Prima pagină » TOP. iPhone 16 domină vânzările globale de smartphone-uri în primul trimestru al anului 2025

TOP. iPhone 16 domină vânzările globale de smartphone-uri în primul trimestru al anului 2025

TOP. iPhone 16 domină vânzările globale de smartphone-uri în primul trimestru al anului 2025
iPhone 16 domină vânzările globale de smartphone-uri. Foto: Shutterstock

 iPhone 16 a fost cel mai bine vândut smartphone la nivel mondial în primul trimestru al anului 2025, conform raportului Global Handset Model Sales Tracker, realizat de Counterpoint Research, Aceasta marchează revenirea modelului de bază din seria iPhone pe primul loc, după o pauză de doi ani.

Apple și-a menținut o prezență puternică în topul celor mai bine vândute zece smartphone-uri, ocupând cinci poziții consecutive în acest clasament, pentru al cincilea an la rând. În schimb, Samsung pierde teren față de aceeași perioadă a anului precedent. În timp ce ponderea celor mai bine vândute 10 modele în totalul vânzărilor globale a rămas stabilă, segmentul telefoanelor low-end, cu prețuri sub 100 de dolari, a înregistrat o creștere a contribuției în top 10.

Performanța iPhone 16 pe piețe cheie

iPhone 16 s-a remarcat prin rezultate foarte bune în Japonia și în regiunea Orientului Mijlociu și Africii (MEA), Japonia înregistrând cea mai mare creștere a vânzărilor variantei de bază. Condițiile economice îmbunătățite și reglementările revizuite privind subvențiile au avantajat strategia de prețuri și ecosistemul Apple, sporind atractivitatea brandului pe piața japoneză.

Modelele iPhone 16 Pro Max și iPhone 16 Pro au ocupat pozițiile a doua și a treia în clasament. Totuși, seria Pro a întâmpinat dificultăți pe piața chineză, unde subvențiile guvernamentale favorizează dispozitivele cu prețuri sub 6.000 de yuani (~833 dolari), iar concurența în segmentul premium este puternică, în special din partea producătorilor locali precum Huawei. Cu toate acestea, modelele Pro au reprezentat aproape jumătate din totalul vânzărilor Apple pentru al treilea trimestru consecutiv.

Vânzările globale de smartphone-uri. Foto: Counterpoint Research

Vânzările globale de smartphone-uri. Foto: Counterpoint Research

Debutul puternic al iPhone 16e

Apple a lansat cu succes și modelul iPhone 16e, care a intrat direct pe poziția a șasea în topul global în luna martie 2025, prima sa lună completă de vânzări. Deși are un preț mai ridicat comparativ cu iPhone SE 2022, se estimează că 16e va depăși performanțele predecesorului său în primul an de la lansare, datorită avansurilor tehnologice semnificative și a setului extins de funcționalități.

Samsung și poziționarea modelelor sale

Galaxy S25 Ultra a ocupat locul șapte în primul trimestru al anului 2025, coborând față de poziția a cincea deținută de S24 Ultra în aceeași perioadă a anului 2024. Această schimbare se datorează în principal unui interval mai scurt de vânzări pentru S25 Ultra în trimestrul analizat. Cu toate acestea, seria S25 a avut rezultate constante, reprezentând un sfert din totalul vânzărilor Samsung în luna sa activă de vânzări. Integrarea mai profundă a tehnologiei Gemini indică o orientare a Samsung către o experiență AI mai avansată, care îmbunătățește productivitatea și personalizarea utilizatorilor.

Modelul Galaxy A16 5G a urcat pe locul cinci în primul trimestru din 2025, cu o poziție mai bună față de Galaxy A15 5G din 2024. Acesta a înregistrat o creștere anuală de 17%, susținută de o disponibilitate mai largă pe piețe precum America de Nord, unde a fost lansat în ianuarie 2025. America de Nord a fost cea mai mare piață pentru A16 5G, reprezentând o treime din vânzările globale. De asemenea, regiuni precum Asia-Pacific (APAC), America Latină (LATAM) și Orientul Mijlociu și Africa (MEA) au contribuit la popularitatea acestui model în segmentul telefoanelor 5G accesibile.

Galaxy A06 a înregistrat o creștere puternică, urcând patru poziții în top 10 față de predecesorul său din 2024. Această evoluție reflectă o cerere în creștere pentru smartphone-uri low-end în toate regiunile, în special în MEA, APAC și LATAM, care au generat trei sferturi din vânzările globale din acest segment. Odată cu relaxarea aprovizionării cu componente ieftine, segmentul telefoanelor accesibile a devenit cel mai rapid segment în creștere în primul trimestru din 2025, reprezentând aproape 20% din totalul vânzărilor globale de smartphone-uri.

Xiaomi Redmi 14C 4G – singurul outsider în top 10

Xiaomi a reușit să se impună în top 10 global cu modelul Redmi 14C 4G, singurul smartphone din afara Apple și Samsung care a intrat în acest clasament. Redmi 14C 4G a înregistrat o creștere impresionantă de 43% față de Redmi 13C 4G, majoritatea vânzărilor fiind realizate pe piețele emergente, în special în MEA și LATAM, subliniind poziția puternică a Xiaomi în segmentele orientate spre valoare.

Perspective pentru viitor

În ciuda tensiunilor tarifare și a incertitudinilor de pe piață, se estimează că ponderea celor mai bine vândute 10 modele de smartphone-uri va rămâne relativ stabilă. Această reziliență este susținută de concentrarea producătorilor pe telefoanele high-end, unde interesul consumatorilor este alimentat de funcționalitățile premium.

Alte articole importante
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă foarte rară de Ceratosaurus, una dintre doar patru cunoscute în lume, a fost vândută la licitație pentru o sumă fabuloasă. Descoperirea și valoarea sa impresionantă subliniază interesul tot mai mare al colecționarilor pentru relicvele preistorice bine conservate. Fosilă de Ceratosaurus, vândută la licitație pentru 30,5 milioane de dolari Specimenul, considerat de casa de […]
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Donald Trump a intentat un proces împotriva Wall Street Journal, cerând despăgubiri de cel puțin 10 miliarde de dolari. Liderul de la Casa Albă acuză renumita publicație că a publicat informații false și defăimătoare despre o presupusă legătură a sa cu Jeffrey Epstein. Trump atacă Wall Street Journal în instanță: 10 miliarde de dolari pentru […]
Economia mondială la marginea prăpastiei financiare. Avertisment dur de la FMI: „Tensiunile comerciale pot deraia creșterea globală”
Economia mondială la marginea prăpastiei financiare. Avertisment dur de la FMI: „Tensiunile comerciale pot deraia creșterea globală”
FMI trage un semnal serios de alarmă: deși inflația scade și unele economii dau semne de revenire, perspectivele globale sunt în continuare extrem de fragile. Tensiunile comerciale și incertitudinea economică ridicată pun în pericol stabilitatea financiară a lumii.  Tensiunile comerciale planează asupra economiei globale FMI a confirmat că va publica la finalul lunii iulie o […]