Cheltuielile aparent banale pot ține familiile din clasa de mijloc în sărăcie fără ca ele să își dea seama. Expertul financiar american Dave Ramsey atrage atenția asupra a cinci capcane financiare majore pe care milioane de oameni le fac lunar, şi îşi ratează astfel șansa la stabilitate financiară și prosperitate.
Cea mai mare greșeală financiară? Cumpărarea unei mașini noi, spune Dave Ramsey. Potrivit lui, de îndată ce conduci o mașină nouă din showroom, aceasta începe să-și piardă din valoare, transformându-se într-o investiție pasivă.
„Un vehicul nu este o investiție, ci un activ care se devalorizează imediat ce îl conduci de pe lot”, declară Ramsey, citat de DaveRamsey.com.
În SUA, ratele lunare pentru două mașini pot ajunge la 1.400 de dolari, bani care ar putea fi folosiți pentru investiții profitabile sau economii de urgență.
Soluția recomandată este cumpărarea unei mașini second-hand, cu bani jos. Ideal, una cu 2-3 ani vechime, care a pierdut deja mare parte din valoarea inițială. Astfel, te ferești de datorii și îți păstrezi stabilitatea financiară, notează Puterea.
Un alt obicei care sabotează bugetul familiei este obsesia pentru produse de lux doar de dragul imaginii. Ramsey atrage atenția asupra diferenței dintre a părea bogat și a fi bogat cu adevărat.
„Acumularea de obiecte de lux nu înseamnă avere. Adevărata bogăție vine din active care se apreciază în timp”, explică Ramsey.
Adevărata bogăție se construiește prin active care își cresc valoarea în timp, cum ar fi investiții în imobiliare, acțiuni, educație financiară sau afaceri. Altfel spus, dacă trăiești doar pentru a impresiona, vei rămâne blocat într-un cerc vicios al datoriilor.
Pe locul trei în topul greșelilor financiare se află timeshare-urile – pachetele de vacanță achiziționate pe termen lung, care par avantajoase, dar aduc mai multă bătaie de cap decât relaxare. Ramsey avertizează că aceste oferte vin cu taxe anuale de întreținere, costuri ascunse și imposibilitatea de a le revinde ușor.
„Familia rămâne blocată într-un angajament financiar care nu aduce valoare reală”, susține consilierul financiar. Dacă vrei flexibilitate în vacanțe și să eviți angajamente inutile, mai bine economisești și îți organizezi singur concediile.
Ieșirile frecvente la restaurant sunt o altă sursă majoră de risipă financiară, mai ales pentru familiile cu venituri medii. Deși pare un gest normal, câteva mese pe săptămână în oraș te pot ajunge la sute de euro lunar, avertizează Ramsey.
Soluția este gătitul acasă. Nu doar că este mai ieftin, dar este și mai sănătos și mai controlabil din punct de vedere al bugetului. Însă, ieșirile în oraș nu trebuie eliminate complet, ci transformate în momente speciale, atent planificate și bugetate.
Ultima capcană din topul lui Ramsey sunt garanțiile extinse. De cele mai multe ori, ele nu oferă avantaje reale și costă mai mult decât eventualele reparații. În plus, produsele acoperite de garanție standard sunt oricum protejate o perioadă rezonabilă.