Prima pagină » Scandal în Ungaria: ginerele lui Viktor Orban respinge acuzațiile privind averea uriașă făcută cu ajutorul tatălui socru

Scandal în Ungaria: ginerele lui Viktor Orban respinge acuzațiile privind averea uriașă făcută cu ajutorul tatălui socru

Scandal în Ungaria: ginerele lui Viktor Orban respinge acuzațiile privind averea uriașă făcută cu ajutorul tatălui socru
Ginerele lui Viktor Orban, respinge acuzațiile privind averea sa uriașă făcută cu ajutorul tatălui socru. Foto: Puterea.ro

István Tiborcz, unul dintre cei mai bogați oameni din Ungaria și ginerele premierului Viktor Orban, a reacționat recent la acuzațiile conform cărora conexiunile politice i-ar fi adus un avantaj major în construirea averii. Într-un context în care elitele din Ungaria – mai ales cele apropiate puterii – se confruntă cu critici tot mai intense din partea opoziției și a societății civile, Tiborcz susține că activitatea sa de afaceri este separată de politică. 

Într-un interviu acordat Financial Times, prima sa apariție publică în mediul internațional, în care a subliniat: „Ca om de afaceri, nu mă interesează politica”. În același timp, a adăugat:

„Politica nu este interesată de mine… Este atrasă de faptul că sunt ginerele premierului”, a spus Tiborcz, vorbind din restaurantul situat pe acoperișul hotelului său de cinci stele de pe malul Dunării, în centrul Budapestei, vizavi de sediul tatălui său politic, Viktor Orban.

Tiborcz s-a căsătorit cu Rahel, fiica lui Orbán, în 2013. În ultimul an, averea sa s-a aproape dublat, ajungând la aproximativ 500 de milioane de euro, conform listei celor mai bogați maghiari, fără să dezvăluie exact suma totală, pe care alte surse o plasează semnificativ peste această valoare. El a apreciat că editorul listei „a muncit serios” pentru aceste cifre.

Paralele cu Jared Kushner și criticile asupra sistemului

Averea și poziția lui Tiborcz au fost adesea comparate cu cele ale lui Jared Kushner, ginerele președintelui american Donald Trump, al cărui imperiu economic a crescut semnificativ în perioada în care a fost consilier la Casa Albă. Totuși, Tiborcz nu a deținut niciodată un rol oficial politic.

Péter Krekó, directorul firmei de consultanță Political Capital din Budapesta, a spus:

„Nu este o problemă, ci o caracteristică comună în ambele sisteme. Modul în care Trump și-a implicat familia în afaceri și politică este similar cu ceea ce se întâmplă, tot mai mult, în Ungaria sub conducerea lui Orbán”.

Controversele legate de compania Elios și acuzațiile de favorizare politică

István Tiborcz s-a confruntat cu acuzații legate de favorizarea politică după ce o investigație a Uniunii Europene din 2017 a concluzionat că societatea sa de iluminat stradal, Elios, care i-a adus primele milioane, și-a creat un monopol cu sprijinul guvernului, beneficiind de numeroase contracte supraevaluate, special concepute pentru companie.

Deși Ungaria intenționa să folosească circa 40 de milioane de euro din fonduri UE pentru aceste lucrări, guvernul a ales în cele din urmă să finanțeze proiectele Elios din bugetul național.

Tiborcz a catalogat ancheta Uniunii Europene drept „motivată politic”, în timp ce procurorii ungari – conduși de persoane apropiate lui Orban – au încheiat două anchete locale fără să constate vreo încălcare a legii.

În 2015, Tiborcz și-a vândut participația în Elios și a fondat apoi conglomeratul BDPST. Potrivit site-ului local Válasz, BDPST a beneficiat în ultimul deceniu de aproape un miliard de euro în împrumuturi și granturi provenind din surse legate de guvernul Orban, ceva ce ginerele premierului neagă. El a spus că utilizarea creditelor este o procedură normală în dezvoltarea afacerilor sale și că, în ultimii zece ani, nicio companie din portofoliul său nu a câștigat „contracte publice importante”.

O schimbare strategică după experiența Elios

Tiborcz a afirmat că, după lecțiile învățate din experiența cu Elios, a decis să evite implicarea în contracte cu statul.

„De când am devenit ginerele premierului, am înțeles că nu pot să mă implic în orice”, a spus el.

Această decizie îl diferențiază de alți jucători majori din economia din jurul lui Orban, într-un moment în care nemulțumirea publică față de averea elitei este în creștere. Conform unui sondaj publicat în luna mai de institutul Publicus, consumul în Ungaria a scăzut anul trecut la cel mai redus nivel din întreaga Uniune Europeană, iar două treimi dintre unguri privesc cu ostilitate opulența elitei.

Critici la adresa elitei și contextul economic

Premierul Orban afirmă frecvent că nu se ocupă de afaceri, dar a fost supus unei atenții tot mai mari pe măsură ce apropiați ai săi au acumulat averi extraordinare pe durata mandatului său.

În martie, Curtea de Conturi a Ungariei a deschis dosare penale împotriva Băncii Centrale, legate de mandatul fostului guvernator György Matolcsy, pe care Orbán l-a numit odată „mâna dreaptă”. Auditul a relevat că asociații apropiați lui Matolcsy au beneficiat de o vastă rețea de afaceri în jurul acestei poziții. Matolcsy a respins acuzațiile ca fiind „complet nefondate”.

Lőrinc Mészáros, prieten din copilărie al lui Orbán și cel mai bogat om din Ungaria, a fost criticat recent după ce a fost fotografiat călătorind cu elicopterul și avionul privat la finala UEFA Champions League, unde a stat la același hotel cu echipa Paris Saint-Germain. Când un reporter i-a cerut o reacție, Mészáros a întrebat retoric: „Păi, acum nu o să vin pe jos, nu?”

Atacurile opoziției și perspectiva politică

Hotelurile de lux deținute de Tiborcz sunt frecvent vizate de Péter Magyar, liderul partidului de opoziție TISZA, care are un avantaj considerabil în sondaje. Magyar povestea anul trecut cum îi explică copiilor săi cine deține hotelurile de pe străzile Budapestei în timpul unei plimbări cu mașina, spunând:

„La al treilea hotel, le spun să nu mai întrebe, pentru că toate sunt ale aceluiași om. Și acelea sunt doar hotelurile, iar asta fără să punem la socoteală spațiile de birouri din Balcani, managerii de fonduri, băncile… Nu mi se pare corect.”

Planurile personale și perspectivele de afaceri ale lui Tiborcz

Tiborcz a anunțat că urmează să împartă anul acesta timpul între Statele Unite și Ungaria, după ce familia sa plănuiește să se mute în America pentru studii. El a precizat că această decizie nu are legătură cu alegerile viitoare.

În ceea ce privește afacerile, Tiborcz vrea să facă din BDPST unul dintre cele mai importante grupuri de investiții din Europa, evidențiind reziliența companiei sale la schimbările politice din Ungaria. Printre investițiile cu potențial de creștere, el a menționat Polonia, România, Serbia și eforturile pentru extinderea pe piața americană.

„Sunt un om bogat, dar asta nu mă motivează”, a punctat Tiborcz. „Vreau doar ca investițiile mele să aibă succes.”

Afacerile lui Tiborcz se extind și în România

Pe 4 aprilie 2025, Puterea.ro anunța că Skanska România a semnat vânzarea primei clădiri a complexului de birouri Equilibrium din București către Gordiusz Private Equity Fund, un fond de investiții administrat de Gránit Asset Management din Ungaria, o companie deținută de István Tiborcz, ginerele premierului Ungariei, Viktor Orbán.

Tranzacția are o valoare de 52 de milioane de euro, iar transferul proprietății este programat pentru al doilea trimestru al anului 2025.

Detalii despre proiectul Equilibrium

Complexul Equilibrium este situat în zona Floreasca-Barbu Văcărescu din nordul Bucureștiului și este format din două clădiri de birouri. Prima clădire, obiectul tranzacției recente, a fost finalizată în 2019 și oferă o suprafață închiriabilă de aproximativ 21.000 de metri pătrați, fiind 100% închiriată. Printre chiriași se numără companii din industrii diverse, precum farmaceutică, agricultură, drept, comunicații, construcții și retail. Investiția în această clădire s-a ridicat la 37 de milioane de euro.

A doua clădire din complex, livrată în decembrie 2022, are o suprafață de 20.000 de metri pătrați și a necesitat o investiție de 45 de milioane de euro, însă nu face parte din tranzacția menționată.

Alte articole importante
OpenAI angajează experți din domeniul militar și folosește scanări biometrice
Tehnologie
OpenAI angajează experți din domeniul militar și folosește scanări biometrice
OpenAI a declanșat un plan de securitate de nivel militar, prin scanări biometrice la birouri, restricții totale asupra accesului intern, politici stricte de „izolare informațională” și recrutarea unor specialiști în securitate cibernetică din zona militară. „Cortul invizibil” al secretelor: cum se izolează OpenAI din interior OpenAI, cunoscută pentru dezvoltarea unora dintre cele mai avansate modele […]
Singapore este cel mai scump oraș din lume, pentru al treilea an consecutiv
Singapore este cel mai scump oraș din lume, pentru al treilea an consecutiv
Pentru al treilea an consecutiv, Singapore devine cel mai scump oraș din lume, pentru persoanele cu averi mari (HNWI – high-net-worth individuals). Deși costurile pentru un stil de viață premium ating cote amețitoare, orașul-stat rămâne în topul preferințelor elitelor globale. Singapore, cel mai scump oraș din lume și în fruntea cheltuielilor de lux Un nou […]
Probleme în cel mai grandios proiect de dezvoltare urbană al lumii. Arabia Saudită construiește de la zero un complex de patru orașe desprinse din filmele SF
Probleme în cel mai grandios proiect de dezvoltare urbană al lumii. Arabia Saudită construiește de la zero un complex de patru orașe desprinse din filmele SF
Arabia Saudită le-a solicitat unor firme de consultanță o revizuire strategică a planurilor pentru construcția proiectului „The Line”, un oraș futurist în inima deșertului, parte din proiectul grandios de dezvoltare Neom, scrie Bloomberg. Potrivit estimărilor inițiale, acest proiect, o inovație absolută de dimensiuni colosale, necesită un buget total de două trilioane de dolari. În contextul […]
Economia Chinei sfidează previziunile, în ciuda tarifelor lui Trump: creștere de 5,2% în T2
Economia Chinei sfidează previziunile, în ciuda tarifelor lui Trump: creștere de 5,2% în T2
Economia Chinei continuă să surprindă, reușind să depășească așteptările analiștilor în ciuda tarifelor impuse de Donald Trump și a provocărilor interne. Cu o creștere de 5,2% în al doilea trimestru, Beijingul încearcă să-și mențină obiectivul ambițios pentru 2025, într-un context global incert și tensionat. Economia Chinei surprinde pozitiv, în ciuda tarifelor impuse de Trump Economia […]
Câți bani au încasat echipele de la Cupa Mondială a Cluburilor la fotbal
Câți bani au încasat echipele de la Cupa Mondială a Cluburilor la fotbal
Cupa Mondială a Cluburilor la fotbal a adus nu doar glorie echipelor participante, ci și sume de bani uriașe, premiile totale fiind de un miliard de dolari. Competiția s-a dovedit extrem de profitabilă nu doar pentru câștigătoarea turneului, Chelsea Londra, ci pentru toate formațiile participante, care au încasat sume considerabile, indiferent de performanța realizată. Clasamentul […]
Trump investește masiv în ofensiva cibernetică: un miliard de dolari în 4 ani
Trump investește masiv în ofensiva cibernetică: un miliard de dolari în 4 ani
Administrația Trump va aloca un miliard de dolari în următorii patru ani în ceea ce numește ofensivă cibernetică, prin intermediul Departamentului Apărării. Această prevedere face parte din pachetul legislativ considerat de președintele american drept unul de referință, intitulat sugestiv One Big Beautiful Bill. Administrația Trump, investiție record în ofensiva cibernetică Legea americană nu oferă detalii […]