Prima pagină » Cine domină piața de internet, telefonie și TV în România în 2025. Cursă acerbă pentru clienți

Cine domină piața de internet, telefonie și TV în România în 2025. Cursă acerbă pentru clienți

Cine domină piața de internet, telefonie și TV în România în 2025. Cursă acerbă pentru clienți
Cine domină piața de internet, telefonie și TV în România în 2025. Foto: Freepik

La sfârșitul anului 2024, românii aveau aproximativ 7,8 milioane de abonamente la servicii TV și aproape 6,8 milioane de conexiuni de internet fix, arată cele mai recente date publicate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Operatorul Digi deține peste 72% din abonații la internet fix și TV, consolidându-și poziția dominantă pe aceste segmente.

Internet fix: o treime din conexiuni permit viteze de peste 1 Gbps

Numărul conexiunilor de internet fix a crescut cu 3% în 2024, ajungând la 6,8 milioane, iar 95% dintre acestea oferă viteze de peste 100 Mbps. 35% dintre conexiuni permit viteze de cel puțin 1 Gbps, pe fondul creșterii numărului de conexiuni prin fibră optică până în locuință (FTTH), care au ajuns la 5,4 milioane, în creștere cu 8%.

Traficul mediu lunar de internet fix a crescut cu 10%, ajungând la 88 GB per locuitor, adică aproape 3 GB pe zi. Rata de penetrare la 100 de gospodării este de 83% la nivel național, cu 89% în mediul urban și 75% în mediul rural, unde ritmul de creștere (+5%) depășește pe cel din urban (+2%).

În ceea ce privește cotele de piață, Digi domină cu 72%, urmat de Orange cu 16% și Vodafone cu 10%. Digi a continuat să câștige clienți la internet fix, în timp ce ceilalți operatori au înregistrat scăderi față de jumătatea anului 2024.

Internet mobil și telefonie mobilă: Orange încă lider, dar Digi recuperează teren

Pe segmentul internetului mobil, numărul conexiunilor active a crescut ușor, ajungând la 21,7 milioane, dintre care 18,6 milioane sunt conexiuni 4G și/sau 5G. Numărul conexiunilor 5G a crescut spectaculos cu 53%, ajungând la 3,5 milioane, reprezentând 16% din total.

Traficul mediu lunar de internet mobil a crescut cu 18%, la aproape 13 GB per locuitor, adică peste 400 MB pe zi.

În telefonia mobilă, românii aveau la finalul anului 22,8 milioane de cartele SIM active, în scădere cu 3% față de anul precedent. Dintre acestea, 74% sunt pe bază de abonament, iar creșterea cu un milion a numărului de abonamente nu a compensat scăderea cu 1,8 milioane a cartelelor preplătite active.

Traficul de voce a scăzut cu 3%, ajungând la 58 de miliarde de minute, adică în medie 4 ore și 15 minute pe lună per locuitor.

În funcție de numărul de cartele SIM active, Orange deține o cotă de piață de 34,8%, Digi 28,2%, iar Vodafone 24,7%. Digi a câștigat clienți și a depășit pragul de 30% cotă de piață în internet mobil, în timp ce cota Orange a scăzut ușor de la 36%.

Servicii TV: Digi domină clar piața

Numărul total de abonați la servicii de retransmisie TV s-a menținut la 7,8 milioane, cu o migrare continuă de la serviciile prin satelit/DTH (-138.000 abonați) către cele prin cablu (+188.000 abonați).

Pe acest segment, Digi deține o cotă de piață covârșitoare de 74,8%, urmat de Orange cu 13,3% și Vodafone cu 9,2%. Față de jumătatea anului 2024, Orange a câștigat abonați, iar cota Digi a scăzut ușor.

Veniturile din telecom în scădere

Veniturile totale din sectorul telecom au scăzut cu 5% în 2024, ajungând la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde euro), în principal din cauza serviciilor de telefonie en gros.

Distribuția veniturilor pe segmente este următoarea: internet (fix și mobil) 40%, telefonie mobilă 29%, retransmisie TV 15%, telefonie fixă 8%, iar alte servicii 8%.

În funcție de venituri, liderii pieței sunt Orange (36%), Digi (29%) și Vodafone (24%).

Alte articole importante
China va lansa un „portavion aerian” pentru drone kamikaze
China va lansa un „portavion aerian” pentru drone kamikaze
China a anunțat că va demara în iunie testele de zbor cu o dronă strategică de tip HALE (High-Altitude Long-Endurance), denumită SS-UAV, într-un moment în care competiția globală pentru supremație tehnologică militară devine tot mai acerbă. Platforma, dezvoltată de compania privată Jiu Tian, va acționa ca un veritabil „portavion aerian” și va putea controla și […]
Cercetătorii descoperă microbi extrem de rezistenți care au înconjurat un robot NASA înainte de lansarea spre Marte
Tehnologie
Cercetătorii descoperă microbi extrem de rezistenți care au înconjurat un robot NASA înainte de lansarea spre Marte
O descoperire uluitoare scoate la iveală că, înainte ca robotul Phoenix să fie lansat spre Marte, NASA a fost înconjurată de bacterii extreme necunoscute până acum. Analiza ADN-ului dintr-o cameră sterilă a dezvăluit prezența a 26 de specii noi, capabile să supraviețuiască în spațiu. Camerele „sterile” ale NASA, invadate viață microscopică necunoscută Un studiu recent […]
Luxul european, sub asediu. Anunțul lui Trump referitor la tarifele vamale de 50% a dus deja la scăderi pe burse
Luxul european, sub asediu. Anunțul lui Trump referitor la tarifele vamale de 50% a dus deja la scăderi pe burse
Acțiunile companiilor europene din sectorul produselor de lux au înregistrat scăderi semnificative vineri, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că recomandă impunerea unor tarife vamale de 50% asupra bunurilor provenite din Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie 2025, scrie Reuters. Această măsură ar lovi puternic industria europeană a luxului, care include producători renumiți […]
Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză
Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză
Piețele de acțiuni la nivel global au înregistrat evoluții diverse în primele luni ale anului 2025, iar unele țări s-au remarcat prin performanțe remarcabile. În acest context, analiza celor mai performante piețe de acțiuni oferă o perspectivă clară asupra regiunilor care au atras atenția investitorilor prin randamentele lor superioare. Performanța piețelor de acțiuni la nivel […]
Telegram, blocat în Vietnam pentru lipsa cooperării în stoparea activităților ilegale
Companii
Telegram, blocat în Vietnam pentru lipsa cooperării în stoparea activităților ilegale
Vietnamul a decis recent să blocheze aplicația de mesagerie Telegram, în contextul intensificării măsurilor de securitate cibernetică la nivel global. Autoritățile locale acuză lipsa de cooperare în investigarea unor presupuse activități ilegale desfășurate de utilizatori. 68% dintre grupurile și canalele Telegram din Vietnam ar fi implicate în activități ilegale Conform unui document oficial emis de […]
Estimări Visa: peste 80% din comeț va fi online până în 2029. Vom plăti cu recunoaștere facială
Estimări Visa: peste 80% din comeț va fi online până în 2029. Vom plăti cu recunoaștere facială
Eliminarea parolelor, alături de recunoașterea facială – într-o serie de alte date biometrice – urmează să devină principalele garanții pentru plăți, într-un interval mediu de timp. Într-o economie în care tranzacțiile digitale sunt omniprezente și atenția consumatorilor – tot mai distrasă, plățile devin o promisiune de securitate și, tot mai des, un test de încredere. […]