România reușește performanța surprinzătoare de a atrage investiții record în prima jumătate a anului 2025. Piața de fuziuni și achiziții a atins un impresionant prag de 4,1 miliarde de dolari, marcând o creștere spectaculoasă de 45% față de anul precedent.
Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat o explozie spectaculoasă în prima jumătate a anului 2025, atingând un total de 4,1 miliarde de dolari, o creștere de 45% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit raportului publicat de EY România, această evoluție plasează țara pe un trend ascendent, în contrast cu alte piețe europene care au stagnat sau chiar au înregistrat scăderi.
Mai mult, valoarea cumulată a tranzacțiilor publicate în această perioadă a fost de 2,8 miliarde de dolari – o creștere colosală de 185% față de S1 2024. Totuși, piața rămâne puțin transparentă: pentru 73% dintre tranzacțiile anunțate nu s-a comunicat nicio valoare. Chiar și așa, România a performat peste media globală, care a fost afectată de încetinirea comerțului internațional și instabilitatea geopolitică.
Cu 139 de tranzacții încheiate în primele șase luni ale anului, România atinge al doilea cel mai mare volum semestrial din istorie. Investitorii strategici rămân forța dominantă, reprezentând 87% din numărul total al tranzacțiilor. Deși ponderea acestora este ușor în scădere față de anul trecut, valoarea și complexitatea tranzacțiilor continuă să crească.
Sectorial, domeniile în care s-au înregistrat cele mai multe mișcări au fost: Imobiliare, Ospitalitate & Construcții (30 de tranzacții), urmate de Producție Avansată și Mobilitate (23), Sănătate & Farmacie (18), dar și Energie & Utilități și Tehnologie, Media & Telecomunicații – fiecare cu câte 17 tranzacții. Revenirea sectorului medical și cel tehnologic în topul achizițiilor semnalează o repoziționare a intereselor investitorilor către domenii cu potențial sustenabil și impact social.
Pe podiumul celor mai mari tranzacții din S1 2025 se află vânzarea rețelei Regina Maria din România și a MediGroup din Serbia către gigantul finlandez Mehilainen, susținut de CVC Capital Partners. Tranzacția a fost estimată la 1,4 miliarde de dolari doar pentru operațiunile din România, un semnal clar al potențialului uriaș din sectorul privat de sănătate.
Pe locul doi vine achiziția unei participații de 50% în Therme Horizon de către CVC Capital Partners, într-o mișcare evaluată la aproximativ 575 milioane de dolari. Această investiție consolidează poziția României pe harta europeană a wellness-ului, prin integrarea facilităților de la Therme București și Therme Erding din Germania într-un holding unic.
Locul trei este ocupat de achiziția operațiunilor din România ale P3 Group de către CTP – cel mai mare dezvoltator listat din Europa în domeniul proprietăților logistice și industriale. Tranzacția de 280 milioane de dolari reflectă încrederea solidă în infrastructura industrială locală și în perspectivele de dezvoltare regională.