Prima pagină » Majoritatea chatbot-urilor AI pot fi manipulate ușor pentru a oferi răspunsuri periculoase, arată un studiu recent

Majoritatea chatbot-urilor AI pot fi manipulate ușor pentru a oferi răspunsuri periculoase, arată un studiu recent

Majoritatea chatbot-urilor AI pot fi manipulate ușor pentru a oferi răspunsuri periculoase, arată un studiu recent
Majoritatea chatbot-urilor AI pot fi manipulate ușor pentru a oferi răspunsuri periculoase, arată un studiu recent

Un nou studiu a scos la iveală vulnerabilitățile semnificative ale chatbot-urilor bazate pe inteligență artificială (AI), demonstrând că majoritatea acestora pot fi păcălite cu ușurință să furnizeze răspunsuri periculoase sau inadecvate. Cercetarea evidențiază riscurile serioase pe care le implică utilizarea acestor tehnologii în diverse domenii și subliniază necesitatea unor măsuri stricte de securitate și control.

Cum pot fi păcălite chatbot-urile AI?

Studiul, citat de The Guardian a arătat că, prin tehnici relativ simple de manipulare a prompturilor (instrucțiunilor date chatbot-ului), utilizatorii pot determina sistemele AI să ignore restricțiile de siguranță și să genereze conținut dăunător, cum ar fi instrucțiuni pentru activități ilegale, sfaturi medicale periculoase sau discursuri instigatoare. Aceste metode, cunoscute sub denumirea de „prompt injection” sau „jailbreaking”, exploatează modul în care chatbot-urile procesează și interpretează comenzile, ocolind astfel filtrele integrate.

Motoarele care alimentează chatboții precum ChatGPT, Gemini și Claude – modele lingvistice mari (LLM) – sunt alimentate cu cantități uriașe de materiale de pe internet.

În ciuda eforturilor de a elimina textul dăunător din datele de antrenament, LLM-urile pot absorbi în continuare informații despre activități ilegale precum hacking-ul, spălarea de bani, traficul de informații privilegiate și fabricarea de bombe. Controalele de securitate sunt concepute pentru a le împiedica să utilizeze aceste informații în răspunsurile lor.

Într-un raport despre această amenințare, cercetătorii concluzionează că este ușor să păcălești majoritatea chatboților bazați pe inteligență artificială pentru a genera informații dăunătoare și ilegale, arătând că riscul este „imediat, tangibil și profund îngrijorător”.

„Ceea ce odinioară era limitat la actorii statali sau la grupările de crimă organizată ar putea ajunge în curând în mâinile oricui are un laptop sau chiar un telefon mobil”, avertizează autorii.

Cercetarea, condusă de profesorul Lior Rokach și dr. Michael Fire de la Universitatea Ben Gurion din Negev, Israel, a identificat o amenințare tot mai mare din partea „LLM-urilor întunecate”, modele de inteligență artificială care sunt fie concepute în mod deliberat fără controale de siguranță, fie modificate prin „jailbreaking”. Unele sunt promovate în mod deschis online ca neavând „garanții etice” și fiind dispuse să ajute la activități ilegale precum criminalitatea cibernetică și frauda.

Jailbreak-ul are tendința de a utiliza prompturi atent elaborate pentru a păcăli chatboții să genereze răspunsuri care în mod normal sunt interzise. Acestea funcționează prin exploatarea tensiunii dintre obiectivul principal al programului de a urma instrucțiunile utilizatorului și obiectivul său secundar de a evita generarea de răspunsuri dăunătoare, părtinitoare, lipsite de etică sau ilegale. Prompturile tind să creeze scenarii în care programul prioritizează utilitatea în detrimentul constrângerilor sale de siguranță.

Pentru a demonstra problema, cercetătorii au dezvoltat un jailbreak universal care a compromis mai mulți chatboți de top, permițându-le să răspundă la întrebări care în mod normal ar trebui refuzate. Odată compromise, LLM-urile generau constant răspunsuri la aproape orice interogare, se arată în raport.

„A fost șocant să văd din ce constă acest sistem de cunoștințe”, a spus Fire.

Exemplele au inclus cum să piratezi rețele de calculatoare sau să faci droguri și instrucțiuni pas cu pas pentru alte activități criminale.

„Ceea ce diferențiază această amenințare de riscurile tehnologice anterioare este combinația sa fără precedent de accesibilitate, scalabilitate și adaptabilitate”, a adăugat Rokach.

Răspunsul companiilor la această amenințare

Cercetătorii au contactat principalii furnizori de LLM-uri pentru a-i alerta cu privire la jailbreak-ul universal, dar au declarat că răspunsul a fost „dezamăgitor”. Mai multe companii nu au răspuns, în timp ce altele au declarat că atacurile de jailbreak nu se încadrează în sfera programelor de recompense, care recompensează hackerii etici pentru semnalarea vulnerabilităților software.

Raportul arată că firmele de tehnologie ar trebui să examineze datele de instruire mai atent, să adauge firewall-uri robuste pentru a bloca interogările și răspunsurile riscante și să dezvolte tehnici de „dezînvățare automată”, astfel încât chatboții să poată „uita” orice informație ilicită pe care o absorb. LLM-urile ar trebui văzute ca „riscuri serioase de securitate”, comparabile cu armele și explozibilii nelicențiați, furnizorii fiind trași la răspundere, adaugă acesta.

OpenAI, firma care a construit ChatGPT, a declarat că cel mai recent model o1 al său poate analiza politicile de siguranță ale firmei, ceea ce îi îmbunătățește rezistența la jailbreak-uri. Compania a adăugat că investighează constant modalități de a face programele mai robuste.

Meta, Google, Microsoft și Anthropic au fost contactate pentru comentarii. Microsoft a răspuns cu un link către un blog despre activitatea sa de protecție împotriva jailbreak-urilor.

Alte articole importante
China va lansa un „portavion aerian” pentru drone kamikaze
China va lansa un „portavion aerian” pentru drone kamikaze
China a anunțat că va demara în iunie testele de zbor cu o dronă strategică de tip HALE (High-Altitude Long-Endurance), denumită SS-UAV, într-un moment în care competiția globală pentru supremație tehnologică militară devine tot mai acerbă. Platforma, dezvoltată de compania privată Jiu Tian, va acționa ca un veritabil „portavion aerian” și va putea controla și […]
Luxul european, sub asediu. Anunțul lui Trump referitor la tarifele vamale de 50% a dus deja la scăderi pe burse
Luxul european, sub asediu. Anunțul lui Trump referitor la tarifele vamale de 50% a dus deja la scăderi pe burse
Acțiunile companiilor europene din sectorul produselor de lux au înregistrat scăderi semnificative vineri, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că recomandă impunerea unor tarife vamale de 50% asupra bunurilor provenite din Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie 2025, scrie Reuters. Această măsură ar lovi puternic industria europeană a luxului, care include producători renumiți […]
Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză
Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză
Piețele de acțiuni la nivel global au înregistrat evoluții diverse în primele luni ale anului 2025, iar unele țări s-au remarcat prin performanțe remarcabile. În acest context, analiza celor mai performante piețe de acțiuni oferă o perspectivă clară asupra regiunilor care au atras atenția investitorilor prin randamentele lor superioare. Performanța piețelor de acțiuni la nivel […]
Estimări Visa: peste 80% din comeț va fi online până în 2029. Vom plăti cu recunoaștere facială
Estimări Visa: peste 80% din comeț va fi online până în 2029. Vom plăti cu recunoaștere facială
Eliminarea parolelor, alături de recunoașterea facială – într-o serie de alte date biometrice – urmează să devină principalele garanții pentru plăți, într-un interval mediu de timp. Într-o economie în care tranzacțiile digitale sunt omniprezente și atenția consumatorilor – tot mai distrasă, plățile devin o promisiune de securitate și, tot mai des, un test de încredere. […]
Un trib din Amazon, într-un proces de 180 de milioane de dolari cu New York Times și Yahoo
Un trib din Amazon, într-un proces de 180 de milioane de dolari cu New York Times și Yahoo
Tribul amazonian Marubo a deschis un proces de defăimare împotriva publicației New York Times (NYT), în urma unui articol în care se vorbea despre confuzia pe care o au tinerii din comunitate după ce au primit acces, prin Starlink, la utilizarea Internetului de mare viteză. Reprezentanții comunității susțin că publicarea acestei povești a dus la […]
G7 își unește forțele pentru a contracara influența economică a Chinei. Acord istoric al celor mai mari economii ale lumii
G7 își unește forțele pentru a contracara influența economică a Chinei. Acord istoric al celor mai mari economii ale lumii
G7, clubul celor mai puternice economii democratice ale lumii, a lansat un avertisment clar împotriva dezechilibrelor economice globale, care vizează indirect practicile comerciale ale Chinei. Deși nu este menționată în mod explicit, Beijingul este ținta unei noi abordări comune, convenite de liderii financiari ai celor șapte state. G7 strânge rândurile: Mesaj ferm pentru echilibru economic […]