Prima pagină » OpenAI va construi un campus de centre de date gigant în Abu Dhabi. Va fi cât statul Monaco și va consuma energie echivalentă cu cinci reactoare nucleare

OpenAI va construi un campus de centre de date gigant în Abu Dhabi. Va fi cât statul Monaco și va consuma energie echivalentă cu cinci reactoare nucleare

OpenAI va construi un campus de centre de date gigant în Abu Dhabi. Va fi cât statul Monaco și va consuma energie echivalentă cu cinci reactoare nucleare
OpenAI va construi un campus de centre de date gigant în Abu Dhabi

Președintele Donald Trump și omologul său din Emiratele Arabe Unite (EAU), Sheikh Mohamed bin Zayed al-Nahyan, au dezvăluit planuri pentru construirea celui mai mare campus de centre de date dedicate inteligenței artificiale (AI) din afara Statelor Unite, consolidând ambițiile EAU de a deveni un hub global în domeniul AI.

Anunțul a fost făcut în timpul vizitei lui Trump la Abu Dhabi, unde s-a întâlnit cu președintele EAU și alți oficiali. Aceasta a fost a treia oprire a președintelui american în cadrul unui turneu în Golf, turneu care, potrivit acestuia, a atras investiții de trilioane de dolari pentru SUA.

Inteligența artificială, un subiect central al vizitei în Golf

Inteligența artificială a fost un subiect central al vizitei în Golf, regiune în care monarhiile speră ca această tehnologie de ultimă generație să le ajute să-și diversifice economiile dependente de petrol, iar fondurile suverane de investiții masive sunt dornice să sprijine inițiativele AI.

Campusul AI de 10 mile pătrate (aproximativ 26 km²) dintre SUA și EAU, situat în Abu Dhabi și construit de compania emiratiană de AI G42, este planificat să aibă o capacitate de 5 gigawați (GW) de putere pentru centrele de date – echivalentul a peste 2 milioane de procesoare GB200 de ultimă generație produse de Nvidia, conform experților.

În comparație, supercomputerul AI „Colossus” al lui Elon Musk din Tennessee funcționează cu 200.000 de procesoare din generația anterioară Hopper de la Nvidia.

Deși pe termen scurt este planificat un centru de date de 1 GW, acesta ar necesita totuși 500.000 de procesoare Nvidia de ultimă generație.

OpenAI, principalul locatar al campusului de centre de date

OpenAI este așteptată să fie unul dintre chiriașii principali ai campusului, potrivit unei persoane familiarizate cu situația. Acordul, care încă nu este finalizat, ar reprezenta prima mișcare a companiei într-o strategie de promovare a „inteligenței artificiale democratice” prin aducerea tehnologiei sale în mâinile aliaților SUA.

Grupul a anunțat săptămâna trecută planuri de dezvoltare a infrastructurii AI împreună cu aliații americani și explorează în prezent acorduri cu mai multe țări europene. Pe lângă extinderea audienței pentru instrumentele OpenAI, proiectul urmărește să pună AI cu valori „democratice” în mâinile partenerilor americani, parțial pentru a preveni utilizarea alternativelor chinezești.

„În centrul ideii se află faptul că, într-un moment în care companiile americane de AI au un avantaj, putem vedea oportunitatea de a construi o infrastructură democratică în acest domeniu”, a declarat Chris Lehane, vicepreședinte pentru afaceri globale la OpenAI, citat de Financial Times.

Deși EAU este un aliat important al SUA în Orientul Mijlociu, țara este supusă acelorași restricții de export ca și zeci de alte state, deoarece SUA încearcă să limiteze accesul la procesoare puternice produse de companii precum Nvidia, din cauza temerilor că acestea ar putea ajunge în China.

Procesul de licențiere a încetinit fluxul de tehnologie avansată și a frustrat ambițiile EAU în domeniul AI, care includ dezvoltarea industriilor avansate și dorința de a deveni primul „guvern nativ AI”.

Țările din Golf caută „acces fiabil” la procesoare

Totuși, administrația Trump pare să relaxeze aceste reguli, eliminând oficial un regim de licențiere introdus în timpul administrației Biden, chiar înainte ca acesta să intre în vigoare săptămâna aceasta. Acea reglementare ar fi limitat numărul de procesoare pe care țările din categoria „nivel 2”, precum EAU, le pot importa.

„Se pare că administrația Trump este ceva mai dornică să încurajeze dezvoltarea AI în afara Statelor Unite”, a spus Thea Kendler, fost secretar adjunct pentru administrarea exporturilor în Departamentul de Comerț din timpul administrației Biden.

Țările din Golf caută „acces fiabil” la procesoare, a adăugat Kendler, acum partener la Mayer Brown. „Pentru a investi în infrastructura extraordinară necesară unui centru de date AI, vrei să știi că fluxul de procesoare – nu doar cele de azi, ci și cele de generația următoare și următoarea – va putea ajunge la tine”.

Arabia Saudită și Nvidia au încheiat săptămâna aceasta un acord pentru construirea de „fabrici AI” alimentate de cele mai noi procesoare ale companiei.

Oficialii din EAU au lucrat pentru a convinge Washingtonul că sunt angajați să colaboreze cu companii americane de AI, în detrimentul celor chineze. G42, cea mai mare companie de AI din regiune, afirmă că și-a întrerupt legăturile cu furnizorii chinezi. Fondurile din Abu Dhabi au susținut proiecte AI în SUA, inclusiv Stargate al lui Sam Altman și fondul de infrastructură AI de 30 de miliarde de dolari al BlackRock.

Discuția, considerată un „moment major” pentru dominația americană în domeniul AI

Departamentul de Comerț al SUA a declarat joi că SUA și EAU au convenit asupra unui cadru de parteneriat în domeniul AI și că EAU este „angajată să protejeze tehnologiile avansate de AI prin implementarea unor măsuri stricte pentru a preveni deturnarea și a asigura accesul controlat la tehnologie”. Nu a fost clar dacă reglementările privind accesul EAU la procesoare au fost modificate.

Resursele puternice de calcul vor fi utilizate doar de „hyperscaleri americani și furnizori de servicii cloud aprobați”, a adăugat departamentul. Un comunicat al Casei Albe a precizat că acordul include angajamentele EAU de a finanța, construi sau investi în centre de date de dimensiuni echivalente în SUA.

Secretarul Comerțului, Howard Lutnick, a numit acordul „un moment major în realizarea viziunii președintelui Trump pentru dominația americană în domeniul AI”.

Sheikh Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, președintele G42 și consilierul pentru securitate națională al EAU, a declarat că acordul „consolidează poziția EAU ca un centru pentru cercetare de ultimă generație și dezvoltare durabilă”.

Acest oficial puternic din Abu Dhabi a dezvăluit în acest an, în timpul unei vizite la Casa Albă, angajamentul EAU de a investi 1,4 trilioane de dolari în SUA în următorul deceniu.

Alte articole importante
Șoc în Formula 1: Christian Horner, concediat după 20 de ani la conducerea Red Bull Racing. Scandalul Sexgate i-ar fi fost fatal
Companii
Șoc în Formula 1: Christian Horner, concediat după 20 de ani la conducerea Red Bull Racing. Scandalul Sexgate i-ar fi fost fatal
Christian Horner a fost demis – cu efect imediat – din funcția de director al echipei Red Bull Racing, după două decenii în care a condus una dintre cele mai de succes echipe din Formula 1. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață, printr-un comunicat al companiei-mamă Red Bull GmbH. În locul său, Laurent Mekies, actualul […]
Europa trebuie să trateze cu seriozitate problema aerului condiționat, ca măsură de adaptare la criza climatică
Europa trebuie să trateze cu seriozitate problema aerului condiționat, ca măsură de adaptare la criza climatică
Europa nu-și mai permite luxul de a trata aerul condiționat ca pe un moft, scrie Fiancial Times, analizând criza socială care s-ar putea produce pe continent, în condițiile schimbărilor climatice. Londra experimentează tot mai frecvent nopți tropicale și zile cu temperaturi peste 30°C. În Germania, temperaturile au urcat, în ultimele zile, la 40 de grade. […]
Prima geantă Birkin creată de Hermes, vândută la licitație pentru o sumă record
Companii
Prima geantă Birkin creată de Hermes, vândută la licitație pentru o sumă record
Prima geantă de mână Birkin, a fost vândută, joi, la o licitație desfășurată la Paris pentru aproape 8,6 milioane de euro. Geanta a fost achiziționată de un colecționar japonez pentru suma de șapte milioane de euro, care, cu taxele incluse, a ajuns la 8,58 milioane de euro. Celebra geantă Birkin de la Hermes s-a vândut […]
Fostele state sovietice din Asia Centrală păstrează încă relații complicate cu Rusia
Fostele state sovietice din Asia Centrală păstrează încă relații complicate cu Rusia
În pofida gesturilor simbolice de independență și a flirtului diplomatic cu Occidentul, țările din Asia Centrală sunt departe de o ruptură reală de Rusia. Relația dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală și Moscova continuă să fie marcată de o combinație subtilă de cooperare strategică și distanțare simbolică. Dispariția unei statui monumentale a lui Vladimir […]
Cum pregătește ASE tinerii pentru succesul în afaceri. Dezvăluirile prodecanului Facultății de Finanțe, Radu Ciobanu
Analize
Cum pregătește ASE tinerii pentru succesul în afaceri. Dezvăluirile prodecanului Facultății de Finanțe, Radu Ciobanu
Prodecanul Facultății de Finanțe din cadrul ASE, Radu Ciobanu, a discutat în podcastul Puterea Financiară despre adaptările din educația universitară menite să pregătească tinerii pentru provocările competitive ale pieței muncii. El a subliniat importanța educației financiare, ca pilon esențial, atât pentru studenți, cât și pentru întreaga societate, evidențiind rolul instituțiilor publice și private în creșterea […]
Acuzații grave de hărțuire și discriminare la Moet Hennessy. O fostă angajată LVMH dă cărțile pe față
Companii
Acuzații grave de hărțuire și discriminare la Moet Hennessy. O fostă angajată LVMH dă cărțile pe față
Moet Hennessy, divizia de băuturi a gigantului de lux LVMH, se află în mijlocul unui scandal major legat de acuzații de hărțuire sexuală, discriminare de gen și concedieri abuzive. Un proces intentat în Paris a scos la iveală detalii despre o cultură organizațională problematică, conform mărturiilor angajaților actuali și foști. Maria Gasparovic, fostă șefă de […]