. În fruntea alegerilor s-a aflat gigantul american UnitedHealth, care a înregistrat o creștere impresionantă de 148% în numărul de deținători de acțiuni pe platforma eToro, deși compania se confruntă cu o serie de crize: demisia CEO-ului, investigații federale legate de Medicare și reduceri de profit.
Investitorii au văzut însă o oportunitate în scăderea cu 42% a prețului acțiunilor și au pariat pe revenirea liderului american în domeniul asigurărilor de sănătate.
Pe locul al doilea se află retailerul de echipament sportiv Lululemon, cu o creștere de 43% a numărului de acționari. În ciuda unei scăderi de 19% a acțiunilor în trimestrul doi, și de 37% de la începutul anului, investitorii mizează pe o revenire a cererii pentru branduri premium, chiar și în fața tarifelor impuse de SUA și a unei cereri slăbite pe piața americană.
În timp ce investitorii globali au fost mai orientați spre sănătate și retail, românii au ales companii influențate de contextul geopolitic și de încrederea în branduri solide. Rheinmetall, gigantul european din industria apărării, a fost preferatul investitorilor români, cu o creștere de 13% a numărului de acționari.
Popularitatea acestuia este explicată prin planul UE „ReArm Europe”, care prevede creșteri de 800 miliarde de euro în cheltuielile de apărare. În plus, acțiunile Rheinmetall au urcat spectaculos cu 234% de la începutul anului.
Berkshire Hathaway, imperiul financiar condus de Warren Buffett, a fost și el printre alegerile românilor, cu o creștere de 10% a numărului de deținători, mai ales datorită scăderilor de preț din aprilie. La fel și PepsiCo, care a înregistrat o creștere de 8% în rândul investitorilor români pe fondul unei scăderi de preț în același trimestru.
Sectorul sănătății a continuat să atragă interesul global, alături de biotehnologie. Companii precum Thermo Fisher Scientific (+39%), Hims & Hers Health (+32%), Sanofi (+29%) și Novo Nordisk (+21%) au înregistrat creșteri semnificative ale numărului de deținători pe eToro, în ciuda unui trimestru agitat. În special, Hims & Hers a fost afectată de ruperea bruscă a parteneriatului cu Novo Nordisk privind Wegovy, tratament pentru obezitate.
În paralel, tehnologia AI a atras un capital proaspăt. Applied Digital, susținută de Nvidia, a avut o creștere de 42% în rândul investitorilor, iar Bigbear.ai, furnizor de soluții AI pentru sectorul guvernamental și de apărare, a crescut cu 39%. Entuziasmul a atins și industria de gaming: Take Two Interactive a atras un plus de 30% la numărul de investitori, odată cu amânarea lansării mult așteptatului joc GTA 6.
În topul global al celor mai deținute acțiuni pe eToro, Nvidia, Tesla și Amazon își păstrează pozițiile dominante, cu modificări minime în ultimele trei luni. Singura schimbare notabilă a fost rocada între Alphabet și Nio.
În România, clasamentul a suferit o schimbare interesantă: UiPath și gigantul Microsoft și-au inversat locurile în top 10, indicând o dinamică interesantă între susținerea națională și încrederea în giganții tech internaționali.