Prima pagină » Antreprenorul român care a mizat totul pe o afacere cu pizza napoletană: de la food truck la local cu specific italian:

Antreprenorul român care a mizat totul pe o afacere cu pizza napoletană: de la food truck la local cu specific italian:

Antreprenorul român care a mizat totul pe o afacere cu pizza napoletană: de la food truck la local cu specific italian:

Andi Știrbu conduce un restaurant de succes cu pizza napoletană, dar drumul nu a fost ușor: și-a investit toate economiile, s-a confruntat cu lipsa forței de muncă și a învățat antreprenoriatul pas cu pas. 

Andi Știrbu avea doar 18 ani când a intrat pentru prima dată într-o bucătărie profesională, sub îndrumarea vărului său, pizzar cu experiență în Italia. Experiența acumulată în restaurantele locale i-a trezit dorința de a porni această afacere pe cont propriu. Primul pas concret l-a făcut în 2018, când a cumpărat o rulotă din Anglia și a investit 12.000 de euro, adică toate economiile proprii și ale soției, pentru a o transforma într-o pizzerie mobilă.

O rulotă, o idee și toate economiile investite fără siguranța că va merge: începutul unei afaceri cu gust de pizza Napoli

Cu multă muncă, determinare și un împrumut adițional, Andi a reușit să-și lanseze afacerea la Târgul de Crăciun din Craiova în 2019. Reacțiile clienților nu au întârziat să apară. Toți oamenii care au degustat din pizza lui au fost impresionați de gustul autentic și l-au întrebat unde îl pot găsi după încheierea evenimentului. Lipsa unui spațiu permanent l-a forțat să ia o pauză, dar l-a și motivat să viseze mai departe: deschiderea propriului restaurant.

Din bucătar pasionat, în antreprenor autodidact: cum a apărut „Che Cornicione”

După experiența cu rulota, Andi a reușit să găsească un spațiu potrivit și să se asocieze cu o rudă pentru a pune bazele pizzeriei „Che Cornicione”. Dar trecerea de la bucătar la antreprenor nu a fost deloc ușoară. A trebuit să învețe rapid cum să gestioneze un business, cum să angajeze și să formeze o echipă, dar și cum să facă față provocărilor logistice și financiare.

Lipsa forței de muncă a fost cea mai mare provocare”, a povestit Andi. Pentru a-și putea desfășura activitatea, a fost nevoit să angajeze inclusiv personal din Asia. Astăzi, restaurantul are 14 angajați, dintre care unii sunt alături de el încă de la început.

Dar problemele nu s-au oprit aici. Creșterea prețurilor la materii prime l-a obligat să majoreze prețurile produselor cu 15%, începând din acest an. În paralel, a început să investească în echipamente automate pentru a reduce presiunea pe angajați și a eficientiza procesele de producție.

Planuri mari pentru viitor: Andi își dorește să se extindă

Andi nu se oprește aici. Visează la un spațiu de producție mai mare, care să-i permită extinderea afacerii, dar și revenirea cu rulota la evenimentele care l-au consacrat. Din păcate, criza de personal continuă să fie o piedică majoră în planurile sale. Totuși, el nu a renunțat la rulota cu care a început totul și speră să revină la Târgul de Crăciun din Craiova, locul unde a fost descoperit pentru prima dată.

Pe viitor caut un spațiu de producție mai mare, însă nu am găsit momentan locul pe care mi-l doresc. Eu încă mai am rulota pentru a merge la evenimente, însă în ultima vreme nu am reușit să mai particip din lipsa angajaților. Îmi fac planuri să revin cu rulota la Târgul de Crăciun de anul acesta din Craiova, locul de unde a pornit aventura mea ca antreprenor”, a declarat el.

Alte articole importante
Labubu, prins că păcălește statul și face evaziune fiscală
Companii
Labubu, prins că păcălește statul și face evaziune fiscală
Miercuri, 3 septembrie, poliția fiscală a descins într-un magazin pop-up din centrul Vienei, specializat în vânzarea celor populare păpuși Labubu. Autoritățile au descoperit nereguli semnificative ce duc clar spre acuzația de evaziune fiscală, scrie Euronews. Magazinul nu emitea bonuri fiscale pentru păpușile Labubu Inspectorii au constat că magazinul nu elibera bonuri fiscale după fiecare vânzare. […]
Donald Trump mai dă o lovitură energiei regenerabile
Donald Trump mai dă o lovitură energiei regenerabile
Donald Trump intenționează să oprească construcția a două ferme eoliene ale companiei spaniole Iberdrola, situate în largul statului Massachusetts. Aceasta reprezintă o nouă etapă în campania sa de opoziție față de energia regenerabilă, scrie Euronews. Anularea contractelor și licențelor pentru fermele eoliene Potrivit unor documente judecătorești depuse miercuri, Departamentul de Justiție al SUA pregătește revocarea […]
Rusia lansează inspecții fiscale ample împotriva banilor veniți din state „neprietenoase”
Rusia lansează inspecții fiscale ample împotriva banilor veniți din state „neprietenoase”
Rusia a demarat prin Serviciul Federal de Taxe (FTS)  o serie amplă de inspecții fiscale privind veniturile cetățenilor ruși obținute în state considerate „neprietenoase”, scrie The Moscow Times. Verificările vizează nu doar anul 2024, ci și perioade anterioare, precum 2022 și 2023. Suspensia tratatelor de evitare a dublei impuneri schimbă regulile jocului în Rusia Mizând […]
China și-a fixat un obiectiv de vânzări sub previziuni pentru 2025
Companii
China și-a fixat un obiectiv de vânzări sub previziuni pentru 2025
China și-a fixat pentru 2025 un obiectiv de vânzări sub nivelul prognozelor făcute de asociațiile și analiștii din industrie. Decizia, considerată surprinzătoare de mulți experți, reflectă o abordare mai precaută a autorităților de la Beijing, care preferă să tempereze așteptările pieței și să pună accent pe stabilitate, în locul unor creșteri accelerate dar greu de […]
BYD și Tesla riscă pierderi majore pe piața EV din Mexic
Companii
BYD și Tesla riscă pierderi majore pe piața EV din Mexic
BYD și Tesla riscă pierderi majore din cauza tarifelor de 50% propuse de Mexic pentru vehiculele electrice din China. Această măsură ar putea frâna expansiunea celor doi giganți auto pe o piață aflată în plină creștere. În același timp, decizia riscă să remodeleze piața auto cu cea mai rapidă creștere din America de Nord, favorizând […]
Tehnologia ingenioasă prin care se încălzește un oraș
Tehnologia ingenioasă prin care se încălzește un oraș
Tehnologia ingenioasă e un sistem gândit să reducă emisiile de carbon cu 70%. Instalația inovatoare a fost creată de compania Polar Night Energy și funcționează pe baza energiei regenerabile. Cum arată tehnologia ingenioasă din Pornainen Pornainen, o localitate din sudul Finlandei, a devenit prima care beneficiază de cea mai mare „baterie de nisip” din lume. […]