Președintele american Donald Trump a anunțat, sâmbătă dimineața, tarife vamale de 30% asupra importurilor din Uniunea Europeană și Mexic, începând cu 1 august. Decizia a fost comunicată prin două scrisori postate pe platforma sa, Truth Social, și marchează o nouă escaladare în retorica sa protecționistă, care vizează acum doi dintre cei mai apropiați parteneri comerciali ai Statelor Unite, transmite Financial Times. Aceste noi amenințări fac parte dintr-o serie de măsuri comerciale anunțate într-o săptămână tensionată, în care Trump a vizat peste 20 de țări cu tarife, inclusiv un tarif de 50% asupra importurilor de cupru. Administrația sa a lansat, totodată, investigații privind securitatea națională, care ar putea justifica impunerea de tarife suplimentare asupra unor industrii strategice, precum microcipuri, lemn, piese aerospațiale, produse farmaceutice și electronice de consum.
UE și SUA negociază de săptămâni întregi o posibilă reducere a tarifelor de 25% asupra vehiculelor, alături de eliminarea unor tarife asupra băuturilor spirtoase, a avioanelor și a pieselor auto. Într-o tentativă de reconciliere, UE și-a exprimat disponibilitatea de a reduce excedentul comercial de 198 miliarde euro față de SUA, prin achiziții sporite de armament american și gaz natural lichefiat. Cu mai puțin de trei săptămâni până la intrarea în vigoare a tarifelor, diplomații europeni suspectează că Trump folosește anunțul ca tactică de negociere. Rămâne însă incert dacă aceste presiuni vor conduce la un acord sau la declanșarea unui nou conflict comercial de proporții.
În mesajul adresat Mexicului, Trump a acuzat guvernul de la Ciudad de México că „nu a reușit să oprească cartelurile”, în ciuda unor progrese în cooperarea privind securizarea graniței. În cazul Uniunii Europene, președintele american a reiterat nemulțumirile legate de balanța comercială negativă a SUA și a catalogat deficitul comercial drept „o amenințare majoră la adresa economiei și securității naționale”.
Von der Leyen
Comisia Europeană a reacționat prompt, prin vocea Ursulei von der Leyen, președinta executivului european:
„Impunerea unor tarife de 30% asupra exporturilor UE ar perturba lanțurile esențiale de aprovizionare transatlantice, în detrimentul companiilor, consumatorilor și pacienților de ambele părți ale Atlanticului”. Ea a subliniat disponibilitatea Uniunii de a continua negocierile, dar a avertizat că Bruxelles-ul este pregătit să răspundă cu măsuri de retorsiune, „dacă va fi necesar”.
Franța și Italia au transmis, la rândul lor, poziții critice. Emmanuel Macron a exprimat „dezaprobarea fermă” a Parisului, iar Giorgia Meloni a cerut „bunăvoință pentru a ajunge la un acord echitabil, care să întărească Occidentul în ansamblu”, adăugând că „declanșarea unui război comercial transatlantic ar fi lipsită de sens”.
Ambasadorii celor 27 de state membre UE urmează să se reunească, duminică, pentru a discuta măsurile de răspuns.
Guvernul mexican a calificat drept „nedreaptă” decizia lui Trump și a anunțat că poartă deja negocieri pentru a găsi o alternativă înainte de termenul limită. Președinta Claudia Sheinbaum a subliniat că preferă diplomația în locul represaliilor comerciale.
În martie, Trump amenințase deja Mexicul și Canada cu tarife de 25%, dar, ulterior, a retras măsurile pentru produsele conforme cu acordul comercial USMCA (Acordul SUA-Mexic-Canada). Totuși, Mexicul rămâne expus la tariful de 50% impus recent importurilor de oțel și aluminiu, iar președintele american a sugerat, joi, și posibile tarife de 35% asupra bunurilor din Canada.