Un startup irlandez, Equal 1, a lansat primul computer cuantic din lume care îmbină potențialul calculului cuantic cu comoditatea și integrarea calculului tradițional de înaltă performanță (HPC).
Dispozitivul cu șase qubiți se numește Bell-1 și este conceput să se integreze fără probleme în centrele de date existente, în loc să necesite o infrastructură complet nouă.
Fotografii: Equal 1
Aparatul cântărește puțin peste 200 de kilograme, dar poate fi montat într-un rack standard de servere. Asta, deoarece are dimensiuni comparabile cu cele ale serverelor actuale cu unități de procesare grafică (GPU). Spre deosebire de alte computere cuantice, Bell-1 nu necesită infrastructură specială pentru instalare și nici echipamente suplimentare pentru răcire la temperaturi apropiate de zero, potrivit Live Science.
Acest lucru este posibil datorită unui sistem de răcire criogenic închis, integrat, care permite funcționarea aparatului la o temperatură extrem de scăzută. Este vorba despre 0,3 kelvini, care înseamnă -272,85°Celsius.
De asemenea, trebuie spus că primul computer cuantic din lume utilizează cele mai noi tehnici de fabricație din industria semiconductorilor și siliciu purificat. În acest fel se oferă un control ridicat și timpi lungi de coerență (n.n. – capacitatea unui qubit de a rămâne într-o stare cuantică superpozițională, esențială pentru algoritmii cuantici).
Dispozitivul se bazează pe progresele anunțate de Equal 1 în decembrie 2024, care au stabilit noi recorduri în ceea ce privește fidelitatea și viteza porților cuantice în circuitele pe bază de siliciu.
Qubiții Bell-1 sunt bazați pe siliciu, fiind mai compacți decât cei convenționali. Ei oferă potențial pentru o densitate mai mare și o scalabilitate mai bună prin utilizarea infrastructurii existente din industria semiconductorilor. Deși această primă generație are doar șase qubiți, compania plănuiește versiuni mai performante, cu un număr mai mare de qubiți.
Cipul central al computerului, denumit UnityQ, integrează unități de procesare cuantică (QPU) alături de procesoare Arm (CPU), care sunt cunoscute pentru eficiența și dimensiunile lor reduse. De asemenea, Bell-1 integrează și unități de procesare neuronală (NPU), specializate în accelerarea sarcinilor de inteligență artificială.
Acest cip include, de asemenea, funcții de corecție a erorilor, control și citire a datelor, bazându-se pe tehnologia consacrată din domeniul semiconductorilor pentru fiabilitate și extindere facilă.
Integrarea acestor componente pe un singur cip elimină necesitatea unei coordonări complexe între partea clasică și cea cuantică. Tot ceea ce este nevoie pentru a pune sistemul în funcțiune este un spațiu într-un rack și o priză standard. Aceasta este necesară pentru a-l conecta pe Bell-1 care, în acest fel, va fi gata de utilizare, au precizat reprezentanții Equal1.
https://cdn.jwplayer.com/previews/UKzuAweh
Calculul cuantic este menit să transforme industriile care necesită resurse de calcul masive. Serverul cuantic Bell-1 este deosebit de potrivit pentru domenii precum:
Prin creșterea accesibilității calculului cuantic, computerul cuantic Bell-1 permite companiilor și cercetătorilor să abordeze unele dintre cele mai complexe provocări ale lumii cu o putere de calcul fără precedent, notează Innovation News Network.
Calculul cuantic a fost anunțat de multă vreme ca fiind „la un pas distanță”. Totuși, mai multe companii sunt hotărâte să transforme această promisiune în realitate comercială, în speranța că vor rezolva probleme complexe care depășesc așteptările computerelor clasice, relatează TechCrunch.
Ca de obicei, într-o cursă tehnologică cu mize mari și un orizont de timp incert, giganți tehnologici precum Google și Microsoft se află în prim-plan. Există, însă, și startup-uril care au un rol important, în special în abordarea blocajelor precum conectivitatea și corectarea erorilor, care sunt esențiale pentru scalarea sistemelor cuantice.
Iată câteva dintre companiile care se află în spatele unor proiecte de cipuri cuantice: Akhetonics (Germania), Alice & Bob și Pasqal (Franța), Amazon, IBM, Intel și IonQ (SUA), D-Wave și Xanadu (Canada), SpinQ (China), Fujitsu și RIKEN (Japonia), IQM (Finlanda), Oxford Ionics (Marea Britanie), Qilimanjaro (Spania), QuantWare (Olanda).