Deși companiile tech ne spun constant că fără asistența inteligenței artificiale suntem, practic, fără viitor, principiul se aplică în orice circumstanță, cu o notabilă excepție: atunci când vrei să te angajezi chiar la ele. Anthropic, unul dintre cele mai importante startup-uri din domeniul inteligenței artificiale, cunoscut pentru chatbotul său performant, Claude, încurajează utilizarea AI la locul de muncă, dar o interzice categoric în procesul de recrutare, transmite Business Insider.
„Pendulul se mișcă înapoi, către experiențele umane autentice”, spune Jose Guardado, recrutor la firma de capital de risc General Partnership și fost angajat Google și Andreessen Horowitz.
Anthropic nu a făcut comentarii publice referitor la politicile sale, dar mesajul pare destul de clar: dacă vrei să lucrezi într-o companie tech, mai întâi trebuie să dovedești că poți gândi fără AI. Dacă aplici pentru un post la Anthropic, ți se cere să scrii un eseu scurt despre motivul pentru care îți dorești să lucrezi acolo – un pas deloc atrăgător pentru mulți candidați. Ar fi o sarcină perfectă pentru Claude, sprijin complet interzis în anunțurile de angajare:
„Deși încurajăm utilizarea sistemelor AI în timpul activității, pentru a lucra mai rapid și mai eficient, vă rugăm să nu folosiți asistenți AI în procesul de aplicare. Vrem să vă cunoaștem, să înțelegem interesul dumneavoastră real față de Anthropic și să vă evaluăm abilitățile de comunicare neasistate de AI”.
Această politică se aplică inclusiv pentru poziții foarte tehnice, unde AI-ul este parte integrantă din activitatea zilnică, cum ar fi inginer de sisteme ML, arhitect de model pentru aliniere sau cercetător în „onestitatea” sistemelor AI. Mai ales pentru ultimul rol, folosirea AI-ului ar fi, ironic, o formă de… necinste.
Este o întrebare firească, mai ales într-o industrie care promite că AI-ul va revoluționa toate aspectele muncii. Se pare, însă, că tocmai aceste companii au început să aprecieze foarte mult altceva, și anume esența umană.
Într-o lume în care AI-ul scrie și verifică codul mai bine ca niciodată, companiile nu-și mai permit să angajeze doar „genii în matematică”, care nu știu să colaboreze sau să-și exprime ideile clar. E nevoie de o combinație de abilități, iar capacitatea de a scrie câteva paragrafe coerente fără AI poate fi un bun indicator.
Guardado atrage atenția că AI-ul compromite evaluarea reală a calităților umane:
„Sunt cazuri cunoscute în care studenții trișează la teste cu ajutorul AI-ului sau folosesc tehnologii similare la interviuri de programare. Asta subminează evaluarea competențelor reale”.
Într-o perioadă în care AI-ul poate da răspunsuri „bune” instantaneu, evaluarea sincerității, gândirii personale și a comunicării devine esențială. Iar eseurile scurte, scrise fără AI, sunt poate una dintre cele mai simple și directe metode de selecție.