Dubai își propune un obiectiv ambițios până în 2050: vrea să devină primul oraș global alimentat 100% din surse de energie verde. Cu sprijinul AI-ului, sateliților inteligenți și unor proiecte gigantice precum cel mai mare parc solar din lume, Emiratele Arabe promite să devină un model de sustenabilitate urbană.
Sub conducerea unor inițiative vizionare precum Dubai Clean Energy Strategy 2050 și Net Zero Carbon Emissions Strategy 2050, Dubai se poziționează în fruntea revoluției globale în domeniul energiei regenerabile. Punctul de cotitură a fost atins la COP28, când liderii au susținut triplarea capacității de energie regenerabilă și dublarea eficienței energetice până în 2030.
Principalul actor în această transformare este Dubai Electricity and Water Authority (DEWA), singurul furnizor de electricitate și apă din emirat, care implementează proiecte de anvergură, în frunte cu Parcul Solar Mohammed bin Rashid Al Maktoum, cel mai mare parc solar din lume construit într-un singur amplasament.
Cu o capacitate actuală de 3.460 MW și încă 1.200 MW în construcție, parcul va atinge 7.260 MW până în 2030, asigurând 34% din mixul energetic al Dubaiului și reducând emisiile de CO₂ cu 8 milioane de tone anual.
Inteligența artificială joacă un rol crucial în planul Dubaiului de a-și revoluționa infrastructura energetică. DEWA a integrat AI în toate etapele lanțului energetic: de la controlul inteligent al turbinelor pe gaz în complexul Jebel Ali – unde un sistem de tip „digital twin” crește eficiența termică cu până la 3% – până la stații de transformare digitale care reduc emisiile cu 54 de tone pe an.
Asistentul virtual Rammas, alimentat acum și de ChatGPT, a gestionat peste 10 milioane de interacțiuni, iar integrarea cu Microsoft Copilot a redus costurile operaționale cu 50%, notează Reuters.
Dubai investește masiv în cercetare și dezvoltare, prin intermediul Centrului pentru Sustenabilitate și Inovație din cadrul parcului solar. Aici sunt testate baterii redox de ultimă generație, sisteme fotovoltaice avansate și soluții pentru stocarea eficientă a energiei. De asemenea, cercetătorii explorează metode de desalinizare a apei folosind exclusiv surse curate.
Printre proiectele inovatoare se numără și Uzina de Hidrogen Verde – prima de acest fel din Orientul Mijlociu – care produce 20 kg/h de hidrogen solar, și centrala hidroelectrică din Hatta, cu o capacitate de stocare de 1.500 MWh. Nu în ultimul rând, Centrul Waste-to-Energy din Dubai, cu o capacitate de 200 MW, contribuie la economia circulară prin transformarea deșeurilor în electricitate și reducerea a 2.400 de tone de CO₂ anual.