Remus Vulpescu este, începând de azi, noul CEO al Bursei de Valori București (BVB), înlocuindu-l pe Adrian Tănase, care a ocupat această poziție timp de peste șapte ani. Pe 18 iunie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a autorizat pe Remus Vulpescu, practician în insolvență, în calitate de CEO al operatorului bursier din România.
Noul CEO al BVB, Remus Vulpescu, în vârstă de 53 de ani, vine cu un CV bogat. A fost numit oficial în această funcție în aprilie 2024 de către Consiliul de Administrație al Bursei, pentru un mandat de patru ani. În iunie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a oferit aprobarea formală, deschizând astfel calea către o schimbare majoră de leadership într-un moment esențial pentru piața de capital românească.
Cu o dublă licență – în științe politice și în drept – și cu o carieră întinsă pe mai multe paliere ale administrației și economiei românești, Vulpescu nu este un nume nou în cercurile de putere. Practician în insolvență, avocat al Baroului București și vicepreședinte al Consiliului BVB înainte de numire, el a ocupat funcții de conducere și în companii de stat precum Nuclearelectrica, Romaero sau Cupru Min. De asemenea, a fost președinte al Consiliului de Administrație al Hidroelectrica într-unul dintre cele mai controversate momente ale acestei companii – intrarea în insolvență din 2012.
Este licenţiat în ştiinţe politice, la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, precum şi în ştiinţe juridice, la Facultatea de Drept. În 2022, el a fost numit administrator provizoriu al Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala din Cernavodă. A mai fost director general al companiei Romaero, dar și membru în consiliul de admnistrație al companiei Cupru Min SA, dar și președinte al consiliului de administrație al Hidroelectrica, iar în vara lui 2012 semna pentru intrarea în insolvență a companiei de stat.
Acesta a fost și șef al Oficiului de privatizare din Ministerul Economiei (OPSPI), în perioada în care guvernul a scos la privatizare Oltchim Râmnicu-Vâlcea, licitație câștigată la acea dată de Dan Diaconescu, care în final nu a făcut dovada existenței banilor, astfel că privatizarea a eșuat.
Vulpescu a mai fost totodată administrator la Rompetrol și Transgaz, dar și în conducerea producătorului de generatoare de aburi Vulcan București, aflată în insolvență și administrată judiciar de Euro Insol, reprezentată de avocatul Remus Borza.
Vulpescu a activat și în politică, fiind fost șef al Corpului de control al fostului premier Ponta și consilier onorific al fostului premierul Mihai Tudose.