Într-o perioadă în care granițele dintre siguranță digitală și invadarea vieții private devin tot mai neclare, Google le-a pregătit o „surpriză” utilizatorilor de smartphone-uri.
Gigantul tehnologic american a instalat în secret o aplicație pe telefoanele care folosesc Android 9 și versiuni ulterioare.
Fotografii: Unsplash
Utilizatorii de telefoane mobile se confruntă cu o dilemă esențială, și anume cât control au, de fapt, asupra propriilor date? De la aplicații care cer permisiuni excesive, până la servicii care rulează în fundal fără acordul explicit al utilizatorului, noile tehnologii ridică serioase semne de întrebare despre transparență, consimțământ și protecția intimității.
Un utilizator de pe platforma socială Bluesky a lansat un avertisment ferm: „dacă observați pe telefonul vostru Android o aplicație denumită SafetyCore este bine să o dezinstalați de urgență”, transmite La Libre Belgique. Acest semnal de alarmă nu a rămas fără ecou, captând atenția publicațiilor specializate în tehnologie, care au început să cerceteze natura acestei aplicații recent introduse de Google.
Încă din luna februarie, pe rețelele sociale și pe forumurile dedicate tehnologiei, utilizatorii au început să semnaleze apariția ciudată a acestei aplicații de sistem, pe care nimeni nu își amintește să o fi instalat. În mod inexplicabil, SafetyCore și-a făcut loc pe o varietate de dispozitive Android care rulează versiunea 9 și versiuni ulterioare.
Se pare că cei de la Google au adăugat aplicația în secret, fără un anunț în prealabil și fără acordul utilizatorilor, iar aceasta rulează silențios în fundal. Acest lucru a generat un val de critici dure pe seama lipsei de transparență și a impactului pe care SafetyCore l-ar putea avea asupra vieții private.
SafetyCore este un instrument alimentat de inteligența artificială, care a fost creat pentru a analiza imaginile stocate pe telefon. Rolul acesteia este acela de a identifica și estompa materialele considerate sensibile, precum nuditatea, și de a emite alerte în cazul în care astfel de conținuturi ar putea fi trimise sau distribuite. În acest fel, ar fi prevenite astfel de situații compromițătoare.
De asemenea, aplicația de la Google acționează ca un mecanism de protecție împotriva escrocheriilor. Este vorba mai ales de cei care promit locuri de muncă fictive sau care solicită colecte false prin livrări înșelătoare.
Motivul principal al nemulțumirii utilizatorilor de telefoane Android este modul în care Google a ales să introducă aplicația pe dispozitivele lor. Așa cum spuneam, instalarea s-a făcut fără un anunț explicit, fără o explicație și fără opțiunea de a refuza acest lucru. Mulți utilizatori consideră că această practică încalcă dreptul de a decide ce aplicații rulează pe propriile telefoane și ce tip de date sunt analizate automat.
Pentru cei care preferă să nu permită accesul SafetyCore la galeria foto, există două metode prin care pot face asta, potrivit Mashable.com. Pe de-o parte, poate fi limitată funcționalitatea aplicației. Pentru asta se pot dezactiva notificările, accesul la internet (date mobile și Wi-Fi) și se poate restricționa consumul de baterie.
A doua modalitate constă în ștergerea completă a aplicației. Ca să o dezinstalezi, trebuie să accesezi meniul „Setări”, apoi secțiunea „Aplicații”, categoria „Vezi toate aplicațiile”, iar apoi selectează din meniul cu trei puncte „Afișați aplicațiile de sistem”. Derulează apoi pânăgăsești „SafetyCore”, iar la final dă click pe „Dezinstalare”, explică ZDNET.
În unele cazuri, aplicația poate reveni în urma unei actualizări de sistem sau prin intermediul Google Play, motiv pentru care este recomandată o monitorizare constantă dacă doriți să o țineți departe de dispozitivul dvs.