Prima pagină » Trenul regal britanic își încheie călătoria după 180 de ani: costurile ridicate pun presiune pe buget

Trenul regal britanic își încheie călătoria după 180 de ani: costurile ridicate pun presiune pe buget

Trenul regal britanic își încheie călătoria după 180 de ani: costurile ridicate pun presiune pe buget
sursă foto: Getty Images

După aproape două secole de călătorii pline de fast și istorie, trenul regal britanic, simbol al monarhiei și al modernității de altădată, se pregătește să iasă definitiv din peisajul național. Regele Charles al III-lea a decis să renunțe la acest bastion al tradiției, invocând eficiența bugetară.

Călătoria cu trenul regal britanic ajunge la final: decizia care a șocat întreaga țară

Banca Națională Regală a Marii Britanii a anunțat oficial că trenul regal britanic, decorat în celebra nuanță de visiniu închis, va fi scos din uz până în martie 2027. Raportul financiar al Casei Regale invocă „necesitatea eficientizării fondurilor publice” și indică o schimbare majoră în stilul de călătorie al membrilor familiei regale. În locul celebrului tren, aceștia vor opta mai des pentru elicoptere și trenuri de linie, o decizie pe care James Chalmers, responsabilul cu finanțele regale, o descrie drept „un rămas bun plin de reverență”.

Deși trenul regal nu mai impresionează prin luxul specific epocii victoriene de altădată, el rămâne cu siguranţă o piesă de patrimoniu. Wolverton, orașul în care trenurile regale sunt întreținute din 1842, este cel mai afectat emoțional de această decizie + acolo, aproape fiecare familie are o legătură directă cu această emblemă istorică.

Nostalgie și controverse ecologice: este Regele Charles cu adevărat un susținător al mediului?

Pe fondul anunțului retragerii trenului, mulți britanici îşi pun întrebări incomode. Regele Charles, cunoscut pentru poziția sa pro-mediu, alege să înlocuiască una dintre cele mai sustenabile forme de transport cu elicoptere și zboruri private.

Doar în anul financiar 2024-2025, trenul regal a fost utilizat de două ori, cu un cost total de peste 105.000 de dolari, în timp ce 55 de zboruri charter au costat peste 819.000 de dolari, iar transportul aerian total al Casei Regale a ajuns la 6,4 milioane de dolari. Paradoxul ecologic a fost remarcat de presă și de publicul britanic, mai ales că decizia vine cu puțin timp înainte de aniversarea a 200 de ani de la lansarea călătoriilor feroviare în Regatul Unit.

Dincolo de ecologie, însă, impactul cultural al renunțării la tren este uriaș. Folosit în celebrările jubileelor reginei Elisabeta a II-a și în turneul pandemic de mulțumire organizat de William și Kate în 2020, trenul a avut mereu un rol simbolic profund. Era asociat cu stabilitate, istorie și apropiere de popor – un vehicul care purta monarhia dintr-un colț al țării în altul.

O moștenire pe șine: inovație, tradiție și amintiri regale în 180 de ani de istorie

Început în 1842, cu Regina Victoria drept prima pasageră regală, trenul a fost mult mai mult decât un mijloc de transport. A fost un pionier al tehnologiei introducând toaletele la bord, iluminatul electric, aerul condiționat și băile cu apă curentă înainte ca aceste inovații să ajungă la publicul larg. În același mod în care tehnologia din Formula 1 influențează mașinile de serie, confortul și siguranța trenului regal au creat standarde pentru industria feroviară.

Trenul actual, construit în anii ‘70 și modificat pentru a răspunde cerințelor Casei Regale, a fost folosit și alături de locomotive cu abur legendare, precum Flying Scotsman, adăugând un strop de magie în aparițiile publice. În mod ironic, deși fusese luat în considerare pentru transportul sicriului reginei Elisabeta a II-a în 2022, a fost evitat pe motive de securitate, o decizie care a dezamăgit mulți iubitori ai tradiției.

În perioada următoare, trenul ar putea face un ultim tur de onoare în jurul Marii Britanii, oferind publicului șansa de a-și lua rămas bun.

Alte articole importante
Cea mai scumpă înghețată din lume costă cât o vilă de lux: 1,4 milioane de dolari pentru o singură cupă
Cea mai scumpă înghețată din lume costă cât o vilă de lux: 1,4 milioane de dolari pentru o singură cupă
Înghețata, deliciul verii adorat de milioane de oameni, poate deveni un lux extrem atunci când este îmbogățită cu diamante, aur comestibil și ingrediente rare. De la porții servite cu inele cu diamante, până la sorbeturi infuzate cu șampanie și trufe albe italiene, cea mai scumpă înghețată din lume te poate lăsa fără buget de un […]
China testează un robot neurochirurg capabil să opereze complet autonom, fără intervenție umană
Tehnologie
China testează un robot neurochirurg capabil să opereze complet autonom, fără intervenție umană
Într-un laborator ultrasecret din Beijing, China pregătește un robot neurochirurg capabil să opereze pe creier fără nicio intervenție umană. Sistemul, alimentat de inteligență artificială și instruit pe milioane de scanări cerebrale, deja a realizat intervenții care întrec în precizie și reacție abilitățile celor mai buni chirurgi. Un robot neurochirurg care nu greșește: precizie submilimetrică în […]
UE este dispusă să accepte un acord comercial comercial cu SUA, cu o taxă vamală de 10%
UE este dispusă să accepte un acord comercial comercial cu SUA, cu o taxă vamală de 10%
Uniunea Europeană (UA) analizează posibilitatea încheierii unui acord comercial provizoriu cu SUA, care ar menține o taxă vamală de 10% pentru majoritatea exporturilor. Executivul european a oferit acest raport după o rundă de negocieri desfășurată la Washington, în care comisarul pentru comerț, Maros Sefcovic, a încercat să evite amenințarea președintelui Donald Trump de a impune […]
Factura la curent va crește din nou din august! Află cât vei plăti în plus
Factura la curent va crește din nou din august! Află cât vei plăti în plus
După liberalizarea de la 1 iulie, românii vor avea parte de o nouă creștere la factura de curent începând cu 1 august. Această nouă mărire a tarifelor la energia electrică este cauzată de creșterea cotei TVA pe piața energetică de la 19% la 21%. De la 1 august va crește iar factura la curent Proiectul […]
Germania pregătește brigăzile NATO: achiziție de tancuri și blindate în valoare de 25 de miliarde de euro
Germania pregătește brigăzile NATO: achiziție de tancuri și blindate în valoare de 25 de miliarde de euro
Germania va face o achiziție importantă de echipament militar, care va include 3.500 de vehicule de luptă blindate. Decizia vine pe fondul presiunilor crescânde din partea Alianței și a temerilor tot mai mari legate de amenințarea reprezentată de Rusia. Germania va cumpăra 3.500 de tancuri și vehicule de luptă blindate Organizația Tratatului Atlanticului de Nord […]
Cele mai bune insule grecești pentru pensionari în 2025. Soare garantat peste 300 de zile pe an!
Cele mai bune insule grecești pentru pensionari în 2025. Soare garantat peste 300 de zile pe an!
Dacă visezi să-ți petreci anii de aur sub soarele blând al Mediteranei, Grecia s-ar putea să fie destinația perfectă pentru tine. Un raport recent a scos în evidență cele mai bune insule grecești pentru pensionari, iar vestea bună este că acest vis este mai accesibil decât mulți cred. Jennifer Stevens, redactor executiv la International Living, […]