Progresele accelerate în domeniul calculului cuantic stârnesc îngrijorări tot mai mari cu privire la siguranța tehnologiei blockchain, inclusiv a criptomonedelor, precum Bitcoin. Chiar dacă nu a fost atins un moment critic, ascensiunea tehnologiei cuantice subliniază nevoia urgentă de a adopta soluții de securitate „post-cuantică” pentru a proteja nu doar criptomonedele, ci și sistemele informatice globale.
Google a lansat cipul cuantic și primul computer cuantic operațional a fost dezvoltat de un startup irlandez. Perspectivele ca noile soluții de calcul să devină, în curând, efectiv operaționale aduc iar în discuție temeri legate de impactul pe care această tehnologie l-ar putea avea asupra criptomonedelor.
Un studiu realizat de Universitatea din Kent evidențiază în mod clar pericolele pe care le reprezintă computerele cuantice pentru securitatea criptografică a Bitcoin.
„Dacă aș avea acum un computer cuantic mare, aș putea, practic, să preiau controlul asupra întregului Bitcoin… până mâine, aș putea citi e-mailurile tuturor și aș putea accesa conturile de utilizator de pe toate calculatoarele. Asta este realitatea”, a declarat Carlos Perez-Delgado, coautor al acestui studiu și lector universitar la Universitatea Kent, relatează Futurism.com.
Specialiștii recunosc că această amenințare nu este una iminentă, deoarece sunt necesari milioane de qubiți pentru a deveni fezabilă. Însă, apariția unor cipuri precum cel de 105 qubiți – Willow – de la Google sau computerul cuantic operațional Bell-1 lansat recent de startup-ul irlandez Equal 1 arată că „viitorul cuantic” se apropie cu repeziciune.
Spre exemplu, Willow este capabil să efectueze o operațiune complexă în mai puțin de cinci minute. O astfel de sarcină ar necesita, atenție, zece septilioane de ani pentru un supercomputer convențional! Cercetătorii avertizează că, dacă ar ajunge pe mâini greșite, un astfel de sistem cuantic puternic ar putea sparge algoritmul SHA-256, fundația criptografică a Bitcoin.
În acest fel, s-ar deschide calea unor atacuri cibernetice devastatoare asupra întregii rețele blockchain, tehnologia care stă la baza bitcoin și face posibilă existența și funcționarea acestuia.
În același timp, actualizarea algoritmilor criptografici ai Bitcoin pentru a rezista atacurilor cuantice ar fi o operațiune extrem de dificilă, din cauza naturii descentralizate a rețelei. O astfel de tranziție ar presupune perioade lungi de indisponibilitate, pierderi financiare și o reorganizare serioasă a infrastructurii.