Prima pagină » De ce a dispărut Elon Musk din universul lui Trump?

De ce a dispărut Elon Musk din universul lui Trump?

De ce a dispărut Elon Musk din universul lui Trump?
Conflict deschis: Trump îl avertizează pe Musk cu „consecințe serioase”

Ce s-a întâmplat cu Elon Musk, se întreabă presa internațională, care estimează că legendarul patron tech alunecă spre marginea lumii lui Trump. Magnatul miliardar – care l-a sprijinit pe Trump atât de vehement -, era omniprezent pe scena publică la începutul mandatului, dar acum pare că și-ar dori să se retragă din politică. Desigur, republicanii preferă să se întâmple asta, comentează The Guardian. 

Trump părea fermecat de cel mai bogat om din lume, care trimite rachete în spațiu și, mai ales, care a cheltuit cel puțin 250 de milioane de dolari pentru a-i susține campania electorală, anul trecut. În martie, președintele chiar a transformat peluza sudică a Casei Albe într-un showroom Tesla temporar, unde a expus cinci vehicule electrice și a promis că își va cumpăra unul.

De asemenea, Biroul Oval era, până nu demult, plin de reporteri, care erau avertizați să nu lovească biroul Resolute. Lângă ei, îmbrăcat în negru, era omniprezent Elon Musk, marele aliat al lui Donald Trump și coordonatorul campaniei de eficientizare a guvernului. Cu timpul, au apărut mici semne de separare între cei doi, speculate de presa internațională. Cel mai recent, în urmă cu două zile, într-o discuție cu președintele sudafrican Cyril Ramaphosa, când Trump a părut să diminueze importanța lui Elon Musk, scrie The Guardian.

„Elon e din Africa de Sud, nu vreau să-l implic pe Elon”, i-a spus președintele american omologului său sud-african, Cyril Ramaphosa, în timpul unei discuții despre crimele împotriva fermierilor albi. „De fapt, a venit aici pentru alt subiect: să trimită rachete pe Marte. Îi place mai mult asta”.

Tăcerea lui Musk în timpul acelei întâlniri tensionate de o oră a fost un mic, dar grăitor, indiciu al schimbării de poziție în universul lui Trump. Rămâne apropiat de președinte și binevenit în Aripa de Vest. A vizitat din nou Pentagonul săptămâna aceasta. Însă această relație, despre care mulți preziceau că se va încheia printr-o coliziune explozivă a ego-urilor celor doi, pare să treacă, mai degrabă, printr-o perioadă de estompare.

„De ce a dispărut Elon Musk din lumina reflectoarelor?”

Luni, Politico a publicat o analiză cu titlul „De ce a dispărut Elon Musk din lumina reflectoarelor?”, subliniind o scădere abruptă a numărului de menționări ale lui Musk în postările lui Trump pe platforma Truth Social. De la o medie de patru ori pe săptămână în februarie și martie, postările care fac referire la Musk au ajuns la zero din aprilie încoace.

În februarie, potrivit Politico, pentru operațiunea de strângere de fonduri, Trump îl invoca pe Musk aproape zilnic, cu mesaje precum: „Îl iubesc pe Elon Musk! Media încearcă să ne despartă, dar nu funcționează. E grozav”. Dar aceste mențiuni s-au oprit brusc la începutul lui martie, cu excepția unui e-mail din mai, prin care promova o șapcă „Gulf of America”, pe care o purtase Musk.

De asemenea, oficialii de la Casa Albă nu mai umplu rețelele sociale cu conținut legat de Musk. Reporterii pun rareori întrebări despre el la briefingurile de presă. Membrii Congresului îl evită complet.

Musk a anunțat că își va reduce cheltuielile politice

Musk pare că a înțeles mesajul. Săptămâna aceasta, directorul executiv al Tesla a confirmat că și-a redus implicarea ca lider neoficial al așa-numitului „departament de eficiență guvernamentală” (DOGE), de care se va ocupa doar două zile pe săptămână. De asemenea, Musk a anunțat că își va reduce substanțial cheltuielile politice, un nou semnal public că își reorientează atenția spre imperiul său de afaceri, având în vedere îngrijorările tot mai mari ale investitorilor.

Este o schimbare dramatică față de primele săptămâni ale celui de-al doilea mandat Trump, când Musk a fost prezent la inaugurare, a fost o prezență constantă la Mar-a-Lago, a apărut alături de Trump în Biroul Oval și a participat la un interviu comun la Fox News, care a fost real plin de admirație reciprocă. DOGE domina titlurile din presă, în timp ce Musk tăia cu drujba prin birocrația federală.

Sondajele spun altă poveste

Luna trecută, un sondaj național realizat de Marquette University Law School arăta că doar 41% dintre americani aprobă activitatea lui Musk la DOGE, în timp ce 58% o dezaprobă. Aproximativ 60% dintre respondenți aveau o părere nefavorabilă despre Musk, comparativ cu 38% favorabilă.

„Pe măsură ce i-au scăzut cifrele, și interesul lui Trump a scăzut. Trump renunță la oameni când ratingul lor scade, e totul foarte tranzacțional. A fost doar o fascinație de moment, urmată de abandon”, comentează Ro Khanna, membru democrat al Congresului, care îl cunoaște pe Musk de mai bine de un deceniu.

Khanna, care reprezintă Silicon Valley, prezisese de la început că Musk nu va rezista mai mult de patru sau cinci luni: „Am spus că o să se frustreze, o să obosească și Washingtonul o să câștige – nu el”

La acea vreme, Khanna spera ca DOGE să taie bugetul Pentagonului. În schimb, acesta a sfidat Constituția, comentează The Guardian, și a redus drastic Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Departamentul Educației, Serviciul Fiscal Intern și alte instituții.

„Am spus că nu va ajunge nici măcar aproape de 2 trilioane de dolari în reduceri; nici măcar la un trilion; a fost în jur de 81 de miliarde. A învățat lecția pe care mulți lideri de afaceri de succes o învață: democrația e mult mai dură decât își imaginează ei și nici nu se supune voinței lor”, a spus Khanna.

Musk începe să piardă procese

De fapt, Musk continuă să întâmpine obstacole. Miercuri, Institutul American pentru Pace și-a recăpătat controlul asupra sediului său, după ce un judecător federal a declarat ilegală demiterea consiliului și a angajaților de către DOGE. Joi, o judecătoare federală din San Francisco a decis că Trump nu poate restructura și reduce guvernul federal fără consimțământul Congresului și că, probabil, va extinde ordinul de blocare a concedierilor în masă.

Chiar și așa, DOGE a făcut deja reduceri semnificative de personal și bugete, iar în unele cazuri a încercat să închidă complet agenții, provocând daune enorme structurii guvernamentale.

Agenția Federală pentru Managementul Dezastrelor (FEMA), unul dintre nenumăratele exemple, „nu este pregătită” pentru  sezonul uraganelor, luna viitoare, potrivit unui raport intern relatat de CNN. Agenția, care avea peste 20.000 de angajați, a pierdut aproximativ 30% din personalul cu normă întreagă în urma concedierilor și ofertelor de plecare oferite de DOGE.

„O să trăim cu consecințele ani de zile, pentru că, din păcate, au reușit să distrugă complet USAID, au distrus NIH, FDA, EPA, au golit atât de mult din Departamentul de Stat și va dura o generație să reconstruim”, a spus Khanna.

Chiar și conservatorii, care cred în reducerea aparatului de stat, împărtășesc îngrijorările

„Ceea ce încearcă să facă el este să micșoreze guvernul, ceea ce e de aplaudat, dar nu fac asta eficient, pentru că nu există o viziune, un plan pentru a-l face să funcționeze cu mai puțini oameni și bani. Nu există un redesign. E doar tăiere și ardere”, a declarat Rick Tyler, strateg politic care a lucrat la campanii republicane.

Tesla, sursa principală a averii lui Musk, a suferit pierderi de brand și vânzări din cauza implicării sale politice, în special alături de Trump. Musk și-a exprimat sprijinul pentru partidul de extremă dreapta, anti-imigrație, AfD din Germania. Dealership-urile Tesla au devenit ținta protestelor și vandalismului în SUA și în alte părți.

Se pare că Musk a înțeles ce înseamnă dezastrul politic în Wisconsin. Cheltuind cel puțin 3 milioane de dolari, a ajutat la transformarea cursei pentru Curtea Supremă din Wisconsin în cea mai scumpă bătălie politică din istorie. A apărut personal în Green Bay cu o șapcă pe cap – populară printre fanii echipei locale de fotbal – și a oferit cecuri de câte 1 milion de dolari susținătorilor.

Dar candidatul său a pierdut la 10 puncte diferență de rivalul său. Democrații au folosit intervenția lui Musk pentru a mobiliza cu succes electoratul într-o alegere supranumită „Poporul vs Musk”.

„Cel mai mare finanțator al politicii republicane își ia jucăriile și pleacă acasă”

Săptămâna aceasta, Musk a declarat la Forumul Economic din Qatar, organizat de Bloomberg, că „în ceea ce privește cheltuielile politice, va face mult mai puțin în viitor”. Ben Wikler, liderul Partidului Democrat din Wisconsin, a declarat pentru Associated Press: „Poporul a câștigat. Cel mai mare finanțator al politicii republicane își ia jucăriile și pleacă acasă”.

Evident, Musk și drujba sa au devenit o povară politică pentru republicanii care doresc să fie realeși la mijlocul mandatului din anul viitor. Se așteaptă ca democrații din toată țara să-l folosească pe Musk drept sperietoare în spoturile lor electorale.

„Cifrele din sondaje, alături de pierderile politice ale lui Trump – care i-ar afecta partidul și agenda – au provocat suficientă tensiune încât probabil a auzit de la destui congresmeni: putem, te rog, să nu mai vorbim despre Elon Musk?”, spune Tyler.

„A fost un balon de testare pentru a vedea cum pot reduce angajații federali. Dacă funcționa și oamenii erau încântați, probabil continuau, cu sau fără Musk. Dar l-au folosit ca imagine de fațadă și ca țintă de atac. Când s-a întors împotriva lor, l-au abandonat. Nici nu e surprinzător”, declară Wendy Schiller, profesoară de științe politice la Universitatea Brown.

„Nu există nimeni despre care să crezi cu sinceritate că Donald Trump consideră important pentru popularitatea sau poziția sa. El crede că le generează singur pe toate. Și cred că nu se înșeală. Dar dacă devii o povară, dispari rapid.”

Alte articole importante
Google a transformat telefoanele în detectoare de cutremure: milioane de oameni au primit alerte timpurii în 100 de țări
Tehnologie
Google a transformat telefoanele în detectoare de cutremure: milioane de oameni au primit alerte timpurii în 100 de țări
Google a folosit senzorii de mișcare ai telefoanelor mobile pentru a detecta rapid mii de cutremure și a trimis alerte timpurii către milioane de persoane din aproape 100 de țări.  Cum funcționează rețeaua globală de cutremure de la Google Sistemul, numit Android Earthquake Alerts, este bazat pe principiul „mulțimii inteligente” (crowdsourcing). Folosește senzorii de mișcare […]
Cablurile subacvatice, ținta sabotajelor susținute de Rusia și China. Internetul mondial, în pericol
Analize
Cablurile subacvatice, ținta sabotajelor susținute de Rusia și China. Internetul mondial, în pericol
Un raport publicat de firma de securitate cibernetică americană Recorded Future avertizează că riscul unor atacuri deliberate care țintesc cablurile subacvatice care transportă traficul global de internet, susținute de forțe statale din Rusia și China, este în creștere. Incidentele recente din Marea Baltică și zona Taiwan reprezintă semnale de alarmă pentru viitoare acte disruptive. Rolul […]
Un simplu RMN al creierului poate indica ritmul real al îmbătrânirii, susțin cercetătorii
Tehnologie
Un simplu RMN al creierului poate indica ritmul real al îmbătrânirii, susțin cercetătorii
O echipă de cercetători afirmă că îmbătrânirea întregului tău corp poate fi măsurată cu un simplu RMN al creierului. Noua metodă, bazată pe inteligență artificială și imagistică cerebrală, ar putea revoluționa modul în care medicii prevăd riscul de boli grave și durata de viață. Un simplu RMN al creierului, oglinda întregului organism O singură scanare […]
Topul aeroporturilor europene cu cea mai bună eficiență operațională și satisfacție a pasagerilor
Topul aeroporturilor europene cu cea mai bună eficiență operațională și satisfacție a pasagerilor
În plin sezon de vacanțe, pasagerii care vor să evite haosul de pe aeroporturi au acum un ghid esențial. Un nou clasament internațional dezvăluie topul celor eficiente și prietenoase aeroporturi din Europa, pe baza punctualității, satisfacției pasagerilor și calității serviciilor. Norvegia urcă în top: Aeroporturile scandinave, campioane la punctualitate și servicii Potrivit unui raport publicat […]
Delta Air Lines testează o nouă formă de tarifare dinamică bazată pe AI. Cum funcționează?
Delta Air Lines testează o nouă formă de tarifare dinamică bazată pe AI. Cum funcționează?
Delta Air Lines introduce un nou sistem de tarifare asistat de inteligența artificială, care stabilește prețurile în funcție de profilul fiecărui client. Noua tehnologie promite eficiență și personalizare, însă ridică o serie de semne de întrebare privind echitatea și protecția consumatorului. Delta Air Lines testează algoritmi de AI într-un nou sistem de tarifare dinamică Anunțul […]
Un gigant petrolier iese din energia eoliană onshore din SUA
Un gigant petrolier iese din energia eoliană onshore din SUA
Un gigant petrolier continuă procesul de restructurare a portofoliului său global, renunțând complet la energia eoliană onshore din SUA. Compania a vândut toate parcurile eoliene terestre către LS Power, în cadrul unei strategii mai ample de dezinvestire și revenire la investițiile tradiționale în petrol și gaze. Gigant petrolier renunță la energia eoliană onshore terestră din […]