Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat modelul actualizat al cererii de finanțare pentru programul Rabla de înnoire a parcului auto național, în contextul intensificării eforturilor de reducere a poluării și de modernizare a parcului auto din România.
Noutatea majoră a ediției din 2025 este faptul că persoanele fizice vor trebui să completeze și să depună cererea exclusiv prin intermediul platformei online dedicate, marcând o tranziție importantă către digitalizarea completă a procesului.
Fotografii: Shutterstock
„De anul acesta, în premieră, persoanele fizice se vor înscrie direct în aplicația informatică pentru Rabla Auto. De aceea, consider că este important ca viitorii solicitanți să cunoască procesul de completare a cererii de finanțare. Venim în întâmpinarea tuturor celor care își doresc să-și înlocuiască autovehiculele vechi și poluante astfel ca, în momentul lansării sesiunii, înscrierea să se desfășoare fluent și fără dificultăți’”, a precizat Florin Bănică, președintele AFM, într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres.
Modelul demo poate fi consultat direct pe site-ul AFM, cu condiția utilizării unui computer sau a unui laptop pe care să fie instalat software-ul Adobe Acrobat Reader. În acest fel, viitorii aplicanți au posibilitatea să exerseze completarea cererii și să se familiarizeze cu documentele și cu datele necesare. Reprezentanții AFM au ținut, însă, să sublinieze că această etapă este doar una pregătitoare și nu echivalează cu înscrierea oficială în programul Rabla 2025.
Între timp, pentru persoanele juridice care doresc să beneficieze de sprijinul oferit prin programul Rabla, perioada de înscriere este deja activă. Intervalul de depunere a solicitărilor se întinde între 29 mai, ora 10:00, și 27 noiembrie 2025, ora 23:59, sau până la epuizarea fondurilor alocate.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a confirmat că lansarea sesiunilor pentru persoanele fizice și pentru autoritățile locale va avea loc în curând, fără să indice, însă, o dată exactă.
Lansarea sesiunilor pentru Unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT) și pentru persoane fizice vor fi comunicate în zilele următoare.
Bugetul alocat ediției din acest an a programului Rabla este de 1,43 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mult decât în 2024. Cuantumul ecotichetelor pentru programul Rabla 2025 rămâne neschimbat față de valorile prevăzute la art. 8 din Ghidul de finanțare AFM, indiferent dacă beneficiarii sunt persoane fizice sau juridice. Iată care sunt valorile ecotichetelor: