Valurile de căldură și seceta au redus nivelul apei pe unele dintre cele mai importante râuri europene, precum Rinul – în Germania și Dunărea – în Ungaria, ceea ce limitează transportul fluvial și determină creșterea costurilor de transport.
Pe măsură ce Europa se confruntă cu temperaturi ridicate, nivelul apei în râurile principale a scăzut semnificativ. Pe Rin, una dintre cele mai importante căi navigabile din Europa, în sudul orașelor Duisburg și Köln, inclusiv în zona îngustă de la Kaub, navele sunt nevoite să circule cu încărcături reduse, aproximativ jumătate din capacitate.
Nivelul scăzut al apei a determinat operatorii de nave să impună taxe suplimentare la tarifele de transport, pentru a compensa faptul că navele nu pot fi încărcate complet, ceea ce crește costurile pentru proprietarii mărfurilor. Comercianții au declarat pentru Reuters că încărcăturile care în mod normal ar fi transportate pe o singură navă sunt acum împărțite pe mai multe barje.
Majoritatea celor aproape 200 de milioane de tone de mărfuri transportate anual pe râurile germane – de la cărbune, piese auto, cereale și alimente până la produse chimice – circulă pe Rin, care este al doilea cel mai lung râu din Europa Centrală și de Vest, după Dunăre.
Nivelurile neobișnuit de scăzute ale apei pe Dunăre, în Ungaria, afectează atât transportul fluvial, cât și agricultura, pe fondul temperaturilor care au atins 35°C la Budapesta săptămâna trecută. Navele cargo trebuie să lase în urmă mai mult de jumătate din încărcătură și pot opera doar la 30-40% din capacitate, a declarat Attila Bencsik, vicepreședintele Asociației Ungare a Navigației, citat de The Guardian.
În Polonia, nivelul apei pe Vistula, cel mai lung râu al țării, a scăzut la cel mai mic nivel înregistrat vreodată în Varșovia, pe fondul temperaturilor constante peste 30°C și al precipitațiilor reduse.
Acum trei ani, companiile germane s-au confruntat cu blocaje în aprovizionare și probleme de producție după ce o secetă și o caniculă au redus nivelul apei pe Rin la valori neobișnuite.
În acea vară, furnizorul francez de energie EDF a fost nevoit să reducă temporar producția la centralele nucleare situate pe râurile Ron și Garon, deoarece valurile de căldură au crescut temperatura apei, limitând capacitatea de răcire a instalațiilor.
În Germania se anunță ploi în următoarele zile, care ar putea ridica nivelul apei în râuri.
Lipsa precipitațiilor creează dificultăți și în alte zone. În Yorkshire, Marea Britanie, nivelul rezervelor de apă a scăzut semnificativ. Datele furnizate de Yorkshire Water, care deservește peste 5 milioane de clienți, arată că nivelul rezervelor a scăzut de la 63% în mai la 55,8% în iunie, sub media obișnuită de 81,9% pentru această perioadă a anului.
Rezervoarele sunt aproape pe jumătate pline, iar vara abia a început. Nivelul apei a scăzut constant din ianuarie, în contextul celui mai uscat primăveri din ultimii 132 de ani în această regiune și al celui mai cald iunie înregistrat vreodată în Anglia. În condiții de vreme caldă, consumul de apă crește, ceea ce agravează situația rezervelor. Pe 30 iunie, consumul a atins aproape 1,5 miliarde de litri, cu 200 de milioane peste media zilnică a Yorkshire Water.
O altă companie britanică, Severn Trent, care deservește 8 milioane de clienți, a îndemnat populația să fie „conștientă de consumul de apă”. Deși nu există un plan concret pentru interzicerea utilizării furtunurilor de grădină, această măsură rămâne o opțiune în cazul în care situația se înrăutățește, dat fiind că nivelul apei în rezervoare și râuri este scăzut.