Thyssenkrupp Steel Europe (TKSE), cel mai mare producător de oțel din Germania, trece printr-un proces amplu de restructurare care va aduce pierderi financiare semnificative angajaților săi. După trei zile intense de negocieri, conducerea companiei și sindicatul IG Metall au ajuns la un acord colectiv valabil până în 2030. Acesta prevede reducerea orelor de muncă, eliminarea plății pentru zilele de concediu și alte măsuri de economisire, ceea ce va duce la o scădere medie a veniturilor angajaților cu aproximativ 8%.
În prezent, angajații lucrează între 33 – 34 de ore pe săptămână, însă în viitor aceste ore vor fi reduse la 32,5, ceea ce se va reflecta direct în salarii. Pe de altă parte, angajatorii s-au angajat să investească în modernizarea facilităților de producție, un aspect considerat un succes de către sindicat.
Mai multe plăți care erau până acum standard vor fi diminuate. De exemplu, bonusul aniversar pentru cei cu 25 de ani vechime în companie, care în prezent este echivalentul unui salariu lunar în plus, va fi redus la doar 1.000 de euro, scrie RND. De asemenea, bonusul pentru disponibilitate (on-call) va fi tăiat la jumătate.
Se estimează că aceste măsuri vor reduce costurile cu personalul cu o sumă de ordinul sutelor de milioane de euro anual. Sindicatul IG Metall a menționat inițial o „listă neagră” de economii în valoare de 200 de milioane de euro, dar impactul acesteia a fost redus aproape la jumătate în urma negocierilor.
Planurile anterioare privind crearea și reducerea locurilor de muncă au fost clarificate: până în 2029, 1.600 de posturi din producție vor fi eliminate prin închiderea unor unități de producție. În plus, alte 3.700 de posturi vor dispărea în toate diviziile companiei până în 2028. Inițial se vorbea despre aproximativ 5.000 de locuri de muncă eliminate, însă acum cifra a crescut la 5.300. Compania susține că nu este vorba despre o intensificare a planurilor de reducere a costurilor, ci doar o clarificare. În prezent, Thyssenkrupp are în jur de 26.300 de angajați, față de 27.000 în toamna trecută.
În total, numărul locurilor de muncă va scădea cu peste 11.000, ajungând sub 16.000, parțial prin vânzarea unor părți ale companiei. Compania dorește să evite concedierile forțate. Până în septembrie urmează să fie elaborate un plan social și o reconciliere a intereselor. Pentru a realiza reducerile planificate, Thyssenkrupp va trebui să investească, de exemplu, în plăți compensatorii, însă suma alocată pentru aceste costuri nu a fost făcută publică.
Producătorul german de oțel se confruntă cu o criză cauzată de economia slabă, prețurile ridicate la energie și importurile ieftine din Asia. Ca răspuns, compania intenționează să reducă semnificativ capacitatea de producție, scăzând livrările de la 11,5 milioane de tone anual la doar 8,7-9 milioane de tone.
În acest context, uzina din Bochum urmează să fie închisă încă din 2028, în timp ce închiderea planificată a unei fabrici din Kreuztal-Eichen, Siegerland (Renania de Nord-Westfalia), a fost amânată. Acolo se va implementa un „concept pe termen scurt pentru optimizarea site-ului” pentru a asigura funcționarea economică.
„Acesta este un pas dificil și dur pentru toți cei implicați, care sperau până în ultima clipă că situația nu va fi atât de gravă”, a declarat Dirk Schulte, directorul pentru resurse umane. Totuși, măsurile sunt considerate necesare. Marie Jaroni, directorul pentru transformare, a vorbit despre un moment important pentru viabilitatea viitoare a Thyssenkrupp Steel: „Reducem capacitățile excedentare, îmbunătățim eficiența și astfel atingem un nivel competitiv al costurilor.”
Knut Giesler, managerul districtual al IG Metall NRW, a caracterizat acordul drept un compromis cu elemente dureroase pentru ambele părți: „Concedierile forțate sunt excluse, iar garanțiile privind locațiile și investițiile în facilități sunt semnale pozitive.”
Președintele consiliului general al lucrătorilor, Tekin Nasikkol, a spus:
„Ne-am împins limitele și am făcut concesii doar acolo unde a fost absolut necesar pentru a proteja locurile de muncă și locațiile. Condițiile pentru ca compania să iasă singură din această situație dificilă au fost create. Totuși, nu putem compensa pe termen lung greșelile de management cu contribuțiile angajaților.”
Pentru ca acordul colectiv să intre în vigoare, este necesar votul membrilor IG Metall. De asemenea, compania-mamă Thyssenkrupp trebuie să asigure finanțarea necesară implementării măsurilor convenite.