Ministerul spaniol al Protecției Consumatorilor a dispus, luni, ștergerea a peste 65.000 de anunțuri de închiriere în regim hotelier de pe platforma Airbnb, într-o mișcare decisivă împotriva proliferării cazărilor ilegale și a impactului acestora asupra pieței rezidențiale. Piața chiriilor turistice din Spania a cunoscut o expansiune accelerată în ultimul deceniu, odată cu creșterea turismului urban. În prezent, se estimează că peste 300.000 de locuințe sunt listate periodic pe platforme precum Airbnb, multe dintre ele fără respectarea normelor legale în vigoare, transmite Reuters.
Decizia face parte dintr-o ofensivă coordonată la nivel național, regional și local împotriva platformelor precum Airbnb și Booking.com, despre care autoritățile spaniole și cetățenii susțin că alimentează practici invazive în turism și accentuează criza locuințelor, mai ales în marile orașe.
Potrivit comunicatului oficial, cele mai multe anunțuri eliminate nu includeau un număr de licență valid, obligatoriu conform legislației locale, sau nu specificau clar dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică, o cerință esențială pentru aplicarea regimului fiscal și de autorizare. Până la această oră, Airbnb nu a emis un răspuns oficial privind decizia autorităților spaniole.
Viziunea, însă, este ceva mai veche și, în sens mai larg, este motivată de unele îngrijorări privind modul în care turismul riscă să devină o calamitate planetară. Planeta se confruntă şi cu alte calamităţi care sunt mai grave: războaie, conflicte civile, crize economice, dictaturi, dezastre provocate de exploatarea excesivă a resurselor, seceta din multe regiuni africane, sărăcie, foamete, migraţii masive… Pe această listă trebuie pus însă şi turismul, arăta un studiu realizat cu câțiva ani în urmă de Élisabeth Lévy, unul dintre observatorii „tendinţelor“ contemporane în turism.
În unele oraşe europene, locuitorii încep să fie exasperaţi de prezenţa masivă a turiştilor. Veneţia este un exemplu dintr-o lungă serie. În urmă cu opt ani, muncipalitatea voia să interzică prezenţa în oraş a valizelor pe rotiţe şi rotile pentru motivul că produc un zgomot asurzitor şi sâcâitor pe vechile caldarâmuri, pe trotuare, pe trepte şi pe oriunde trec.
„Poate că revolta veneţienilor împotriva valizelor pe rotile pare anecdotică, dar imaginaţi-vă douăzeci şi şapte de milioane de turişti trecînd anual prin Veneţia, mai toţi dotaţi cu valize pe rotile… Veneţienii nu sunt însă exasperaţi doar de zgomot, ci şi de comportamentele din ce în ce mai iresponsabile ale turiştilor, ale acelor turişti care vin mai puţin pentru a savura marile capodopere, cât pentru a se distra într-un cadru încărcat de istorie şi „romantic“…”, estima scriitorul Matei Visșniec într-o amplă analiză a acestui trend, publicată de Dilema Veche.
Madrid / Foto: airbnb.com
Decizia autorităților spaniole pare încadrată în acest nou val de eforturi de a proteja populațiile locale din orașele cu turism excesiv. Platformele short-term rental, comentează sursa citată, aduc dezechilibre majore în microclimatul economic local. Investitorii în locuințe turistice și platformele digitale de intermediere se confruntă cu un val de reglementări tot mai strict în marile piețe europene. În același timp, pentru sectorul hotelier tradițional, măsurile pot aduce o gură de oxigen, restabilind condiții mai echitabile de concurență. Ministrul Protecției Consumatorilor, Pablo Bustinduy, a declarat că obiectivul este eliminarea „lipsei de control și a ilegalităților generalizate” din sectorul închirierilor turistice de scurtă durată. Acesta a subliniat că măsura este menită să protejeze drepturile consumatorilor, să faciliteze accesul populației locale la locuințe și să readucă echilibrul în orașele afectate de turismul masiv.
La Paris, la Roma, la Amsterdam, la Barcelona, autorităţile încep să reflecteze la alte modalităţi de încadrare a turismului, ca să nu mai spunem că locuitorii respectivi dezvoltă un fel de turismofobie. Barcelona rămâne orașul cu cele mai dure politici în domeniu. Primarul Jaume Collboni a anunțat în iunie 2024 interzicerea completă a închirierilor turistice în oraș până în 2028, măsură fără precedent în Europa Occidentală. Autoritățile susțin că aceste închirieri contribuie masiv la explozia chiriilor,
depopularea centrelor istorice și excluderea locuitorilor permanenți din propriile cartiere.