Prima pagină » Declinul industriei de lux prăbușește profitul Chanel. Compania compensează prin investiții majore în marketing

Declinul industriei de lux prăbușește profitul Chanel. Compania compensează prin investiții majore în marketing

Declinul industriei de lux prăbușește profitul Chanel. Compania compensează prin investiții majore în marketing
Captură foto: Chanel Romania

Profitul Chanel Ltd. a scăzut drastic anul trecut, dinamică pe care compania încearcă să o atenueze majorând cheltuielile de marketing. Efortul este gândit să mențină marca vizibilă, în contextul unui declin generalizat al industriei de lux, comentează Bloomberg. În total, Chanel a cheltuit aproximativ 2,4 miliarde de dolari pentru activități de susținere a brandului, ceea ce a diminuat considerabil profitul, potrivit Reuters.

Declinul survine într-o perioadă de stagnare pentru întreaga piață de lux, tendință influențată în mare parte de prudența tot mai mare a consumatorilor chinezi în ceea ce privește achizițiile costisitoare. Profitul operațional al companiei Chanel a scăzut cu 30%, ajungând la 4,48 miliarde de dolari, în timp ce veniturile au coborât cu 4,3% , potrivit unui comunicat emis, marți, de reprezentanții organizației. Regiunea la care se referă acest comunicat include China, o piață foarte importantă, din care Chanel obține circa jumătate din veniturile sale. Piața din China, precizează sursa citată, a înregistrat o scădere a vânzărilor de 7,1%.

Perspectivele sunt și mai sumbre după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat luna trecută o serie de tarife vamale globale. Chiar și companii anterior prospere, precum LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, au raportat vânzări sub așteptări în acest an.

„Chanel a fost puternic afectată de volatilitatea macroeconomică, în special în China”, a declarat CEO-ul Leena Nair, într-un interviu acordat Bloomberg.

Ea a respins ideea că brandul ar fi dat dovadă de lăcomie după anul crizei sanitare, când prețul unora dintre cele mai emblematice produse, precum geanta „flap”, a depășit 10.000 de euro.

„Performanța din 2024 vine după o perioadă de creștere fără precedent, în care veniturile Chanel aproape s-au dublat în trei ani”, a mai spus Nair.

Declinul vânzărilor și prăbușirea profitului rămân, totuși, dinamici surprinzătoare, având în vedere reputația Chanel ca brand de lux exclusivist, cu o clientelă formată din cei mai bogați oameni ai lumii. Vânzările au scăzut cu 4,2% în America, dar au crescut modest, cu 0,6%, în Europa.

Captură foto: Chanel Romania

Captură foto: Chanel Romania

Ajustări, restructurări și investiții la Chanel

În ciuda unei scăderi de 4,3% a vânzărilor anul trecut, casa de modă franceză Chanel – celebră pentru logo-ul său legendar, pentru gențile matlasate din piele și pentru parfumul No. 5 – a anunțat că va menține nivelul de investiții de capital de 1,8 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 43% față de anul precedent.

Compania va investi, suplimentar, 600 de milioane de dolari în lanțurile de aprovizionare, în contextul în care își internalizează tot mai mult producția, inclusiv prin achiziția de participații la un furnizor de mătase din Franța și o companie de bijuterii din Italia.

Pentru anul încheiat la 31 decembrie, vânzările Chanel au atins 18,7 miliarde de dolari, iar profitul operațional a scăzut cu 30%. Planurile de expansiune, însă, rămân ambițioase: Chanel va deschide 48 de magazine noi în 2025, aproape jumătate dintre ele în Statele Unite și China, dar și în piețe în creștere precum Mexic, India și Canada. Doar șase dintre aceste magazine vor fi dedicate modei, restul urmând să susțină alte divizii ale brandului, precum parfumeria, cosmeticele sau ceasurile și bijuteriile.

„O companie de dimensiunea noastră, aflată într-un astfel de ciclu, trebuie, însă, să-și ajusteze structura în anumite zone”, a declarat directorul financiar Philippe Blondiaux. „Vom monitoriza costurile cu mare atenție pentru a stabiliza marjele”.

Blondiaux a adăugat că numărul de angajați va rămâne constant în acest an, grație creșterii de 5,1% înregistrată anul trecut.

Captură foto: Chanel Romania

Captură foto: Chanel Romania

Incertitudini creative și comerciale

Editorialiștii Bloomberg asociază performanța slabă a companiei cu plecarea directorului de creație Virginie Viard, în iunie anul trecut. Noul designer, Matthieu Blazy, a fost numit în decembrie și urmează să își prezinte prima colecție în octombrie, la Paris Fashion Week.

În cazul unor perioade de tranziție, comentează sursa citată, clienții tind să își tempereze achizițiile, iar impactul noilor colecții apare de regulă abia după jumătate de an, când piesele devin disponibile comercial.

„Nu ne concentrăm doar pe colecția din octombrie, ci și pe cele ce vor urma în următorii ani. Știm că o viziune creativă are nevoie de timp pentru a-și dovedi eficiența”, a declarat Nair.

Tarifele vamale: Chanel așteaptă stabilizarea situației

Trump a impus o taxă vamală de 10% pentru produsele venite din UE și a amânat o taxă suplimentară de 20% până în iulie. Rivali de piață ai companiei Chanel, precum LVMH, Hermès și Richemont (proprietarul Cartier), au majorat deja prețurile în SUA. Deși situația este dificilă, Chanel a anunțat că va amâna majorările de prețuri în SUA pentru produsele sale până la o decizie finală privind tarifele impuse de administrația Trump.

„Considerăm că cea mai responsabilă atitudine este să așteptăm rezultatul final”, a spus Blondiaux.

Investiții în proprietăți emblematice

În 2024, Chanel a investit aproximativ 600 de milioane de dolari în imobiliare, inclusiv în achiziția unui imobil de pe faimoasa Avenue Montaigne din Paris și a unui alt spațiu pe rue Cambon. Compania a finalizat și achiziția viitorului său flagship store din New York, fără a dezvălui locația exactă.

Consiliul de administrație Chanel este condus de Alain Wertheimer (76 de ani), președinte executiv global, care co-deține brandul, împreună cu fratele său Gérard. Averea fiecăruia este estimată la aproximativ 42,3 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

 

Alte articole importante
Cel mai bogat om din India vrea să transforme fiecare televizor într-un PC, prin intermediul unui set-top box
Tehnologie
Cel mai bogat om din India vrea să transforme fiecare televizor într-un PC, prin intermediul unui set-top box
Jio Platforms, divizia digitală a conglomeratului indian Reliance Industries, a lansat un serviciu de desktop virtual destinat utilizatorilor de set-top box-uri. Astfel, Mukesh Ambani, cel mai bogat om din India și președintele Reliance, își propune să transforme milioane de televizoare din țara cu cea mai mare populație a lumii în computere personale. Noul serviciu, denumit […]
Salt istoric pentru agricultura românească. ANF atinge borna de 10.000 de echipamente inspectate, cu centre mobile și controale non-stop.
Salt istoric pentru agricultura românească. ANF atinge borna de 10.000 de echipamente inspectate, cu centre mobile și controale non-stop.
Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) marchează un salt istoric pentru agricultura românească, depășind borna de 10.000 de utilaje de erbicidat verificate tehnic la nivel național. Într-un context marcat de exigențe crescute privind siguranța alimentară și protecția mediului, ANF își intensifică acțiunile în ferme cu șase centre mobile active permanent, impunând fermierilor respectarea strictă a obligațiilor legale […]
Guvernul Bolojan reformează ANAF cu inteligență artificială și taie risipa din cheltuielile publice
Guvernul Bolojan reformează ANAF cu inteligență artificială și taie risipa din cheltuielile publice
Guvernul pregătește cel mai amplu val de reforme din ultimul deceniu, mizând pe inteligența artificială pentru a eficientiza ANAF și pentru a elimina risipa din administrația publică. Ionuț Dumitru, consilierul premierului Ilie Bolojan, explică de ce digitalizarea și analiza avansată a datelor fiscale sunt esențiale pentru creșterea colectării, reducerea privilegiilor din sistemul de pensii speciale […]
Iranul reconfigurează relația cu AIEA și condiționează accesul la siturile nucleare
Iranul reconfigurează relația cu AIEA și condiționează accesul la siturile nucleare
Iranul își reafirmă disponibilitatea de a colabora cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), însă impune condiții stricte pentru inspecțiile internaționale, invocând riscuri majore de securitate și siguranță după recentele atacuri asupra facilităților nucleare. Deciziile privind monitorizarea vor fi luate de la caz la caz de Consiliul Suprem de Securitate Națională, marcând o schimbare semnificativă […]
Echitatea socială în declin în România: statul restrânge accesul la tratament. Angajații beneficiază mai mult decât pensionarii
Analize
Echitatea socială în declin în România: statul restrânge accesul la tratament. Angajații beneficiază mai mult decât pensionarii
Echitatea socială este tot mai grav afectată, pe fondul reducerii drastice a biletelor de tratament balnear pentru 2025, în condițiile în care cererea rămâne la cote record. Noul sistem de alocare și modul de calcul al contribuțiilor au generat situații paradoxale: tot mai mulți angajați obțin bilete la preț redus, în timp ce pensionarii, pentru […]
Trump vorbește despre tarife de 30% pentru Uniunea Europeană, începând cu 1 august
Trump vorbește despre tarife de 30% pentru Uniunea Europeană, începând cu 1 august
Președintele american Donald Trump a anunțat, sâmbătă dimineața, tarife vamale de 30% asupra importurilor din Uniunea Europeană și Mexic, începând cu 1 august. Decizia a fost comunicată prin două scrisori postate pe platforma sa, Truth Social, și marchează o nouă escaladare în retorica sa protecționistă, care vizează acum doi dintre cei mai apropiați parteneri comerciali […]