Retailul românesc începe anul 2025 cu motoarele turate la maximum! Cifrele oficiale arată o creștere semnificativă a afacerilor din comerț, ceea ce înseamnă că puterea financiară a crescut semnificativ în majoritatea sectoarelor. Cu toate acestea, nu toate segmentele au avut parte de aceeași evoluție spectaculoasă.
Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, comerțul cu amănuntul din România (cu excepția autovehiculelor și motocicletelor) a înregistrat o creștere de 4% în primele trei luni ale anului 2025, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, după ajustarea pentru numărul de zile lucrătoare și sezonalitate.
Principalul motor al creșterii a fost segmentul produselor nealimentare, care a înregistrat un salt spectaculos de 7,8%. De asemenea, comerțul cu carburanți a crescut cu 4,2%. În schimb, vânzările de alimente, băuturi și tutun au scăzut cu 2%, ceea ce semnalează o posibilă schimbare în comportamentul de consum al românilor.
Luna martie a acestui a adus o adevărată explozie a vânzărilor. Comparativ cu februarie 2025, cifra de afaceri a crescut cu 12,7% (serie brută), impulsionată de majorări de două cifre la toate categoriile de produse. Produsele nealimentare au condus detașat (+14,3%), urmate de produsele alimentare, băuturi și tutun (+13,3%) și carburanți (+7,2%).
Totuși, după ajustările statistice, cifrele spun o altă poveste: o ușoară scădere generală de 0,3%, cauzată de o diminuare a vânzărilor de carburanți (-2,2%), în timp ce vânzările de produse nealimentare au crescut modest, cu 0,8%, iar cele alimentare au stagnat.
Raportat la luna martie a anului 2024, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 4,9% (serie brută). În centrul acestui avans s-au aflat din nou produsele nealimentare, cu o creștere de 11,6%, semn că românii investesc tot mai mult în bunuri de folosință îndelungată cum ar fi îmbrăcăminte, electrocasnice sau alte produse non-alimentare.
Carburanții au crescut ușor (+0,9%), dar vânzările de alimente, băuturi și tutun au scăzut cu 1,3%, o tendință ce poate indica fie o reorientare către produse mai ieftine, fie o reducere generală a consumului în acest segment. În seria ajustată, creșterea totală a fost de 3,4%, în principal datorită avansului de 8,4% la produsele nealimentare și 0,6% la segmentul alimentar, în timp ce carburanții au suferit o scădere de 2,3%.