Prima pagină » În ziua demisiei, Warren Buffett a recomandat un film: „Fiecare american ar trebui să vadă acest documentar despre prima femeie CEO din Fortune 500”

În ziua demisiei, Warren Buffett a recomandat un film: „Fiecare american ar trebui să vadă acest documentar despre prima femeie CEO din Fortune 500”

În ziua demisiei, Warren Buffett a recomandat un film: „Fiecare american ar trebui să vadă acest documentar despre prima femeie CEO din Fortune 500”
Katharine Graham, în “Becoming Katharine Graham,” regizat de George and Teddy Kunhardt / via The Estate of Katharine Graham

Anunțul retragerii lui Warren Buffett a fost punctul central al discuțiilor la adunarea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway din 2025, o reuniune desfășurată la începutul lunii în Omaha, Nebraska. În cadrul discuțiilor, miliardarul legendar nu a oferit prea multe detalii în legătură cu decizia sa, dar, mai târziu, a declarat în interviuri că, după 90 de ani, pur și simplu a început „să îmbătrânească cu adevărat”. Acesta este motivul pentru care a decis, în cele din urmă, să se retragă de la conducerea Berkshire Hathaway. Omul de afaceri a împlit deja 94 de ani, transmite CNBC. 

„Oracolul din Omaha” a stârnit uimire și apoi a fost aplaudat în picioare când a făcut anunțul retragerii. Buffett nu a oferit imediat un motiv concret pentru a-și explica decizia, limitându-se la a-l recomanda pe președintele Greg Abel drept succesorul său, începând cu anul 2026.

„Cred că a sosit momentul ca Greg să devină directorul general al companiei la finalul acestui an”, a declarat Buffett.

Ulterior, în interviuri, Buffett a mărturisit că, după o viață atât de activă, vârsta a început, în sfârșit, să-și spună cuvântul.

„Nu știu care e motivul, dar nu am îmbătrânit cu adevărat până pe la 90 de ani. Din păcate, odată ce începi să îmbătrânești, devine… ireversibil”, a spus el pentru Wall Street Journal.

Buffett a enumerat unele neajunsuri dureroase ale înaintări în vârstă, precum pierderea echilibrului, uitarea numelor și dificultatea de a citi clar ziarele, estimând că toate acestea sunt semne clare ale declinului ireversibil. A mai spus că el și succesorul său, Greg Abel, au început să funcționeze în ritmuri diferite, iar al lui îi este, pur și simplu, prea greu să țină pasul, pentru că se simte tot mai lent.

Warren Buffett / gatesfoundation.org

Warren Buffett / gatesfoundation.org

O recomandare cinematografică: Becoming Katharine Graham

În loc de orice alte explicații, în cadrul reuniunii oficiale, Warren Buffett a preferat să recomande un film: „Uitați-vă la ‘Becoming Katharine Graham‘ și veți vedea o poveste remarcabilă din istoria Americii”, le-a spus el participanților la reuniunea din 4 mai. Documentarul, disponibil pe Amazon Prime începând din februarie, spune povestea celei care a fost timp îndelungat directoarea ziarului The Washington Post. Graham a condus ziarul prin momente istorice, inclusiv în câteva crize legendare, cum ar fi ancheta Pentagon Papers sau scandalul Watergate. Katharine Graham a murit în 2001, la vârsta de 84 de ani.

„Sunt multe secvențe acolo pe care eu, deși am trăit acea perioadă, nu le știam atunci. Și cred că fiecare cetățean american ar trebui să-l vadă”, a spus Buffett.

Buffett a declarat că „nu are niciun interes financiar” în legătură cu acest film, dar a precizat că apare el însuși în documentar, ca vechi prieten al lui Graham. De altfel, Buffett a fost un acționar important al ziarului The Washington Post.

O legătură veche cu The Washington Post

Relația lui Buffett cu ziarul datează de mai bine de opt decenii. Când era copil, familia sa s-a mutat la Washington, D.C., după ce tatăl său a fost ales în Congresul SUA. La vârsta de 13 ani, Buffett se trezea în fiecare dimineață la 4:30 pentru a câștiga bani dintr-o mică afacere, și anume le livra ziarul The Washington Post vecinilor.

Decenii mai târziu, Buffett a investit 11 milioane de dolari în The Washington Post Company, editorul ziarului. A făcut această investiție în 1973, la doar un an după ce Graham a preluat conducerea – devenind, astfel, prima femeie CEO a unei companii din Fortune 500.

Inițial, Buffett i-a trimis o scrisoare lui Graham, informând-o că intenționează să cumpere un pachet important de acțiuni din compania listată la bursă, pe care o considera „dramatic subevaluată”. În scrisoarea de atunci, reprodusă în autobiografia lui Graham din 1997, volum publicat cu titlul Personal History, Buffett și-a exprimat și sprijinul pentru ascensiunea ei la conducere.

După achiziția acțiunilor, Buffett a făcut parte din consiliul de administrație al companiei aproape patru decenii, până în 2011 — oferindu-i adesea lui Graham sfaturi cu privire la investiții. În documentar, Graham spune despre Buffett:

„Venea la ședințele consiliului cu vreo 20 de rapoarte anuale și mi le explica. Era ca și cum aș fi fost la o facultate de business cu Warren Buffett”.

O pionieră în managementul companiilor mari

În cadrul întâlnirii Berkshire Hathaway din 2013, Buffett a lăudat numărul tot mai mare de femei aflate la conducerea unor companii mari din SUA:

„Lucrurile se mișcă în direcția bună… Dar sper să se miște tot mai repede”, declara el.

La acea vreme, doar 20 de femei conduceau companii importante, listate în catalogul Fortune 500. Anul trecut, numărul a crescut la 52, potrivit revistei Fortune. Pariul făcut de Buffett, atât pe Graham, cât și pe ziar, s-a dovedit inspirat. În timpul întâlnirii din 2013, Buffett a menționat că acțiunile companiei au crescut de 40 de ori pe perioada mandatului lui Graham.

Până în 2014, Buffett deținea un pachet de 23,4% din companie, redenumită, între timp, Graham Holdings, care include acum afaceri din media, sănătate și din industria auto. (The Washington Post a fost vândut fondatorului Amazon, Jeff Bezos, pentru 250 de milioane de dolari în 2013.)

Când Buffett și-a vândut acțiunile din Graham Holdings, în 2014, participația sa era evaluată la aproape 1,1 miliarde de dolari, potrivit The Washington Post.

 

 

 

Alte articole importante
„Voi rezolva epidemia de singurătate cu ajutorul AI”, spune Mark Zuckerberg. Serios?
„Voi rezolva epidemia de singurătate cu ajutorul AI”, spune Mark Zuckerberg. Serios?
Lui Zuckerberg i-ar plăcea să ne convingă că o conversație cu un bot, fie ea și foarte complexă, e exact ca și cum ai avea un prieten apropiat. “Evident, e o prostie”, comentează editorialiștii The Guardian. Dacă cedăm acestei iluzii, spun ei, nu facem nimic altceva decât să-i adăugăm lui Zukerberg câteva miliarde în conturi. […]
Creșteri record pe Bursa de Valori București înainte de alegeri. BVB încheie ședința de azi pe verde
Creșteri record pe Bursa de Valori București înainte de alegeri. BVB încheie ședința de azi pe verde
Bursa de Valori București (BVB) a încheiat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii într-o notă extrem de pozitivă, cu majoritatea indicilor în creștere și un rulaj total de 76,44 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 14,98 milioane de euro). Indicele principal BET, care reflectă evoluția celor mai lichide 20 de companii listate, a înregistrat un […]
Siguranța vehiculelor autonome, incertă: un robotaxi Pony.ai a luat foc din senin
Companii
Siguranța vehiculelor autonome, incertă: un robotaxi Pony.ai a luat foc din senin
Într-o perioadă în care transportul autonom capătă tot mai mult avânt, startup-ul chinez Pony.ai s-a confruntat cu un prim incident nedorit, care atrage atenția asupra riscurilor tehnologice ale acestei tranziții. Unul dintre robotaxi-urile sale autonome a fost mistuit de flăcări pe o arteră circulată din Beijing, însă, din fericire, evenimentul nu s-a soldat cu victime […]
Spionaj cibernetic: Coreea de Nord, acuzată că își intensifică atacurile informatice asupra Ucrainei
Tehnologie
Spionaj cibernetic: Coreea de Nord, acuzată că își intensifică atacurile informatice asupra Ucrainei
Gruparea nord-coreeană de spionaj cibernetic Konni APT a lansat un atac informatic îndreptat împotriva Ucrainei prin care vizează în special instituțiile guvernamentale. Această ofensivă digitală are ca scop monitorizarea conflictului ruso-ucrainean și colectarea de date despre strategiile militare ale Kremlinului. Cine sunt Konni APT? Konni APT, cunoscută și sub denumirile de Opal Sleet, Osmium, TA406 […]
Acționarii Volkswagen cer reforme, acuzând că guvernanța actuală este „extrem de problematică”
Companii
Acționarii Volkswagen cer reforme, acuzând că guvernanța actuală este „extrem de problematică”
Acționarii Volkswagen (VOWG.DE) și-au reluat criticile privind guvernanța corporativă a constructorului auto, cerând mai multă independență în consiliul de supraveghere și exprimând îngrijorări tot mai mari legate de dominația familiilor care controlează compania. Patru investitori au susținut, de asemenea, că lipsa de expertiză în consiliul de supraveghere în domenii esențiale, precum electrificarea și digitalizarea, afectează […]
Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni vizând conductele Nord Stream și băncile care sprijină Moscova
Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni vizând conductele Nord Stream și băncile care sprijină Moscova
Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancțiuni care va ținti sectorul financiar al Rusiei, în cel mai recent efort al aliaților Ucrainei de a pune presiune asupra președintelui Vladimir Putin. Măsurile, comentează Bloomberg, ar viza accelerarea negocierilor pentru un acord de pace. Blocul comunitar pregătește, de asemenea, măsuri împotriva băncilor din țări terțe […]