Comisia Europeană va debloca doar 1,3 miliarde de euro din cea de-a treia cerere de plată pentru PNRR, în timp ce aproximativ 700 de milioane de euro rămân suspendate, punând presiune pe noul Guvern să rezolve rapid problemele restante. România urmează să primească pe 10 iunie această tranșă parțială, însă restul banilor depind de îndeplinirea unor jaloane esențiale.
Suma de 700 de milioane de euro, aflată încă în așteptare, este legată de nefinalizarea procedurii de selecție a conducerii AMEPIP – agenția care monitorizează companiile de stat, de lipsa numirii a 43 de administratori la companiile de stat din domeniul energiei și de neadoptarea noii legi privind pensiile speciale, potrivit informațiilor prezentate de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Pentru faptul că nu au fost finalizate procedurile de numire a noilor administratori la companiile din energie, Comisia Europeană a suspendat 299 milioane de euro. În plus, alte 231 milioane de euro sunt blocate din cauza nereglementării pensiilor speciale.
Ministrul Boloș a menționat închiderea celei de-a treia etape procedurale pentru numirea conducerii Agenției pentru Managementul Energiei și Investițiilor în Energie (AMEPIP), accentuând faptul că această etapă depinde de decizia noului executiv în privința stabilirii termenelor exacte pentru finalizarea procedurilor, care au fost reluate de trei ori până acum.
Al doilea punct abordat de oficial a vizat revocarea vechilor administratori . Conform oficialului de la Ministerul Investițiilor, simpla revocare a administratorilor nu este suficientă, fiind necesare și reluarea, precum și finalizarea noilor proceduri de selecție. În cazul acestei măsuri, există o sumă de 299 de milioane de euro aflată în joc, iar legile aferente sunt deja definite, urmând ca procedurile parlamentare să fie închise pentru a permite implementarea măsurii.
De asemenea, ministrul Boloș a discutat despre situația fondurilor destinate pensiilor speciale, menționând că în prezent există fonduri suspendate în valoare de 231 de milioane de euro. Acestea vizează reglementarea criteriilor legate de vârstă și perioadele de contribuție, aspecte esențiale pentru stabilirea drepturilor și cuantumului pensiilor pentru anumite categorii, în special pentru magistrați. Potrivit oficialului, aceste dosare vor fi finalizate odată cu numirea noului guvern, moment în care se va definitiva și cadrul legislativ aferent.
”Prima este cea referitoare la închiderea celei de-a treia etapă procedurală pentru numirea conducerii AMEPIP -aici depinde cum va fixa noul guvern aceste termene pentru închiderea procedurilor, repet, reluate a treia oară pentru conducerea AMEPIP.
A doua măsură este cea referitoare la numirile noilor administratori. Nu este suficient să revocăm vechii administratori pentru companiile din domeniul energiei, respectiv, cei 43 de administratori pe care îi avem în această situație, trebuie reluate procedurile de numire a noilor administratori și închise aceste procedure aici avem 299 de milioane de euro și definitivată legea, adică procedurile parlamentare să fie închise pentru ceea ce înseamnă pensiile speciale. Avem suspendate 231 de milioane de euro, respectiv închisă atât partea de vârstă sau, mă rog, reglementarea vârstei ca și criteriu pentru pensiile speciale, mai ales pentru zona magistraților, căci despre aceasta discutăm, cât și a perioadei de contribuție, în vederea stabilirii drepturilor la pensie sau pentru stabilirea valorii cuantumului pensiei. Acestea sunt lucruri care, probabil, se vor definitiva odată cu numirea noului guvern”, a explicat Boloș.
În ansamblu, aceste reforme sunt considerate vitale pentru deblocarea a sute de milioane de euro din PNRR, bani care vor susține investițiile majore din România în următorii ani.