Fundația Novo Nordisk și fondul de credit de stat (EIFO) au anunțat o investiție de 80 de milioane de euro care vor fi direcționați către dezvoltarea celui mai avansat computer cuantic de pe planetă. Supercomputerul va purta numele „Magne”, inspirat de fiul lui Thor din mitologia nordică – un simbol al puterii colosale pe care o va avea această tehnologie de ultimă generație.
Proiectul Magne marchează intrarea Danemarcei în liga mare a tehnologiei cuantice globale. Cu un buget inițial de 80 de milioane de euro, investiți de Fundația Novo Nordisk și Fondul de Export și Investiții al Danemarcei (EIFO), computerul cuantic Magne va fi construit în colaborare cu Atom Computing și Microsoft, care va furniza platforma software pentru operare.
Dezvoltarea lui Magne este mai mult decât un proiect de cercetare: este un pas strategic spre transformarea modului în care umanitatea abordează probleme complexe, imposibil de rezolvat cu computerele actuale. În locul binecunoscuților „biți” folosiți de calculatoarele clasice, sistemele cuantice utilizează „qubiți” – unități de informație care pot exista simultan în mai multe stări. Magne va începe cu 50 de qubiți logici, ceea ce, potrivit Microsoft, reprezintă nivelul la care se atinge un avantaj real față de orice supercomputer convențional.notează Reuters.
„Ajung în punctul în care pot rula pe un computer cuantic ceva ce nu aș putea rula pe un computer clasic”, a explicat Jason Zander, vicepreședinte executiv la Microsoft.
Performanțele anticipate ale lui Magne sunt atât de ridicate, încât unele calcule care ar dura milioane de ani pe un sistem clasic vor putea fi rezolvate în doar câteva ore sau zile.
Unul dintre principalele scopuri ale acestui computer cuantic este descoperirea de medicamente, dat fiind faptul că în farmaceutică, identificarea combinației corecte de molecule este un proces incredibil de complex, cu un număr astronomic de variabile. Calculatoarele clasice pot simula doar o fracțiune din aceste combinații, dar sistemele cuantice pot analiza în paralel mii sau milioane de posibilități.
Același lucru este valabil și în știința materialelor, unde Magne va putea testa digital structuri atomice care ar dura decenii de cercetare în laborator pentru a fi validate. În chimie, ajungerea la 100 de qubiți logici va permite simularea precisă a reacțiilor la nivel cuantic, iar la 1.000 de qubiți, Zander afirmă că „vom putea rezolva totul”.
În acest context, Magne devine o unealtă care nu doar va accelera progresul, ci va redefini însăși noțiunea de descoperire științifică. Conform Bloomberg, aplicațiile vor fi multiple: de la energie regenerabilă și dezvoltare de vaccinuri, la noi materiale pentru construcții, semiconductori sau nanotehnologii.