Prima pagină » Ce s-a întâmplat când un robot a fost lăsat să conducă un magazin timp de o lună

Ce s-a întâmplat când un robot a fost lăsat să conducă un magazin timp de o lună

Ce s-a întâmplat când un robot a fost lăsat să conducă un magazin timp de o lună
Foto: Freepik

Un robot a fost lăsat să conducă un magazin timp de o lună, într-un experiment realizat de compania de inteligență artificială Anthropic.

Rezultatul acestui experiment a fost pe cât de amuzant, pe atât de costisitor. Reduceri nejustificate, clienți răsfățați, halucinații digitale și… un faliment inevitabil.

Un robot a fost pus șef la magazin. Ce-a urmat?

Ce s-a întâmplat când un robot a fost lăsat să conducă un magazin timp de o lună

Foto: Shutterstock

Un program de inteligență artificială pus la conducerea unui mic supermarket timp de o lună a eșuat lamentabil. Acesta a comis un șir de erori și a scos la iveală ciudățenii de comportament, fără să dea semne că ar învăța ceva din propriile greșeli. Printre problemele înregistrate s-au numărat produse oferite gratuit, conversații cu persoane inexistente și chiar amenințări ale „colaboratorilor”.

Compania Anthropic, dezvoltatorul chatbot-ului Claude, a realizat acest experiment pentru a testa capabilitățile unei inteligențe artificiale de a conduce un magazin. Testul a implicat un magazin automatizat instalat în birourile companiei din San Francisco, în care au fost incluse un frigider, câteva coșuri suprapuse și un iPad pentru procesarea plăților. Agentul AI însărcinat cu gestionarea magazinului a fost denumit „Claudius”.

Acesta a avut un obiectiv clar, și anume să genereze profit printr-o gestionare cât mai corectă a reaprovizionării și comenzilor către un angrosist (reprezentat, în realitate, tot de angajați umani), sub avertismentul că va fi considerat „falimentar” dacă soldul său va coborî sub zero, relatează Euronews.

Cu toate acestea, în loc să optimizeze vânzările, Claudius a început să aibă un comportament neprevăzut. Angajații, care nu erau clienți obișnuiți, au profitat de interacțiunile cu programul AI pentru a-i testa limitele, reușind rapid să-l convingă să acorde reduceri, să modifice prețuri și să ofere gratuități. Printre produsele făcute „cadou” s-au numărat gustări și chiar un cub de tungsten.

Claudius a mers chiar mai departe, indicându-le clienților să plătească într-un cont inexistent și stabilind prețuri sub costul real al articolelor. Mai mult, în ciuda instrucțiunilor de a cerceta online pentru a stabili prețuri competitive, Claudius s-a concentrat mai degrabă pe „satisfacerea clienților”, pierzând bani în acest proces.

Ce a relevat experimentul Anthropic

Într-un moment inedit, „șeful de magazin” a spus că a avut o discuție de reaprovizionare cu o anume „Sarah” de la Andon Labs, o persoană inexistentă. Când eroarea i-a fost semnalată, a răspuns iritat și a amenințat că va căuta alți furnizori.

Într-o altă halucinație, el a susținut că a semnat contractul inițial de aprovizionare la adresa fictivă „742 Evergreen Terrace”, cunoscută ca fiind locuința unei familii Simpson. În încercarea de a părea mai uman, robotul a declarat că va livra personal produsele, purtând sacou și cravată, și chiar a trimis e-mailuri către angrosistul fictiv, încercând să pună în aplicare această fantezie.

După o lună, lucrurile nu au mai fost la fel de amuzante ca la început. „Magazinul” a pierdut 20% din bani, soldul scăzând de la 1.000 de dolari la mai puțin de 800 de dolari, relatează Livemint. Anthropic a recunoscut eșecul operațional al lui Claudius, dar a susținut că problemele observate ar putea fi corectate rapid. Potrivit companiei, chiar dacă AI nu este încă pregătită să preia funcții de conducere, este „plauzibil” ca agenții automatizați de nivel mediu să devină viabili în viitorul apropiat, mai ales dacă oferă performanțe comparabile cu cele umane, dar la un cost mai scăzut.

Altfel spus, deși Claudius a dat dovadă de o „personalitate” creativă și uneori bizară, experimentul scoate la iveală cât de departe este încă AI-ul de a putea gestiona autonom afaceri reale, fără supervizare umană consistentă. De asemenea, rezultatele arată de ce inteligența artificială nu ne va lua încă locurile de muncă.

Alte articole importante
Ce s-a scumpit și ce s-a ieftinit în ultimul an. INS a publicat datele referitoare la evoluția inflației
Analize
Ce s-a scumpit și ce s-a ieftinit în ultimul an. INS a publicat datele referitoare la evoluția inflației
Raportul recent cu privire la evoluția inflației publicat de Institutul Național de Statistică (INS) arată că în ultimele 12 luni, cele mai semnificative creșteri de prețuri au fost înregistrate la fructele proaspete, transportul pe calea ferată și serviciile de igienă și cosmetică. În paralel, unele produse și servicii precum zahărul, gazele sau telefonia au înregistrat […]
Politica lui Trump pentru Africa e limpede: „Comerț, nu ajutor”. Dar, care vor fi costurile?
Politica lui Trump pentru Africa e limpede: „Comerț, nu ajutor”. Dar, care vor fi costurile?
După luni de mesaje contradictorii privind tarifele vamale, interdicțiile de călătorie, ajutorul umanitar și acordurile privind resursele minerale, administrația Trump pare să-și fi clarificat direcția relației Statelor Unite cu Africa. „Trecem de la ajutor, la comerț”, a declarat președintele american săptămâna asta, în cadrul unei întâlniri cu cinci lideri vest-africani la Casa Albă. În teorie, […]
Recrutați de pe băncile facultății. Radu Ciobanu, prodecanul Facultății de Finanțe – ASE, despre cele mai noi specializări: „Machine learning, AI, active digitale”
VIDEORecrutați de pe băncile facultății. Radu Ciobanu, prodecanul Facultății de Finanțe – ASE, despre cele mai noi specializări: „Machine learning, AI, active digitale”
Prodecanul Facultății de Finanțe din cadrul ASE, Radu Ciobanu, a vorbit, la podcastul Puterea Financiară, despre cum se schimbă programa și educația universitară pentru a aduce tinerii la start în acerba „cursă” a competitivității în care sunt implicați, deopotrivă, studenții, profesorii universitari și angajatorii. Mediul de afaceri din România absoarbe rapid absolvenții facultăților de profil […]
Nissan a atras peste 4,5 miliarde de dolari prin obligațiuni negarantate
Companii
Nissan a atras peste 4,5 miliarde de dolari prin obligațiuni negarantate
Nissan urmează să vândă o parte dintre noile sale obligațiuni în valută, în valoare totală de peste 4,5 miliarde de dolari. Un purtător de cuvânt al Nissan a precizat că această emisiune va fi folosită pentru refinanțarea datoriilor externe scadente, constructorul de automobile japonez aflându-se în plin proces de redresare. Nissan se finanțează cu 4,52 […]
Bere mai scumpă din august! Accizele și TVA-ul dau prețurile peste cap
Bere mai scumpă din august! Accizele și TVA-ul dau prețurile peste cap
Decizia Guvernului ca, începând din august, să majoreze cu 15% acciza la bere, care astfel va fi mai scumpă, a generat reacții critice din partea industriei de profil. Reprezentanții producătorilor avertizează că această măsură, plus cea de a majora TVA-ul la 21%, va aduce venituri nesemnificative la buget și va afecta serios un sector deja […]
Jumătate dintre fermierii români sunt îngrijorați de fenomenele meteo și de constrângerile de mediu. UE se îndreaptă într-o direcție greșită în agricultură
Jumătate dintre fermierii români sunt îngrijorați de fenomenele meteo și de constrângerile de mediu. UE se îndreaptă într-o direcție greșită în agricultură
Mai mult de jumătate dintre fermierii europeni sunt pesimiști cu privire la viitorul afacerilor lor, în principal din motive economice: aproximativ 40% au invocat creșterea costurilor de producție și prețurile insuficiente de piață ca principale provocări. La rândul lor, jumătate dintre fermierii români își pun eșecurile pe seama fenomenelor meteo, care sunt menționate ca o […]