Prima pagină » STUDIU. Degradarea climatică și pierderea biodiversității agravează „criza ciocolatei” din Uniunea Europeană. Sunt amenințate și importurile de orez și porumb

STUDIU. Degradarea climatică și pierderea biodiversității agravează „criza ciocolatei” din Uniunea Europeană. Sunt amenințate și importurile de orez și porumb

STUDIU. Degradarea climatică și pierderea biodiversității agravează „criza ciocolatei” din Uniunea Europeană. Sunt amenințate și importurile de orez și porumb
Image credit: Marco Vasquez / SciNews

Un nou raport avertizează că degradarea climatică și pierderea biodiversității agravează „criza ciocolatei” în Uniunea Europeană. Așa cum au semnalat multe studii anterioare, producția de cacao se numără printre cele șase mărfuri esențiale provenind, în principal, din țări vulnerabile la amenințările de mediu, transmite The Guardian.  Raportul, comandat de Fundația Europeană pentru Climă, le recomandă marilor producători de ciocolată să investească în adaptarea climatică și în protejarea biodiversității în regiunile cultivatoare de cacao. De asemenea, specialiștii implicați în această nouă cercetare recomandă și schimbări în dietă, pentru a ne adapta noilor condiții de mediu. 

Industria ciocolatei s-a confruntat în ultimii ani cu creșteri de prețuri la zahăr și cu penurie de cacao, situație care s-ar putea agrava în perioada următoare. Potrivit consultanților britanici de la Foresight Transitions, peste două treimi din importurile UE de cacao, cafea, soia, orez, grâu și porumb din 2023 au provenit din state nepregătite pentru schimbările climatice. Trei dintre aceste produse, respectiv cacao, grâu și porumb, provin în mare măsură din țări unde biodiversitatea este deja considerată degradată.

„Acestea nu sunt amenințări abstracte”, a spus Camilla Hyslop, autoarea principală a raportului. „Ele afectează deja afacerile, locurile de muncă, disponibilitatea alimentelor și prețurile pentru consumatori. Și situația se înrăutățește”, a declarat ea, citată de The Guardian.

Cercetătorii au analizat date comerciale Eurostat în raport cu două clasificări de securitate ecologică: indicele Notre Dame de Adaptare la Climă și Scorul de Integritate a Biodiversității, dezvoltat de Muzeul de Istorie Naturală din Marea Britanie (un insrument care raportează numărul actual al speciilor cu datele din statisticile anterioare). Potrivit rezultatelor acestui studiu,  majoritatea importurilor UE provin din țări cotate „mediu-scăzut” la pregătirea climatică și preponderent cu scor „mediu” la capitolul biodiversitate.

90% din porumbul importat în UE provine din țări slab pregătite pentru provocările climatice

Unele dintre produsele analizate în cadrul acestui studiu sunt  în mod deosebit expuse acestor fluctuații. 90% din porumbul importat în UE provine din țări slab pregătite pentru climă și 67% din regiuni cu biodiversitate redusă. În cazul importurilor de cacao, expunerea este de 96,5% la climă și 77% la biodiversitate. Cea mai mare parte a importurilor de cacao provine din state vest-africane afectate de secetă, defrișări și pierderi de ecosisteme.

De data asta nu e vorba de altruism sau responsabilitate socială

În acest context, se impun măsuri urgente pentru adaptarea climatică și pentru protejarea biodiversității. „Nu e vorba de altruism sau responsabilitate socială, ci de un exercițiu vital de reducere a riscurilor din lanțul de aprovizionare”, avertozează autorii acestui studiu. „Fermierii trebuie plătiți corect pentru a putea investi în reziliența propriilor ferme”, arată sursa citată.

Raportul indică și alte vulnerabilități: Uganda, care a furnizat 10% din cafeaua UE în 2023, are un nivel scăzut de pregătire climatică și biodiversitate redusă. Joseph Nkandu, liderul unei uniuni agricole ugandeze, solicită acces extins la finanțare internațională pentru adaptare climatică: „Vremea a devenit imprevizibilă. Caniculele, secetele și ploile neregulate ne afectează grav plantațiile”, spune el.

„UE este mai dependentă decât își imaginează”

Profesorul Paul Behrens de la Universitatea Oxford afirmă că raportul descrie o „imagine extrem de îngrijorătoare” a rezilienței alimentare europene: „UE este mai dependentă decât își imaginează de lanțuri de aprovizionare vulnerabile”.

Cercetătorii subliniază nevoia unei tranziții către diete mai sustenabile. „O treime din cereale și aproape toată soia importată sunt folosite pentru hrana animalelor”, avertizează Marco Springmann de la Oxford. „Dacă vrem un sistem alimentar rezilient, trebuie să regândim cererea, nu doar să securizăm aprovizionarea”.

Alte articole importante
ANALIZĂ
Cine se angajează după facultate și în ce domenii ajung, de fapt, absolvenții
Cine se angajează după facultate și în ce domenii ajung, de fapt, absolvenții
Datele interne ale universităților arată diferențe mari între domenii, dar și o accelerare a tranziției de la facultate la piața muncii, mai ales la nivel de masterat. În Cluj, Timișoara și Iași, majoritatea studenţilor au un job încă din primul an, iar specializările tehnice și economice domină clasamentele de angajare. Clujul conduce clasamentele: aproape nouă […]
Bioboții: celulele care schimbă granițele dintre viață și moarte
Bioboții: celulele care schimbă granițele dintre viață și moarte
Viața și moartea sunt privite, în mod tradițional, ca fenomene opuse. Cercetătorii au demonstrat că, după moarte, apar noi forme de viață multicelulară din celulele unui organism care s-a stins, iar asta îi face să ia în considerare o „a treia stare”, situată dincolo de granițele convenționale ale vieții și morții. Este moartea sfârșitul? Oamenii […]
UBS reduce lista favoriților săi în AI
Tehnologie
UBS reduce lista favoriților săi în AI
Investițiile în AI cresc, iar UBS își îndreaptă atenția asupra giganților chinezi care conduc această expansiune. Raport UBS: AI-ul intră în etapa monetizării masive Inteligența artificială nu mai este doar un subiect de laborator, ci o sursă reală de venituri. Potrivit unui raport UBS, companiile chineze au început să transforme tehnologia generativă în profit. Liderii […]
Marea Britanie face educația financiară materie obligatorie în școli
Marea Britanie face educația financiară materie obligatorie în școli
Elevii britanici vor face educație financiară, vor învăța despre știri false și schimbările climatice începând din 2028. Reforma majoră a sistemului de educație marchează cea mai amplă revizuire a programei școlare din ultimul deceniu. Autoritățile vor ca elevii să fie pregătiți pentru o lume digitală, economică și ecologică în continuă schimbare. Educația financiară intră oficial […]
Goldman Sachs anunță ca prețul aurului va trece de 5000 de dolari în 2026
Goldman Sachs anunță ca prețul aurului va trece de 5000 de dolari în 2026
Metalul prețios a traversat în 2025 una dintre cele mai spectaculoase perioade din ultimele decenii. Marile case de investiții și fondurile globale mizează că preţul aurului va atinge 5.000 de dolari uncia până la finalul lui 2026.  Aurul, vedeta piețelor într-un an fără precedent Piața aurului a traversat o perioadă de creștere accelerată. Acesta a […]
Spirit Island, comoara ascunsă a Canadei: vizibilă de la distanță, dar interzisă turiștilor
Spirit Island, comoara ascunsă a Canadei: vizibilă de la distanță, dar interzisă turiștilor
Spirit Island, aflată în inima Munților Stâncoși din Canada, este considerată unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe planetă. Cu toate acestea, insula are un statut unic: vizibilă de la distanță, dar interzisă turiștilor. Pentru poporul Stoney, ea este un spațiu sacru al vindecării, iar accesul este strict controlat. Un paradis ascuns în mijlocul […]