NATO trebuie să adopte o schimbare de paradigmă majoră în domeniul războiului electronic (EW) dacă dorește să învingă Rusia într-un conflict viitor, avertizează un oficial al Alianței. În prezent, dependența excesivă de tehnologiile electronice americane reprezintă un risc semnificativ, iar capacitățile actuale ale NATO în acest domeniu sunt insuficiente în fața amenințărilor moderne.
Bas Nieuwenhuijse, președintele grupului NATO pentru război electronic maritim, a declarat în cadrul evenimentului Association of Old Crows Europe de la Roma că alianța se bazează puternic pe capacitățile electronice ale Statelor Unite,un lux care s-ar putea să nu mai fie disponibilă pe viitor. Această situație este agravată de tensiunile politice recente, inclusiv declarațiile președintelui Donald Trump privind condițiile financiare pentru apărarea aliaților.
„Cred că noi, ca NATO, putem obține această [victorie], dar va fi nevoie de o schimbare de paradigmă în modul în care operăm în cadrul EME [Mediului Electromagnetic] și, în general, în ceea ce privește capacitățile de luptă electronică în mediul maritim”, a declarat Bas Nieuwenhuijse, președintele sindicatului NATO pentru luptă electronică maritimă, în cadrul târgului comercial Association of Old Crows Europe de la Roma.
De asemenea, există temeri că tehnologiile care utilizează componente electronice americane, cum ar fi avioanele stealth F-35, ar putea deveni vulnerabile dacă SUA decide să întârzie sau să oprească actualizările software.
Nieuwenhuijse a descris un scenariu realist în care NATO trebuie să intercepteze simultan nouă rachete de croazieră Kalibr lansate de submarine rusești pentru a apăra statele baltice invadate. Datorită vitezei foarte mari a acestor rachete (Mach 2,9) și distanței scurte de detectare (aproximativ 30 km), timpul de reacție este de doar 30 de secunde, insuficient pentru a neutraliza toate amenințările prin metode convenționale de „hard kill” (interceptare fizică), scrie Breaking Defense.
Astfel, războiul electronic devine esențial pentru detectarea, clasificarea, prioritizarea și contracararea amenințărilor în timp real, folosind contramăsuri electronice eficiente.
Conflictul din Ucraina a demonstrat capacitatea avansată a Rusiei în utilizarea sistemelor de război electronic. Moscova folosește capabilități sofisticate pentru a degrada sau interzice utilizarea mediului electromagnetic, inclusiv prin blocarea sistemelor GNSS (GPS), localizarea emisiilor electromagnetice pentru țintire și desfășurarea operațiunilor psihologice prin război informațional.
Aceste tactici au dat Rusiei un avantaj semnificativ, în timp ce NATO a rămas în urmă, nefiind pregătită să contracareze pe deplin astfel de amenințări.
Grupul de lucru NATO pentru război electronic maritim lucrează la o „viziune” care să permită Alianței să atingă și să exploateze superioritatea în mediul electromagnetic. Această inițiativă este legată de țintele de capabilitate NATO, care urmează să fie lansate în această vară și care vor ghida angajamentele membrilor și interoperabilitatea forțelor.
Cu toate acestea, grupul maritim este încă în proces de „recuperare” față de alte subgrupuri NATO, cum ar fi cel al forțelor aeriene, care au avansat mai mult în domeniul războiului electronic.
Pentru a face față provocărilor tot mai complexe ale războiului modern și pentru a contracara eficient Rusia, NATO trebuie să investească masiv în dezvoltarea și implementarea capabilităților de război electronic, să reducă dependența de tehnologia americană și să adopte o abordare inovatoare și integrată în mediul electromagnetic.