Prima pagină » Ministerul Finanțelor vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de stat

Ministerul Finanțelor vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de stat

Ministerul Finanțelor vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de stat
Ministerul Finanțelor vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de statsursă foto: Facebook

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat joi că, pe viitor, vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de stat. Totuși, el a subliniat că este nevoie de un efort comun pentru a face acest program cunoscut în rândul românilor din străinătate. Promovarea eficientă și explicarea clară a beneficiilor acestor instrumente financiare ar putea schimba total economia României.

Ministerul Finanțelor vrea ca diaspora să investească în titluri de stat

Românii din străinătate devin o resursă esențială pentru dezvoltarea internă. Ministerul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat cu ocazia listării oficiale a titlurilor de stat Fidelis la Bursa de Valori București, că vrea să deschidă larg ușile pieței de capital românești către diaspora. Obiectivul este implicarea activă a milioanelor de români de peste hotare în susținerea economiei prin investiții directe în titlurile de stat emise de guvern.

Randamentele sunt atractive, neimpozitarea câştigului de capital şi a dobânzii importante pentru populaţie, posibilitatea de lichidizare a investiţiei înainte de scadenţă, cu posibilitatea încasării iar e importantă, subscrierea uşoară, diversificarea, instrumente flexibile pe care le punem la dispoziţie, toate aceste lucruri contează. Ce mi-aş dori, aş vrea ca pe viitor să încurajăm şi Diaspora românească să investească mai mult. În momentul de faţă e la un nivel foarte mic. Vreau să creăm instrumente prin care să creştem interesul Diasporei de a folosi astfel de instrumente, pentru că există un potenţial foarte mare ca Diaspora să participe, dar acest lucru trebuie să fie un efort conjugat pentru a atrage, pentru a reuşi să promovăm instrumentele acestea la nivelul Diasporei, să ştie de ele, să ştie de avantaje. Bineînţeles că acest lucru ajută foarte mult şi bursa”, a declarat ministrul.

Fidelis nu este doar un simplu produs financiar, ci este o invitație la participare și încredere în viitorul țării. Cu peste 132.000 de subscrieri deja realizate în 2025, interesul pentru aceste titluri a crescut semnificativ, în special în rândul investitorilor de acasă.

Fidelis: investiții cu dobânzi atractive și zero taxe

Titlurile de stat Fidelis vin cu o serie de beneficii greu de ignorat, printre care se numără: randamentele peste medie, neimpozitarea câștigurilor și dobânzilor, posibilitatea de a vinde înainte de scadență și o flexibilitate care le face accesibile inclusiv românilor fără experiență în investiții. Campania recentă a inclus opt emisiuni – patru în lei și patru în euro – dintre care două dedicate exclusiv donatorilor de sânge.

De altfel, momentul ales pentru lansarea emisiunii nu a fost întâmplător, chiar imediat după reuniunea ECOFIN, unde România a obținut validarea unui pachet de măsuri economice.

Să ştiţi că n-a fost o întâmplare că emisiunea a fost în prima zi după ECOFIN. A fost un pariu riscant, dar un pariu care a dat rezultate. Adică am fost convinşi că până la urmă acest pachet va fi considerat credibil şi de aceea am ales să emitem în acea zi, iar chiar dacă dobânzile sunt în continuare foarte mari comparat cu regiunea, comparat cu ţări cu care noi suntem în competiţie, dar faptul că am avut o diminuare pe toate maturităţile pe care am ieşit în comparaţie cu alte emisiuni pe care le-am avut ne arată că suntem în direcţia bună”, a mai transmis MF.

Parteneriate regionale și strategii pe termen lung

În spatele planului de atragere a diasporei și consolidare a bursei, se află o viziune regională extinsă. Alexandru Nazare a anunțat semnarea, în luna august, a unui parteneriat strategic cu peste cinci burse din regiune, inclusiv cea din Grecia, care se dezvoltă rapid.

Suntem implicaţi şi într-un parteneriat pe care vrem să-l semnăm în luna august cu bursele din regiune, peste cinci burse din regiune. E foarte important să fim activi în regiune. Am discutat inclusiv cu ministrul Finanţelor din Grecia, la ultimul ECOFIN, pentru a consolida un parteneriat cu bursa din Grecia, care creşte foarte mult, şi acest lucru îl putem face mult mai activ pe toate zonele de negociere şi de discuţii pe care le avem la dispoziţie, fie că e la Bruxelles, fie că e în altă zonă, tocmai pentru a sprijini bursa, pentru că eu cred că acest parteneriat trebuie să fie din ce în ce mai strâns şi să vorbim din ce în ce mai mult despre aceste lucruri, pentru că ajută foarte mult economia românească”, mai spune Nazăre.

Ministerul Finanțelor își propune nu doar atragerea capitalului din diaspora, ci și poziționarea României ca jucător-cheie în peisajul bursier regional. Asta înseamnă mai multe oportunități pentru investitori, creșterea lichidității și o imagine externă îmbunătățită pentru economia românească.

Alte articole importante
Portul Anvers, sufocat de mașini. Tarifele lui Trump blochează exporturile auto spre Europa
Companii
Portul Anvers, sufocat de mașini. Tarifele lui Trump blochează exporturile auto spre Europa
Mii de mașini destinate pieței europene sunt blocate în portul Anvers din cauza noilor tarife vamale impuse de administrația Trump. Măsura a perturbat grav lanțurile de aprovizionare și comerțul transatlantic, afectând atât producătorii auto, cât și consumatorii. Taxele vamale ale lui Trump provoacă haos: mii de mașini blocate în porturile Europei Portul Anvers-Bruges s-a transformat […]
LUCA: Celula originară care a dat naștere întregii vieți de pe Pământ
LUCA: Celula originară care a dat naștere întregii vieți de pe Pământ
LUCA, Ultimul Strămoș Comun Universal, este mai mult decât o ipoteză: este originea demonstrabilă a tuturor formelor de viață de pe Terra. O echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol a reușit să-i dateze apariția cu 400 de milioane de ani mai devreme decât estimările anterioare. Ultimul Strămoș Comun Universal (LUCA) este mai mult […]
Privirea lungă și fixă a tinerilor? „Milenialilor, traumele voastre, preluate de la „boomeri”, ies la suprafață”!
Privirea lungă și fixă a tinerilor? „Milenialilor, traumele voastre, preluate de la „boomeri”, ies la suprafață”!
Generația Z a fost descrisă drept cea mai singuratică, cea mai anxioasă și cea mai respinsă dintre toate generațiile de până acum. Mai nou, așa-numita „Gen Z stare” – o privire fixă, lipsită de expresie, pe care unii o atribuie tinerilor din Generația Z în interacțiuni sociale sau profesionale – a devenit subiect de controverse […]
România, la un pas de dezastru economic fără măsurile fiscale
România, la un pas de dezastru economic fără măsurile fiscale
România a fost la un pas de un dezastru economic, similar cu criza traversată de Grecia în 2010, a avertizat vicepremierul Dragoș Anastasiu. Potrivit acestuia, dacă Guvernul nu adopta la timp măsurile fiscale pentru reducerea deficitului, țara noastră s-ar fi confruntat cu un curs valutar fără precedent și cu o rată a șomajului uriașă. România, […]
Coca-Cola produsă în SUA va conține zahăr din trestie, nu din porumb, anunță Trump. Revoluție dulce sau strategie politică?
Companii
Coca-Cola produsă în SUA va conține zahăr din trestie, nu din porumb, anunță Trump. Revoluție dulce sau strategie politică?
Donald Trump a făcut o declarație neașteptată, legată de celebra băutură răcoritoare Coca-Cola, afirmând că aceasta va reveni la utilizarea zahărului din trestie pentru producția sa în Statele Unite. Până acum, în producția internă, Coca-Cola folosea predominant siropul de porumb bogat în fructoză, un îndulcitor procesat intens, care a devenit subiect intens de dezbatere privind […]
Unde se câștigă cel mai bine în România? Clasamentul județelor, după salariul mediu net
Unde se câștigă cel mai bine în România? Clasamentul județelor, după salariul mediu net
Dacă în București, Cluj, Timiș și Sibiu salariul mediu net depășește 5.000 de lei, în Mehedinți, Giurgiu și Teleorman salariile stagnează la un modest 3.800 lei net. Totuși, peste tot în țară, așteptările angajaților sunt cu până la 50% mai mari decât câștigurile reale.  București, Cluj, Timiș și Sibiu domină: salariul mediu net peste 5.000 […]