Ministerul Muncii declanșează o anchetă la nivel național, vizând modul în care sunt acordate pensiile de handicap, în contextul unui val de suspiciuni privind fraude medicale și abuzuri de sistem. Cu peste 928.000 de beneficiari și fonduri publice de ordinul miliardelor de lei direcționate anual către acest segment, autoritățile se pregătesc pentru un control riguros al dosarelor și o revizuire a criteriilor de eligibilitate. Investigația are loc pe fondul semnalelor că numeroase certificate au fost eliberate în condiții dubioase, punând presiune pe bugetul de stat și pe credibilitatea instituțiilor implicate.
Ministerul Muncii a demarat verificări extinse privind criteriile de acordare a pensiilor de handicap, pe fondul cheltuielilor record și al numărului tot mai mare de beneficiari, potrivit unor surse apropiate instituției, citate de Antena 3 CNN.
Datele oficiale arată că, în iunie 2025, peste 928.000 de români au primit pensii pentru handicap grav, accentuat sau mediu. Suma totală achitată din bugetul Ministerului Muncii a depășit 590 de milioane de lei. Totodată, autoritățile locale au primit alocări de 10,68 miliarde lei pentru plata salariilor asistenților personali sau a indemnizațiilor aferente, fonduri ce acoperă 90% din necesarul estimat.
Ancheta Ministerului vine în contextul unor suspiciuni privind posibile abuzuri și fraude în sistem. Surse din cadrul instituției indică faptul că, în numeroase cazuri, certificatele de handicap ar fi fost emise de același medic, pentru aceeași afecțiune, ceea ce ridică semne de întrebare asupra corectitudinii evaluărilor medicale.
Ministrul Muncii: „Vom elimina frauda din sistem”
Ministerul Muncii a semnalat că tot mai multe certificate de handicap sunt eliberate pentru aceleași afecțiuni, uneori chiar de aceiași medici, ceea ce alimentează suspiciuni de fraudă în sistem. Autoritățile susțin că au fost introduse noi mecanisme de control și transparență pentru a preveni abuzurile și pentru a responsabiliza cadrele medicale care au emis astfel de documente. În plus, Ministerul precizează că, deși anumite boli sunt reale probleme de sănătate, nu toate ar trebui să conducă automat la obținerea unui certificat de handicap.
„Sunt din ce în ce mai multe persoane care au astfel de certificate de handicap, de la acelaşi medic, pentru aceeaşi „boală”. Există fraudă în sistem şi avem un mecanism de transparentizare astfel încât, pe de o parte, să diminuăm, poate chiar să eliminăm frauda şi, pe de altă parte, să putem trage la răspundere pe aceia dintre medici care se folosesc în mod nelegitim de parafa pe care o au şi de profesia onorabilă pe care ar trebui să o exercite pentru a face astfel de falsuri. Ei vor trebui să răspundă cât de aspru se va putea şi lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii inclusiv pentru a gestiona lista criteriilor. România are nişte boli care sigur că sunt o problemă pentru fiecare cetăţean dar care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap”, a declarat ministrul Muncii, la Observator, Antena 1.
:format(webp):quality(80)/https://www.putereafinanciara.ro/wp-content/uploads/2025/06/shutterstock_2096120980-scaled.jpg)
Medic FOTO: Shutterstock
Verificări și modificări legislative în pregătire
Autoritățile intenționează să verifice atât eligibilitatea actualilor beneficiari, cât și modul de aplicare a normelor de către comisiile de evaluare și medicii specialiști. În paralel, se analizează modificarea criteriilor medicale pentru acordarea pensiilor de handicap, astfel încât fondurile publice să ajungă strict la persoanele care au cu adevărat nevoie.
Ministerul Muncii colaborează cu Ministerul Sănătății și cu structurile teritoriale pentru identificarea neregulilor. Primele rezultate ale evaluărilor sunt așteptate în toamna acestui an.
Numărul beneficiarilor de pensii de handicap a crescut constant în ultimii ani, iar presiunea asupra bugetului public a devenit tot mai vizibilă. Experții în politici sociale avertizează că sistemul poate deveni vulnerabil la abuzuri, în lipsa unor controale riguroase, în detrimentul persoanelor cu adevărate nevoi de protecție.