Prima pagină » Profitul companiei-mamă a Temu se prăbușește din cauza scăderii consumului în China și a tarifelor lui Trump

Profitul companiei-mamă a Temu se prăbușește din cauza scăderii consumului în China și a tarifelor lui Trump

Profitul companiei-mamă a Temu se prăbușește din cauza scăderii consumului în China și a tarifelor lui Trump
Foto:

Compania-mamă a platformei online Temu, PDD Holdings, a înregistrat o scădere semnificativă a profitului net în primul trimestru al anului 2025, ca urmare a diminuării cererii pe piața internă chineză.

Conform raportului oficial, profitul net a scăzut cu aproape jumătate, ajungând la 14,74 miliarde yuani (echivalentul a 1,8 miliarde euro), în timp ce vânzările au totalizat 95,67 miliarde yuani, sub așteptările analiștilor care estimau 102,51 miliarde yuani, potrivit Der Spiegel.

Consumatorii chinezi cheltuie mai puțin pe produse ieftine

Pe fondul crizei imobiliare persistente și al unui sentiment de incertitudine economică, consumatorii din China au redus cheltuielile pe bunuri ieftine, inclusiv pe platforme precum Pinduoduo, modelul chinez al Temu. În ciuda reducerilor de preț și a măsurilor guvernamentale de stimulare, cererea slabă a afectat veniturile companiei.

Temu, prin subsidiara sa, facilitează livrarea zilnică a numeroase colete către Uniunea Europeană. Comisia Europeană a raportat că în 2024 au fost expediate zilnic peste 12 milioane de colete prin platforme low-cost. Temu nu produce bunuri proprii, ci oferă o piață unde fabricile și comercianții chinezi vând produse la prețuri reduse.

SUA impun noi taxe vamale pentru coletele ieftine din China

Pentru a limita volumul mare de colete și a asigura condiții echitabile pentru comercianți, guvernul american a eliminat regula „de minimis” care permitea importul fără taxe vamale al coletelor cu valoare sub 800 de dolari din China și Hong Kong. Această schimbare afectează puternic platformele precum Temu și Shein.

După ce fostul președinte Donald Trump a impus aceste restricții, costurile de livrare directă din China către SUA s-au dublat. Drept urmare, afacerile Temu și Shein au început să se prăbușească pe piața americană. Rămâne de văzut dacă aceste produse ieftine vor migra acum către Europa.

Modelul de afaceri cu prețuri mici, pus sub presiune

Pentru clienți, prețul este factorul decisiv în alegerea produselor de pe Temu sau Shein. Aceștia acceptă timpi de livrare de până la două săptămâni, în schimbul prețurilor foarte mici la haine, jucării sau articole casnice. Totuși, războiul tarifar declanșat de Trump amenință acest model de afaceri.

Din 2025, coletele din China expediate prin Poșta SUA sunt supuse unor taxe vamale de 120% din valoarea bunurilor sau unei taxe fixe de 100 de dolari pe colet (care va crește la 200 de dolari din iunie). Pentru transportul prin UPS sau alte companii private, taxele pot ajunge până la 145% din valoarea mărfurilor.

Aceste reguli afectează direct consumatorii americani, care plătesc acum de două ori sau chiar mai mult pentru produsele chinezești. De exemplu, un set de zece prosoape de bucătărie de pe Shein a devenit cu 377% mai scump, conform Bloomberg News.

Atât Shein, cât și Temu au recunoscut că noile reglementări au crescut costurile operaționale.

Creștere temporară a cumpărăturilor din panică

Anunțul noilor reguli vamale a determinat mulți americani să facă cumpărături în avans, comandând produse precum unghii false, pensule de machiaj sau haine de vară. Platforma TikTok este plină de videoclipuri care reflectă această tendință.

Deși Temu și Shein sunt criticate pentru condițiile de muncă precare și siguranța redusă a produselor, ele continuă să atragă clienți. Analiza datelor bancare realizată de Bloomberg arată că în primele 11 zile ale lunii aprilie, vânzările Shein în SUA au crescut cu 38% față de anul precedent, iar Temu a înregistrat o creștere de 60% în aceeași perioadă.

Cu toate acestea, odată cu aplicarea noilor reguli, perioada de creștere rapidă și prețuri ultra-reduse pare să se fi încheiat pe piața americană.

Temu încearcă să câștige timp prin adaptare

Piața americană rămâne vitală pentru aceste platforme. Shein, care operează exclusiv în afara Chinei, realizează aproximativ o treime din venituri în SUA, în timp ce Temu generează circa 45% din vânzările sale externe în această țară. Temu face parte din PDD Holdings, operatorul platformei Pinduoduo în China.

În SUA, tot mai mulți utilizatori raportează că produsele din coșurile lor de cumpărături pe Shein, Temu sau Aliexpress sunt „indisponibile”. Temu a confirmat pentru Der Spiegel că a întrerupt livrările directe din China către SUA, iar comenzile sunt acum procesate prin intermediul retailerilor locali, ceea ce reduce semnificativ oferta.

Compania a investit în depozite locale și a atras retaileri americani pentru a-și susține operațiunile, câștigând astfel timp. Totuși, odată ce stocurile locale se vor epuiza, Temu va trebui să suporte taxele vamale ridicate sau să găsească soluții alternative.

Ocolirea taxelor vamale prin țări terțe

Conform unui raport Financial Times, unii exportatori chinezi încearcă să ascundă originea mărfurilor prin trimiterea acestora mai întâi în țări terțe, precum Coreea de Sud sau Vietnam, înainte de a le expedia în SUA, modificând certificatele de origine pe parcurs.

Pierderi de clienți și scăderi în clasamentele aplicațiilor

Temu și Shein riscă să piardă mulți clienți și au dificultăți în a atrage alții noi. Aplicațiile lor au coborât semnificativ în clasamentele din SUA: Shein a căzut de pe locul 3 pe locul 82 în topul Apple (și pe 77 în Google), iar Temu a dispărut din top 100 Apple și ocupă locul 49 în Google.

Alte articole importante
Tehnologia blockchain, comoara digitală pe care companiile o ocolesc; EY: Ar putea aduce avantaje economice semnificative
Tehnologie
Tehnologia blockchain, comoara digitală pe care companiile o ocolesc; EY: Ar putea aduce avantaje economice semnificative
Deși tehnologia blockchain transformă deja industrii întregi la nivel global – de la sănătate și justiție până la comerț și producție – România rămâne cu mult în urmă. Potrivit unei analize realizate de EY, țara noastră nu valorifică nici pe departe potențialul tehnologiei blockchain, deși aceasta promite transparență, securitate și eficiență fără precedent. România, la […]
Aproape 70% dintre români își monitorizează sănătatea cu gadgeturi, iar 40% apelează la AI pentru planul alimentar
Tehnologie
Aproape 70% dintre români își monitorizează sănătatea cu gadgeturi, iar 40% apelează la AI pentru planul alimentar
Tot mai mulți români își monitorizează sănătatea cu gadgeturi – fie că vorbim despre ceasuri inteligente, aplicații mobile sau inteligență artificială. Potrivit celui mai recent studiu „Voice of the Consumer” realizat de PwC România, aproape 70% dintre cetățeni folosesc dispozitive digitale pentru a-și urmări sănătatea, iar peste 40% se bazează pe AI pentru a-și planifica […]
Cât de dependentă este armata SUA de metalele rare ale Chinei. Harta unei vulnerabilități strategice
Analize
Cât de dependentă este armata SUA de metalele rare ale Chinei. Harta unei vulnerabilități strategice
Metalele rare au devenit resurse indispensabile în tehnologiile militare de ultimă generație. De la avioanele de luptă la submarine, aceste minerale critice alimentează componente cheie care oferă armatei americane superioritate în domeniul apărării. Datele provenite de la Benchmark Mineral Intelligence, compilate de Visual Capitalist, evidențiază nu doar cantitățile importante de metale rare folosite în principalele […]
SUA aprobă a doua tranșă de armament către Ucraina, în valoare de peste 320 de milioane de dolari
SUA aprobă a doua tranșă de armament către Ucraina, în valoare de peste 320 de milioane de dolari
Departamentul de Stat din SUA a anunțat că a fost aprobată o nouă vânzare de armament către Ucraina, în valoare de 322 de milioane de dolari. Acest nou sprijin militar include sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate și echipamente esențiale pentru a contracara ofensiva rusă. SUA consolidează apărarea Ucrainei: nouă vânzare de armament, de 322 […]
SAP, cel mai valoros grup european listat la bursă, avertizează că tensiunile comerciale din SUA încetinesc creșterea afacerilor
SAP, cel mai valoros grup european listat la bursă, avertizează că tensiunile comerciale din SUA încetinesc creșterea afacerilor
SAP, colosul tehnologic german și cel mai valoros grup european listat la bursă, avertizează că tensiunile comerciale dintre SUA și restul lumii încep să afecteze grav afacerile din America. În ciuda veniturilor în creștere și a tranziției accelerate spre cloud și inteligență artificială, incertitudinile politice și economice pun frână unora dintre cele mai importante tranzacții. […]
5 abilități pe care bogații le stăpânesc, fără să vorbească despre ele. Nu e magie, e antrenament tăcut
Analize
5 abilități pe care bogații le stăpânesc, fără să vorbească despre ele. Nu e magie, e antrenament tăcut
Bogații nu au nevoie de artificii sau discursuri inspiraționale pentru a-și justifica succesul. În spatele averilor uriașe nu se află magie, ci o serie de abilități fine, antrenate în tăcere, cu o disciplină pe care puțini o intuiesc. Nu sunt lucruri spectaculoase la prima vedere, dar tocmai simplitatea lor le face extrem de eficiente. Aceste […]