China continuă să își extindă influența pe continentul sud-american, fiind tot mai activă în proiecte de infrastructură și investiții strategice. Mai nou, statul condus de Xi Jinping a anunțat planuri ambițioase de a construi o cale ferată care să traverseze întregul continent sud-american, marcând astfel o nouă etapă în consolidarea prezenței sale în regiune.
Acest proiect major nu doar că evidențiază intenția Chinei de a spori conectivitatea și comerțul între națiunile sud-americane, dar și eforturile sale de a exercita o influență crescută asupra dinamicii geopolitice și economice din această zonă.
Brazilia poartă discuții cu China pentru a construi o cale ferată care să conecteze mega-portul Chancay din Peru, construit de China, de regiunile braziliene, a declarat vineri ministrul Planificării, Simone Tebet.
„Sunt foarte interesați să ajute Brazilia, să traverseze țara cu căi ferate”, a declarat Tebet într-un interviu pentru publicația locală Carta Capital.
Președintele chinez Xi Jinping a participat la inaugurarea portului de ape adânci în noiembrie.
Proiectul Chancay, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, este cea mai mare investiție a Beijingului în America de Sud și face parte din eforturile sale de a extinde comerțul și influența pe întreg continentul.
Tebet a declarat că echipa sa s-a întâlnit în urmă cu puțin peste o lună cu un grup chinez care reprezintă compania feroviară de stat a țării pentru a discuta o posibilă rută care să lege portul de Brazilia, bazându-se pe opinia că Chancay se află pe cea mai scurtă rută către China, reducând distanța comercială maritimă cu cel puțin 10.000 de kilometri (6.210 mile).
Inițial, partea chineză luase în considerare o rută prin regiunea Amazonului, dar guvernul brazilian a respins ferm ideea din cauza prezenței pădurii tropicale și a populațiilor indigene, a spus Tebet.
„Au înțeles în cele din urmă, după o analiză completă, iar ideea acum este de a trasa o rută sudică”, a spus ea, menționând că calea ferată ar trece prin statele Acre și Tocantins, ajungând în cele din urmă în Bahia și conectându-se la Calea Ferată de Integrare Vest-Est (FIOL).
Calea ferată FIOL, care este încă în construcție, se va întinde pe aproximativ 1.527 de kilometri de la Figueiropolis din Tocantins până la portul atlantic Ilheus din Bahia.
Tebet a recunoscut că proiectul va necesita timp pentru a se materializa, dar a spus că ar fi transformator pentru dezvoltarea economică în regiunile mai sărace din interiorul Braziliei.
„Am putea vorbi despre cinci ani, poate opt, pentru a vedea un proiect ca acesta finalizat”, a mai spus oficialul brazilian.