Prima pagină » Trump a retras nominalizarea lui Jared Isaacman, apropiat al lui Musk, pentru conducerea NASA, la două zile după plecarea miliardarului din administrația SUA

Trump a retras nominalizarea lui Jared Isaacman, apropiat al lui Musk, pentru conducerea NASA, la două zile după plecarea miliardarului din administrația SUA

Trump a retras nominalizarea lui Jared Isaacman, apropiat al lui Musk, pentru conducerea NASA, la două zile după plecarea miliardarului din administrația SUA
Trump încearcă să blocheze mai multe misiuni științifice NASA înainte de aprobarea noului buget

Președintele Donald Trump a anunțat, sâmbătă, retragerea nominalizării tehnocratului și miliardarului în tehnologie Jared Isaacman pentru funcția de administrator al NASA, invocând o „analiză amănunțită a asocierilor anterioare” ale acestuia.

Într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social, Trump a promis că va desemna în curând un nou candidat, „aliniat cu misiunea” și care să „pună America pe primul loc în spațiu”.

„După o examinare atentă a asocierilor anterioare, retrag nominalizarea lui Jared Isaacman pentru conducerea NASA. În curând voi anunța un nou candidat care va fi aliniat cu misiunea și va pune America pe primul loc în spațiu”, a scris președintele SUA.

Această schimbare survine la doar câteva zile înainte ca Senatul să fie programat să voteze nominalizarea lui Isaacman, care a călătorit de două ori în spațiu, în cadrul unor misiuni private, și are legături apropiate cu Elon Musk, CEO-ul SpaceX.

„Este esențial ca următorul lider al NASA să fie în deplină concordanță cu agenda «America First» a președintelui Trump, iar un înlocuitor va fi anunțat direct de către președinte în curând”, a declarat Liz Huston, secretar adjunct de presă al Casei Albe.

Contextul politic și profesional al lui Jared Isaacman

Conform datelor OpenSecrets, o organizație independentă care monitorizează finanțările în politică, Isaacman a făcut donații către democrați până în ciclul electoral din 2024, deși în anii anteriori a sprijinit republicanii. Pe rețelele sociale, el a evitat să își exprime poziții clare pe subiecte politice controversate.

În timpul audierii sale de confirmare în fața Comisiei pentru Comerț, Știință și Transport din Senat, în aprilie, Isaacman a declarat că a fost „relativ apolitic”. Această atitudine este în concordanță cu modul în care foștii administratori NASA și-au poziționat rolul, punând accent pe colaborarea bipartisană.

Obiectivele NASA implică proiecte de miliarde de dolari și necesită ani întregi de cercetare și dezvoltare, adesea traversând mai multe administrații prezidențiale.

Reacții și controverse în comunitatea spațială

Nominalizarea lui Isaacman a generat valuri de reacții în comunitatea spațială încă din momentul anunțului făcut de Trump în decembrie, potrivit CNN. Deși a fost primit cu entuziasm de mulți, care l-au văzut drept un lider pasionat și au apreciat experiența sa în zboruri spațiale private, unii legislatori democrați au manifestat scepticism, temându-se că acesta ar putea favoriza interesele personale ale lui Elon Musk în cadrul NASA.

În timpul audierii, Isaacman a exprimat susținerea pentru o misiune umană pe Marte, o declarație notabilă, deoarece NASA a fost concentrată în principal pe programul Artemis, care vizează întoarcerea astronauților pe Lună, începând cu primul mandat al lui Trump.

Interesul pentru explorarea umană a planetei Marte a devenit mai evident după ce Musk a devenit un aliat apropiat al lui Trump în 2024, Marte fiind un obiectiv de lungă durată al antreprenorului.

Isaacman a subliniat că intenționează să susțină atât obiectivele programului Artemis, cât și „prioritizarea trimiterii astronauților americani pe Marte”.

„Pe parcursul călătoriei către Marte, vom avea inevitabil capacitatea de a reveni pe Lună și de a determina beneficiile științifice, economice și de securitate națională ale menținerii unei prezențe pe suprafața lunară”, a afirmat Isaacman.

Situația actuală și perspectivele viitoare

CNN a încercat să obțină un punct de vedere din partea lui Jared Isaacman, însă NASA a redirecționat solicitările către Casa Albă.

Elon Musk, care a condus Departamentul pentru Eficiența Guvernamentală ca „prim prieten” al lui Trump, a părăsit administrația în această săptămână. Deși recent a avut dezacorduri publice cu Trump, Musk a declarat că va „rămâne prieten și consilier” al președintelui.

Musk și-a concentrat din nou atenția asupra SpaceX și a proiectului Starship, un sistem de rachete uriaș destinat să transporte oameni pe Marte. Deși în faza incipientă de dezvoltare, prototipurile Starship au pierdut controlul și au explodat în trei teste efectuate anul acesta, inclusiv unul marți.

Alte articole importante
Ungaria ar putea adopta moneda euro înaintea României. Ce spune cel mai puternic bancher al țării vecine
Ungaria ar putea adopta moneda euro înaintea României. Ce spune cel mai puternic bancher al țării vecine
Ungaria, o țară care nu are încă un plan oficial de aderare la moneda euro, ar putea totuși depăși România în cursa către zona euro. Declarația vine de la noul director general al celei mai mari bănci maghiare, OTP Bank. Peter Csanyi, numit în funcție în luna mai, a cerut public ca Ungaria să se […]
Netflix, profituri record și val de nemulțumiri după restricționarea partajării conturilor
Netflix, profituri record și val de nemulțumiri după restricționarea partajării conturilor
Netflix provoacă o undă de șoc în rândul utilizatorilor la nivel global, după ce a limitat drastic posibilitatea de a folosi același cont în mai multe locuințe. În timp ce compania raportează venituri record și mizează pe producții originale pentru a-și fideliza clienții, abonații reacționează vehement pe rețelele sociale, acuzând pierderea flexibilității și amenințând cu […]
Cel mai mare meteorit marțian a fost vândut la licitație pentru suma colosală de 5,3 milioane de dolari
Cel mai mare meteorit marțian a fost vândut la licitație pentru suma colosală de 5,3 milioane de dolari
Un obiect spațial rar, provenit direct de pe Marte, a stârnit senzație în lumea științei și a colecționarilor. Cel mai mare meteorit marțian cunoscut de pe Pământ, NWA 16788, a fost vândut la licitație pentru o sumă colosală de 5,3 milioane de dolari. Cu o greutate de 24,5 kilograme, meteoritul a fost adjudecat pentru o […]
Ultima zi de tranzacționare a săptămânii debutează cu creșteri la BVB pe aproape toți indicii principali
Ultima zi de tranzacționare a săptămânii debutează cu creșteri la BVB pe aproape toți indicii principali
BVB a încheiat săptămâna în forță, cu o deschidere pozitivă vineri dimineața, când aproape toți indicii principali au intrat pe verde. Cu un rulaj de 8,57 milioane de lei (aproximativ 1,69 milioane euro) în primele 40 de minute de tranzacționare, piața a arătat un apetit crescut pentru acțiuni. Indicii principali în creștere la BVB Ziua […]
O țară africană va sponsoriza un gigant din fotbal. Ce valoare are contractul?
O țară africană va sponsoriza un gigant din fotbal. Ce valoare are contractul?
O țară africană aflată în plin război va investi zeci de milioane de euro pentru a-și promova imaginea printr-un gigant din fotbal. Printr-un contract de sponsorizare semnat cu un gigant al fotbalului european, statul speră să atragă atenția asupra potențialului său turistic și economic RD Congo a semnat un contract uriaș cu FC Barcelona în […]
Adevăratul motiv pentru care Wizz Air nu mai operează zboruri în Orientul Mijlociu: pierderi de 350 de milioane de euro
Companii
Adevăratul motiv pentru care Wizz Air nu mai operează zboruri în Orientul Mijlociu: pierderi de 350 de milioane de euro
Wizz Air, una dintre cele mai mari companii low-cost din Europa, a luat o decizia de a-și închide operațiunile din Orientul Mijlociu, mai exact sucursala din Abu Dhabi, începând cu 1 septembrie 2025. Deși oficial s-a invocat climatul geopolitic dificil și temperaturile extreme, realitatea este alta: pierderi masive, avioane pe jumătate goale și o piață […]