Prima pagină » Premieră istorică în domeniul eVTOL: o firmă canadiană reușește primul zbor cu portanță pe aripi

Premieră istorică în domeniul eVTOL: o firmă canadiană reușește primul zbor cu portanță pe aripi

Premieră istorică în domeniul eVTOL: o firmă canadiană reușește primul zbor cu portanță pe aripi

Compania canadiană de inginerie aerospațială Horizon Aircraft a atins o etapă crucială în procesul evolutiv al tehnologiei eVTOL, devenind primul dezvoltator din lume care realizează cu succes tranziția stabilă de la zbor vertical la zbor orizontal bazat pe portanță.

Performanța a fost obținută folosind un prototip funcțional la scară mare, denumit Cavorite X7, care a fost construit pe baza unui sistem inovator de ventilatoare ascunse în aripi.

Ce propune noul eVTOL canadian

eVTOL

Fotografii: Horizonaircraft.com

În 2025, sectorul eVTOL (n.n. – electric Vertical Take-Off and Landing) se află într-o fază intensă de testare și de validare a conceptelor. În acest context, autoritățile de reglementare din Europa, SUA și Canada lucrează la definirea cadrelor legale pentru transportul aerian urban.

Reușita celor de la Horizon vine într-un moment în care livrarea unor soluții scalabile, fiabile și certificate pentru zbor în toate condițiile este o prioritate. Asta face din Cavorite X7 unul dintre cele mai promițătoare proiecte din noua eră a aviației regionale. Vorbim despre un vehicul aerian hibrid, care combină abilitățile de zbor vertical ale unui elicopter cu performanțele și eficiența unui avion clasic cu aripi fixe.

Aeronava canadiană include 14 ventilatoare electrice integrate în fuselaj: câte cinci în fiecare aripă principală și două în fiecare canard frontal. Acestea îi permit să decoleze și să aterizeze vertical, fără infrastructură aeroportuară dedicată, relatează Interesting Engineering.

Un sistem brevetat permite deschiderea aripilor pentru a expune ventilatoarele de ridicare în timpul zborului vertical. După decolare, aripile se închid, iar aeronava trece într-un mod de zbor convențional, propulsată fiind de un motor hibrid, mai exact o turbină pe gaz care acționează o elice montată în spate.

Tehnologie simplificată: siguranță și eficiență

Sistemul fan-in-wing (sistem inovator de ventilatoare ascunse în aripi), brevetat de Horizon, se bazează pe tehnologii deja testate, dar integrează motoare electrice moderne și baterii de înaltă performanță. Scopul este acela de a obține un eVTOL simplu de operat, sigur și eficient energetic, detalii cruciale într-un domeniu în care complexitatea multor prototipuri a dus la întârzieri sau eșecuri.

Modelul Cavorite X7 este gândit pentru aplicații reale, nu doar pentru demonstrații tehnice. Potrivit reprezentanților companiei, aeronava ar putea atinge viteze de croazieră de până la 400 km/h și o autonomie de peste 800 km cu rezerve de combustibil. Acestevalori o plasează în fruntea pieței emergente de către Regional Air Mobility (RAM), dedicată transportului aerian rapid între orașe sau regiuni apropiate.

„Încă de la început, ne-am concentrat pe soluții fezabile din punct de vedere operațional, bazate pe cele mai bune tehnologii disponibile. Următorul pas va fi testarea demonstratorului tehnic pilotabil, aflat în prezent în construcție”, a declarat Brandon Robinson, CEO și cofondator al Horizon Aircraft.

Primul eVTOL cu potențial de certificare pentru toate condițiile meteo

Aeronava, denumită Cavorite X7 în onoarea materialului fictiv antigravitațional inventat de H.G. Wells din 1901, este proiectată să transporte un pilot și șase pasageri sau până la 800 kg de marfă. Are o greutate maximă la decolare de 2.500 kg și poate transporta încărcături semnificative, indiferent dacă decolează vertical sau de pe o pistă convențională, potrivit Newatlas.com.

Un aspect care o diferențiază în mod clar de majoritatea eVTOL-urilor actuale este intenția de a o certifica atât pentru zboruri vizuale (VFR), cât și pentru zboruri după reguli instrumentale (IFR). Asta ar permite operarea sa în orice condiții meteorologice, un avantaj major în ceea ce privește scalabilitatea comercială.

Brian Robinson, inginer-șef și cofondator al Horizon Aircraft, subliniază că reușita recentă confirmă fiabilitatea soluției lor tehnice pentru faza critică de tranziție de la zbor vertical la zbor orizontal. „Am proiectat această tranziție astfel încât să nu fie un eveniment complicat, fără naceluri rotative, fără aripi pivotante grele. Avem multiple niveluri de redundanță, ceea ce oferă siguranță și stabilitate superioare, un capitol în care mulți dintre concurenții noștri s-au confruntat cu probleme serioase”, a declarat Robinson.

Alte articole importante
OpenAI va lansa un browser web AI cu care vrea să detroneze Google Chrome
Tehnologie
OpenAI va lansa un browser web AI cu care vrea să detroneze Google Chrome
OpenAI se pregătește să lanseze un browser web bazat pe inteligență artificială, care ar putea revoluționa modul în care navigăm pe internet. Noul produs amenință supremația Google Chrome, lider incontestabil la nivel global. Debutul oficial este preconizat pentru următoarele săptămâni. OpenAI atacă Google Chrome cu un browser inteligent, alimentat de AI Noul browser dezvoltat de […]
De ce este momentul potrivit pentru investiții în minerit: aurul, cuprul și alte metale industriale revin în centrul atenției
De ce este momentul potrivit pentru investiții în minerit: aurul, cuprul și alte metale industriale revin în centrul atenției
Investitorii sunt total fascinați de performanțele pieței bursiere și ale sectorului tech, însă adevăratul punct fierbinte pentru investiții este, de fapt, în altă parte: mineritul revine, discret, dar decisiv, în prim-planul strategiilor investiționale. În ediția curentă a podcastului „Bloomberg Merryn Talks Money„, a fost repus în discuție potențialul strategic al metalelor prețioase și industriale – […]
Ce s-a scumpit și ce s-a ieftinit în ultimul an. INS a publicat datele referitoare la evoluția inflației
Analize
Ce s-a scumpit și ce s-a ieftinit în ultimul an. INS a publicat datele referitoare la evoluția inflației
Raportul recent cu privire la evoluția inflației publicat de Institutul Național de Statistică (INS) arată că în ultimele 12 luni, cele mai semnificative creșteri de prețuri au fost înregistrate la fructele proaspete, transportul pe calea ferată și serviciile de igienă și cosmetică. În paralel, unele produse și servicii precum zahărul, gazele sau telefonia au înregistrat […]
Politica lui Trump pentru Africa e limpede: „Comerț, nu ajutor”. Dar, care vor fi costurile?
Politica lui Trump pentru Africa e limpede: „Comerț, nu ajutor”. Dar, care vor fi costurile?
După luni de mesaje contradictorii privind tarifele vamale, interdicțiile de călătorie, ajutorul umanitar și acordurile privind resursele minerale, administrația Trump pare să-și fi clarificat direcția relației Statelor Unite cu Africa. „Trecem de la ajutor, la comerț”, a declarat președintele american săptămâna asta, în cadrul unei întâlniri cu cinci lideri vest-africani la Casa Albă. În teorie, […]
Recrutați de pe băncile facultății. Radu Ciobanu, prodecanul Facultății de Finanțe – ASE, despre cele mai noi specializări: „Machine learning, AI, active digitale”
VIDEORecrutați de pe băncile facultății. Radu Ciobanu, prodecanul Facultății de Finanțe – ASE, despre cele mai noi specializări: „Machine learning, AI, active digitale”
Prodecanul Facultății de Finanțe din cadrul ASE, Radu Ciobanu, a vorbit, la podcastul Puterea Financiară, despre cum se schimbă programa și educația universitară pentru a aduce tinerii la start în acerba „cursă” a competitivității în care sunt implicați, deopotrivă, studenții, profesorii universitari și angajatorii. Mediul de afaceri din România absoarbe rapid absolvenții facultăților de profil […]
Nissan a atras peste 4,5 miliarde de dolari prin obligațiuni negarantate
Companii
Nissan a atras peste 4,5 miliarde de dolari prin obligațiuni negarantate
Nissan urmează să vândă o parte dintre noile sale obligațiuni în valută, în valoare totală de peste 4,5 miliarde de dolari. Un purtător de cuvânt al Nissan a precizat că această emisiune va fi folosită pentru refinanțarea datoriilor externe scadente, constructorul de automobile japonez aflându-se în plin proces de redresare. Nissan se finanțează cu 4,52 […]