Optimismul financiar al Generației Z pare să sfideze realitatea. Deși aproape jumătate dintre tinerii români sunt convinși că vor avea un viitor lor financiar va fi unul prosper, cifrele arată că cei mai mulți nu reușesc să pună bani deoparte nici măcar pentru urgențe. Un sondaj Allianz-Țiriac scoate la lumină discrepanța uriașă dintre aspirații și realitate în rândul noii generații.
Potrivit sondajului realizat de Allianz-Țiriac Asigurări, doar 30% dintre români se arată optimiști în legătură cu viitorul lor financiar. Însă acest procent urcă spectaculos în rândul Generației Z, unde aproape 47% dintre respondenți privesc cu speranță către anii ce vin. Paradoxal, tot acești tineri sunt cei mai vulnerabili financiar: 63,6% recunosc că nu reușesc să economisească deloc, trăind de la un salariu la altul sau chiar sub nivelul necesar pentru nevoile de bază.
Situația e și mai alarmantă dacă ne uităm la cât de pregătiți sunt acești tineri pentru cheltuieli neprevăzute. Doar 16,3% dintre ei cred că s-ar putea descurca într-o situație de criză financiară, precum un accident, o problemă medicală sau un deces în familie. Iar dacă și-ar pierde veniturile, 6 din 10 nu ar putea rezista mai mult de trei luni cu economiile actuale.
Motivele pentru care tinerii nu reușesc să economisească sunt diverse: salarii mici, cheltuieli mari, lipsa unui plan financiar coerent sau chiar un sentiment de urgență redus față de viitor. Datele sondajului arată că doar 7,2% dintre cei din Generația Z se simt într-o poziție financiară solidă, cu economii suficiente. Mai puțin de 30% reușesc să pună ceva bani deoparte, chiar dacă insuficient.
În ceea ce privește „zona de confort financiar”, 62% dintre tinerii intervievați consideră că ar avea nevoie de economii echivalente cu 6 salarii pentru a se simți în siguranță – un procent peste media celorlalte generații. Totuși, doar 23% visează la o rezervă mai consistentă, între 12 și 24 de salarii, semn că tinerii tind să gândească pe termen scurt, în comparație cu Millennials sau Generația X.
Românii, în general, vor siguranță financiară, dar apelează rar la instrumente reale de protecție. Doar 11% spun că se bazează pe asigurări pentru a-și proteja viitorul și familia. Restul? Aproape jumătate cred că vor apela la împrumuturi de la prieteni, familie sau bănci în caz de urgență, iar 41% nu au niciun plan și speră că vor găsi o soluție la momentul potrivit.
Chiar și așa, peste 61% dintre tinerii din Generația Z sunt conștienți de beneficiile unei asigurări. Pentru 3 din 10, aceasta reprezintă o modalitate concretă de a reduce presiunile financiare în situații-limită: accidente, intervenții medicale, boli grave sau daune majore la locuință și autoturism.
Totuși, una din cele mai mari bariere rămâne percepția că asigurările sunt un lux inaccesibil. Peste o treime dintre tineri spun că nu își permit o asigurare, iar 10% cred că mai au timp să se gândească la astfel de soluții. Paradoxal, aproape 85% dintre respondenți recunosc că o asigurare ar aduce beneficii semnificative pentru stabilitatea și viitorul lor financiar.