Prima pagină » Recrutați de pe băncile facultății. Radu Ciobanu, prodecanul Facultății de Finanțe – ASE, despre cele mai noi specializări: „Machine learning, AI, active digitale”

Recrutați de pe băncile facultății. Radu Ciobanu, prodecanul Facultății de Finanțe – ASE, despre cele mai noi specializări: „Machine learning, AI, active digitale”

Prodecanul Facultății de Finanțe din cadrul ASE, Radu Ciobanu, a vorbit, la podcastul Puterea Financiară, despre cum se schimbă programa și educația universitară pentru a aduce tinerii la start în acerba „cursă” a competitivității în care sunt implicați, deopotrivă, studenții, profesorii universitari și angajatorii. Mediul de afaceri din România absoarbe rapid absolvenții facultăților de profil și cere specialiști pregătiți la zi în domenii emergente – FinTech, tranzacționare cu AI și serviciile bancare digitale. Însă cât de bine îi pregătește sistemul universitar pe acești studenți pentru noua dinamică a pieței muncii? Și cum le oferă șanse reale să se angajeze într-un domeniu în care tehnologia evoluează rapid, iar concurența e tot mai mare?

Într-o economie marcată de tranziții rapide, automatizări și schimbări legislative aproape lunare, cariera în domeniul financiar rămâne o opțiune sustenabilă pentru tinerii care aleg să studieze Finanțe, Bănci sau Consultanță Fiscală.

Astfel, potrivit datelor centralizate la nivelul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul ASE, peste 85% dintre absolvenți se angajează în primul an după finalizarea studiilor. Mai mult, peste 70% dintre aceștia își găsesc locuri de muncă direct în domeniul pentru care s-au pregătit – fie că vorbim de bănci, asigurări, burse sau consultanță fiscală.

„Considerăm foarte important ceea ce ne transmite mediul de afaceri în ceea ce privește formarea tinerilor și totodată ce au ei nevoie pe următorii 5 ani de zile. În momentul de față, domeniul financiar-bancar are nevoie de persoane foarte bine pregătite în zona financiară: noi le oferim aici studenților acele hard skills de care au nevoie pentru a reuși în carieră în domeniul acesta. Mediul de afaceri ne-a comunicat că ar vrea să mai punem accentul și pe soft skills și într-adevăr, alături de partenerii noștri din mediul financiar-bancar, am creat workshop-uri, training-uri pentru studenții noștri, în care mediului de afaceri, vin alături de cadre didactice din cadrul facultății, în special pentru a dezvolta anumite workshop-uri și training-uri axate nevoile actuale din piața muncii”, a declarat Radu Ciobanu pentru Puterea Financiară.

Angajatorii recrutează tinerii specialiști în Finanțe chiar de pe băncile facultății

Rata de inserție profesională este și mai ridicată pentru cei care își completează studiile cu programe de masterat. „Acolo angajabilitatea urcă la peste 95%”, a adăugat Radu Ciobanu. Angajatorii recrutează tinerii chiar de pe băncile facultății: aproximativ 80% din studenții care urmează masteratul deja lucrează, majoritatea fiind angajați chiar în domeniul financiar.

Deși cererea există, angajatorii nu mai sunt interesați exclusiv de diplome. Ei caută candidați care pot pune rapid în aplicare cunoștințele teoretice, dar și care au capacitatea de a lucra în echipă, de a comunica eficient și de a se adapta la tehnologiile emergente.

„În ansamblu, noi vorbim de despre o știință socială. Într-adevăr, partea strictă de finanțe este și o știință reală, pentru că vei lucra la bancă, în domeniul asigurărilor, în domeniul fiscalității sau în domeniul finanțelor. Ai nevoie de cunoștințe solide de matematică care să te ajute să înțelegi tot ce înseamnă mecanismele din zona financiară. Dar, legat de soft skills, vei avea de făcut prezentări pentru diverși parteneri. La jobul pe care îl vei avea trebuie să discuți cu clienți care vor accesa diverse produse financiar-bancare. Aici vorbim de abilități de comunicare. Totodată, majoritatea angajatorilor lucrează în echipe atunci când dezvoltă anumite proiecte de consultanță sau în zona financiar-bancară. Prin urmare, lucrul în echipă și modul în care relaționezi într-o echipă este un alt soft skill care automat trebuie dezvoltat. De asemenea, gândirea critică e o abilitate importantă”, a explicat prodecanul Facultății de Finanțe din cadrul ASE.

FinTech, AI, cybersecurity: noile specializări căutate în ecosistemul financiar

Tendințele internaționale – dar și proiectele pilot din România – arată clar că educația financiară trebuie să se digitalizeze, iar universitățile care fac acest pas vor genera absolvenți mult mai adaptați realității economice.

„La nivelul facultății și prin discuțiile pe care le avem cu partenerii din zona financiar-bancară, prin Consiliul consultativ format la nivelul facultății, ne-am dat seama că e nevoie ca studenții noștri să aibă o calificare și în zona de FinTech, AI, cybersecurity, cu alte cuvinte, domeniile căutate în prezent, dar și domenii de viitor. Prin urmare, de doi ani de zile dezvoltăm anumite proiecte la nivelul facultății exact în sensul acesta cu anumiți parteneri din zona bancară”, adaugă Radu Ciobanu.

În prezent, mai mult de o jumătate dintre societățile din domeniul financiar utilizează instrumente bazate pe inteligență artificială, cum ar fi chatbots și sisteme de gestionare a riscurilor, iar competențele în materie de AI devin esențiale în industrie. Mai mult decât atât, industria financiară nu se mai limitează la Wall Street: au apărut noi piețe axate pe tehnologii emergente care cer noi specializări.

Radu Ciobanu a detaliat, pentru Puterea Financiară, că programa universitară a Facultății de Finanțe din cadrul ASE s-a revoluționat în acest an:  „am introdus materii în zona de machine learning și AI, dar și materii axate pe active digitale, pentru că, din punctul meu de vedere, tot ce înseamnă piața financiară va migra către active digitale. Nu ne referim la criptomonedele existente astăzi, dar majoritatea băncilor centrale din lume vor crea un activ digital al băncii centrale (CBDC), care automat, să spunem, va fi lansat către populația largă”.

Ce domenii absorb cei mai mulți absolvenți?

Piața muncii oferă o paletă largă de opțiuni pentru proaspeții absolvenți de facultăți cu profil financiar.

  • Bănci și instituții financiare – joburi de analiză, gestiune a riscurilor sau relații cu clienții;
  • Asigurări – un sector în creștere, cu poziții bine plătite în zona actuarială și de vânzări corporate;
  • Consultanță fiscală și audit – firmele din Big Four recrutează constant juniori;
  • Piața de capital și fintech – domenii în expansiune, în special în rândul tinerilor atrași de investiții, tehnologie și active digitale;
  • Antreprenoriat – tot mai mulți absolvenți aleg să-și construiască propriile afaceri, ajutați de incubatoare studențești și competiții finanțate european.

Centrele financiare de top la nivel mondial

Statele Unite au cinci centre financiare în top 10 mondial, în timp ce Europa are doar două, arată un clasament realizat de Global Financial Centres Index din 2024, citat de Euronews.

În timp ce SUA domină partea superioară a listei, New York ocupând primul loc, Londra continuă să fie lider în Europa.

New York este unul dintre cele mai bune orașe pentru locuri de muncă în domeniul financiar. Este capitala de neegalat a finanțelor mondiale. Oferă multe aspecte ale finanțelor, inclusiv servicii bancare de investiții, gestionarea activelor și tranzacționare. New York oferă conexiunile și mediul potrivite pentru a vă lansa cariera. Competiția poate fi acerbă, dar recompensele sunt substanțiale.

Londra este considerată capitala financiară a Europei. De asemenea, are cea mai mare piață de acțiuni de pe continent. Londra oferă în medie 290 000 de locuri de muncă. Piața de la Londra se concentrează pe asigurarea valutară și pe activitatea bancară internațională. London Stock Exchange și Barclays sporesc oportunitățile de angajare pentru viitorii profesioniști din oraș. Profesioniștii din domeniul finanțelor din Londra primesc un salariu mediu anual de 85.000 de lire sterline.

În comparație cu clasamentul precedent, Londra s-a apropiat ușor de “Big Apple”, ocupând locul al doilea la nivel mondial, dar se află la mică distanță de Singapore și Hong Kong, care ocupă locurile al treilea și, respectiv, al patrulea.

Geneva, din Elveția, este singurul alt oraș european care se alătură capitalei britanice în top 10. Orașul elvețian se află la doar cinci puncte de locul cinci, ocupat de San Francisco. Analiștii citează mediul de reglementare din Elveția și nivelurile scăzute de corupție ca fiind avantaje uriașe pentru puterea financiară a orașelor sale. Frankfurt, unde se află sediul Băncii Centrale Europene, a luat locul al treilea în topul european de la Paris în cel mai recent raport.

Singapore este în prezent cel mai important centru financiar din Asia. Acesta este, de asemenea considerat un important centru financiar internațional. Orașul este cunoscut pentru gestionarea patrimoniului, fintech și serviciile bancare globale.

 

 

 

 

Alte articole importante
Șoc în Formula 1: Christian Horner, concediat după 20 de ani la conducerea Red Bull Racing. Scandalul Sexgate i-ar fi fost fatal
Companii
Șoc în Formula 1: Christian Horner, concediat după 20 de ani la conducerea Red Bull Racing. Scandalul Sexgate i-ar fi fost fatal
Christian Horner a fost demis – cu efect imediat – din funcția de director al echipei Red Bull Racing, după două decenii în care a condus una dintre cele mai de succes echipe din Formula 1. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață, printr-un comunicat al companiei-mamă Red Bull GmbH. În locul său, Laurent Mekies, actualul […]
Europa trebuie să trateze cu seriozitate problema aerului condiționat, ca măsură de adaptare la criza climatică
Europa trebuie să trateze cu seriozitate problema aerului condiționat, ca măsură de adaptare la criza climatică
Europa nu-și mai permite luxul de a trata aerul condiționat ca pe un moft, scrie Fiancial Times, analizând criza socială care s-ar putea produce pe continent, în condițiile schimbărilor climatice. Londra experimentează tot mai frecvent nopți tropicale și zile cu temperaturi peste 30°C. În Germania, temperaturile au urcat, în ultimele zile, la 40 de grade. […]
Prima geantă Birkin creată de Hermes, vândută la licitație pentru o sumă record
Companii
Prima geantă Birkin creată de Hermes, vândută la licitație pentru o sumă record
Prima geantă de mână Birkin, a fost vândută, joi, la o licitație desfășurată la Paris pentru aproape 8,6 milioane de euro. Geanta a fost achiziționată de un colecționar japonez pentru suma de șapte milioane de euro, care, cu taxele incluse, a ajuns la 8,58 milioane de euro. Celebra geantă Birkin de la Hermes s-a vândut […]
Fostele state sovietice din Asia Centrală păstrează încă relații complicate cu Rusia
Fostele state sovietice din Asia Centrală păstrează încă relații complicate cu Rusia
În pofida gesturilor simbolice de independență și a flirtului diplomatic cu Occidentul, țările din Asia Centrală sunt departe de o ruptură reală de Rusia. Relația dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală și Moscova continuă să fie marcată de o combinație subtilă de cooperare strategică și distanțare simbolică. Dispariția unei statui monumentale a lui Vladimir […]
Cum pregătește ASE tinerii pentru succesul în afaceri. Dezvăluirile prodecanului Facultății de Finanțe, Radu Ciobanu
Analize
Cum pregătește ASE tinerii pentru succesul în afaceri. Dezvăluirile prodecanului Facultății de Finanțe, Radu Ciobanu
Prodecanul Facultății de Finanțe din cadrul ASE, Radu Ciobanu, a discutat în podcastul Puterea Financiară despre adaptările din educația universitară menite să pregătească tinerii pentru provocările competitive ale pieței muncii. El a subliniat importanța educației financiare, ca pilon esențial, atât pentru studenți, cât și pentru întreaga societate, evidențiind rolul instituțiilor publice și private în creșterea […]
Acuzații grave de hărțuire și discriminare la Moet Hennessy. O fostă angajată LVMH dă cărțile pe față
Companii
Acuzații grave de hărțuire și discriminare la Moet Hennessy. O fostă angajată LVMH dă cărțile pe față
Moet Hennessy, divizia de băuturi a gigantului de lux LVMH, se află în mijlocul unui scandal major legat de acuzații de hărțuire sexuală, discriminare de gen și concedieri abuzive. Un proces intentat în Paris a scos la iveală detalii despre o cultură organizațională problematică, conform mărturiilor angajaților actuali și foști. Maria Gasparovic, fostă șefă de […]