Prima pagină » Dacia Spring, în pericol: BYD a lansat în România modelul electric low-cost Dolphin Surf

Dacia Spring, în pericol: BYD a lansat în România modelul electric low-cost Dolphin Surf

Dacia Spring, în pericol: BYD a lansat în România modelul electric low-cost Dolphin Surf

BYD, lider global în vânzările de vehicule electrice și cel mai important constructor auto din China, a lansat în România cel mai accesibil model electric din portofoliu: Dolphin Surf. Versiunea europeană a modelului are un preț de pornire de sub 20.000 de euro. Astfel, devine cea mai accesibilă opțiune din gama BYD, dar și una dintre cele mai ieftine mașini electrice disponibile în Uniunea Europeană.

Noul automobil de oraș de clasă compactă devine al optulea model EV lansat pe piața europeană în ultimii trei ani. Reprezentanții mărcii au anunțat că, până la finele anului curent, BYD va mai lansa încă două modele în premieră în țara noastră.

Ce oferă noul BYD Dolphin Surf

BYD

Fotografii: BYD

BYD Dolphin Surf vine în trei configurații tehnice distincte, adaptate diferitelor nevoi de mobilitate urbană. Fiecare dispune de o combinație specifică de motorizare și baterie, gândite pentru a răspunde unor cerințe variate de autonomie, performanță și buget. iată care sunt acestea:

  • Versiunea de bază Active, este echipată cu o baterie de 30 kWh și un motor electric de 65 kW (echivalentul a 87 CP). Această configurație are o autonomie combinată de aproximativ 220 km (WLTP) și permite o accelerație de la 0 la 100 km/h în 11,1 secunde.

  • Varianta Boost oferă cea mai mare autonomie din gamă, fiind echipată tot cu motorul de 65 kW, dar care primește energie de la o baterie Blade mai mare, de 43,2 kWh. Deși autonomia crește semnificativ, până la 322 km, performanțele dinamice sunt ușor mai modeste, cu un timp de 12,1 secunde pentru sprintul 0-100 km/h.

  • Comfort este versiunea de top, care păstrează bateria de 43,2 kWh, dar integrează un motor mai puternic, de 115 kW (154 CP) și 220 Nm. Această variantă oferă cele mai bune performanțe dinamice, cu un sprint 0-100 km/h de doar 9,1 secunde.

Indiferent de nivelul de echipare, BYD Dolphin Surf vine cu opțiuni de încărcare. Versiunea Active suportă încărcare rapidă DC la o putere maximă de 65 kW, în timp ce modelele Boost și Comfort, beneficiază de o capacitate de încărcare rapidă de până la 85 kW. În toate cele trei cazuri, repriza de încărcare 10%-80% se realizează în aproximativ 30 de minute, un timp excelent pentru segmentul urban-compact.

Pe lângă încărcarea rapidă în curent continuu, toate versiunile sunt echipate standard cu sistem de încărcare AC trifazat la 11 kW. Asta permite reîncărcarea completă a bateriei de la 0% la 100% în circa 3 ore și 30 de minute pentru versiunea Active și în aproximativ 5 ore pentru versiunile Boost și Comfort.

Cât costă în România noul BYD Dolphin Surf

Dolphin Surf, versiunea europeană a modelului care este comercializat în China sub numele Seagull, are un preț de pornire de sub 20.000 de euro. Astfel, devine cea mai accesibilă opțiune din gama BYD, dar și una dintre cele mai ieftine mașini electrice disponibile în Uniunea Europeană.

Datorită dimensiunilor compacte, tehnologiei avansate, dar mai ales datorită prețului, Dolphin Surf va fi un rival direct pentru modele precum Dacia Spring, Leapmotor T03, Hyundai Inster, Fiat 500e și Renault 5.

În România, Dolphin Surf costă de la 19.090 de euro (versiunea Active) sau 11.590 de euro prin programul Rabla (n.n. – în 2025, tichetul Rabla pentru „electrice” este în valoare de 7.500 de euro)

Nivelul de echipare Boost pornește de la 15.390 de euro prin programul Rabla, iar varianta de top Comfort are un preț de listă de 18.390 de euro cu tichet Rabla. Fără subvenție, tarifele variază între 19.000 și 25.000 de euro, în funcție de echipare și de capacitatea bateriei.

Primele livrări sunt programate pentru luna iunie. Prin lansarea lui Dolphin Surf, BYD își propune să atingă un volum de vânzări de 5.000 de unități în România în primul an de prezență.

Alte articole importante
Un bărbat care a investit 8.000 de dolari în Bitcoin în urmă cu 14 ani, azi este miliardar
Un bărbat care a investit 8.000 de dolari în Bitcoin în urmă cu 14 ani, azi este miliardar
Un necunoscut a investit, în urmă cu 14 ani, aproape 8.000 de dolari în Bitcoin, iar acum își vede răbdarea răsplătită, pentru că a devenit miliardar. Două portofele digitale care conțin câte 10.000 de criptomonede fiecare au fost, brusc, reactivate, stârnind interesul comunității cripto de pretutindeni. A pariat 8.000 de dolari pe Bitcoin în 2011, […]
Acțiunile Oracle explodează, după un contract care i-ar aduce 30 miliarde dolari anual pentru servicii cloud
Tehnologie
Acțiunile Oracle explodează, după un contract care i-ar aduce 30 miliarde dolari anual pentru servicii cloud
Oracle tocmai a intrat în istorie! Acțiunile gigantului tech au atins un nivel record după ce un document depus la SEC a scos la iveală un acord uriaș de servicii cloud, care ar putea aduce peste 30 de miliarde de dolari anual începând cu 2028. Într-un context dominat de investiții masive în AI și infrastructură […]
Lesotho declară stare de dezastru național, ca urmare a incertitudinii privind tarifele SUA și a șomajului record în rândul tinerilor
Lesotho declară stare de dezastru național, ca urmare a incertitudinii privind tarifele SUA și a șomajului record în rândul tinerilor
Guvernul Regatului Lesotho a declarat oficial stare de dezastru național, invocând „ratele ridicate ale șomajului în rândul tinerilor și pierderile masive de locuri de muncă” – generate, în parte, de incertitudinea economică provocată de politica tarifară a Statelor Unite. Decizia vine pe fondul unei crize economice profunde, într-un stat extrem de dependent de exporturile textile, […]
Gamificarea războiului: drone și tehnici din jocuri video pentru eficientizarea armatelor
Gamificarea războiului: drone și tehnici din jocuri video pentru eficientizarea armatelor
Un nou model de alocare a resurselor militare, inspirat de platformele comerciale și gaming, transformă frontul ucrainean într-un laborator al inovației digitale aplicate războiului, scrie The Economist. Conceptul de gamificare, născut la începutul anilor 2000 și aplicat până acum în sănătate, educație sau retail, presupune acordarea de puncte pentru comportamente dorite, însoțite de clasamente, nivele […]
O nouă funcție Gmail te ajută să scapi rapid de emailurile nedorite
Tehnologie
O nouă funcție Gmail te ajută să scapi rapid de emailurile nedorite
Gestionarea inboxului devine mult mai simplă cu o nouă funcție Gmail, care te ajută să elimini, rapid, emailurile nedorite și să-ți organizezi eficient abonamentele. Acest instrument inteligent îți oferă control total asupra mesajelor promoționale și newsletterelor, facilitând dezabonarea și curățarea căsuței de email într-un mod rapid și intuitiv. Google a anunțat marți lansarea unei noi […]
Brazilia pariază pe inteligența artificială chineză și deschide un laborator revoluționar în Sertão
Analize
Brazilia pariază pe inteligența artificială chineză și deschide un laborator revoluționar în Sertão
Brazilia și China fac un pas major spre parteneriat tehnologic prin lansarea unui laborator comun de inteligență artificială dedicat agriculturii din cele mai aride zone ale Braziliei. Inițiativa, anunțată la summitul BRICS, marchează intrarea capitalului și expertizei chineze pe un teren strategic, dar ocolește aderarea la controversata Belt and Road. Brazilia și China au anunțat […]