Prima pagină » Trump vrea să transforme giganții de credit ipotecar Fannie Mae și Freddie Mac în surse de venit pentru bugetul SUA

Trump vrea să transforme giganții de credit ipotecar Fannie Mae și Freddie Mac în surse de venit pentru bugetul SUA

Trump vrea să transforme giganții de credit ipotecar Fannie Mae și Freddie Mac în surse de venit pentru bugetul SUA
Foto: Shutterstock

Donald Trump scoate din sertar o idee care a mai făcut vâlvă în trecut, dar care ar putea deveni realitate sub conducerea sa: scoaterea giganților ipotecari Fannie Mae și Freddie Mac de sub controlul guvernului federal și transformarea lor în companii private, cu potențial de a aduce miliarde în visteria publică.

Fannie Mae și Freddie Mac sunt două instituții cheie în sistemul american de credit ipotecar. Nu acordă direct împrumuturi, dar cumpără credite de la bănci, le împachetează în titluri și le vând investitorilor. Avantajul? Aceste titluri vin cu garanții federale, ceea ce le face extrem de atractive pentru investitori. În traducere liberă, riscurile sunt suportate, indirect, de contribuabili.

Conform datelor Urban Institute din 2023, cele două entități dețin împreună circa 70% din piața ipotecară americană, fiind pilonii pe care se sprijină împrumuturile cu rată fixă pe 30 de ani – un produs tipic american care protejează debitorii de fluctuațiile dobânzilor și ale inflației.

În 2008, Fannie și Freddie au intrat în colaps după ce au cumpărat masiv credite ipotecare toxice. Căderea prețurilor la locuințe și incapacitatea debitorilor de a-și achita datoriile au creat un tsunami financiar care a obligat guvernul să intervină. Rezultatul: cele două companii au fost plasate sub așa-numitul „conservatorship”, un regim de administrare controlat de stat, dar fără o naționalizare completă. Asta trebuia să fie o soluție temporară. Dar, ca multe alte măsuri „temporare”, a devenit o stare de fapt ce durează de aproape două decenii.

Trump se întoarce la planul său vechi

Desigur, ideea de a privatiza Fannie și Freddie nu e nouă. A mai fost pe masa Congresului, dar a rămas doar un exercițiu teoretic. În 2019, senatorul republican Mike Crapo a propus un plan de privatizare parțială, care s-a stins rapid.

Lots of cash money. Euros. euro money banknotes. Money Euro background

Acum, Trump pare hotărât să sară peste lentoarea Congresului și să apeleze la Federal Housing Finance Agency (FHFA) pentru a scoate Fannie și Freddie din conservatorship. E o mișcare ambițioasă, complicată, dar care ar putea fi realizabilă într-un eventual al doilea mandat.

Jackpot pentru contribuabili… sau bumerang

Privatizarea Fannie și Freddie ar putea aduce câștiguri uriașe pentru investitori și, teoretic, pentru bugetul federal. Investitori ca Bill Ackman, care au cumpărat acțiuni pe bani mărunți în timpul crizei, ar putea câștiga sume fabuloase. În plus, vânzarea acțiunilor către public ar aduce miliarde de dolari direct în vistieria guvernului.

Dar, și aici e marea provocare, un astfel de plan ar putea aduce și efecte nedorite: creșterea ratelor ipotecare, volatilitate pe piața financiară și reactivarea temerilor legate de stabilitatea sistemului. Directorul FHFA, Bill Pulte, a avertizat deja că o astfel de tranziție trebuie pregătită „cu grijă”, pentru a evita efecte negative.

Asociația Federală Națională pentru Ipoteci (FNMA), cunoscută sub numele de Fannie Mae, este o întreprindere sponsorizată de guvernul SUA (GSE), fondată în 1938 în timpul Marii Depresiuni, parte a programului New Deal, și listată public din 1968. Scopul său este extinderea pieței secundare a ipotecilor prin securitizarea împrumuturilor ipotecare sub formă de titluri garantate cu ipoteci (MBS), permițând creditorilor să-și reinvestească activele și să crească numărul de creditori pe piața ipotecară. Organizația soră este Federal Home Loan Mortgage Corporation (FHLMC), cunoscută ca Freddie Mac, creată în 1970 pentru a extinde piața secundară a ipotecilor în SUA. Freddie Mac cumpără ipoteci, le grupează și le vinde ca MBS investitorilor privați. În 2022, activele Freddie Mac au fost de 3,208 trilioane USD.

În 2024, Fannie Mae a înregistrat active de peste 4,3 trilioane USD, devenind cea mai mare companie din SUA și a cincea din lume, după active. A ocupat locul 27 în clasamentul Fortune 500 al celor mai mari companii din SUA și locul 58 în Fortune Global 500 pe plan mondial, după venituri totale. În privința profitabilității, Fannie Mae s-a situat pe locul 15 în SUA și pe locul 33 în lume.

O combinație marca Trump

În esență, Trump propune o combinație tipică pentru stilul său: dereglementare agresivă, revenirea la piața liberă, dar cu menținerea unui „colac de salvare” guvernamental pentru situații de criză, la fel ca în 2008. Cu alte cuvinte, companiile vor fi libere să facă profituri cât timp lucrurile merg bine, dar statul va fi acolo să le salveze dacă apare un nou tsunami financiar.

Trump dorește prin planul lui să obțină profituri uriașe pentru contribuabili și investitori, dar vine la pachet cu riscuri semnificative pentru piața imobiliară.

Rămâne de văzut dacă acest plan va fi doar un alt „foc de paie” sau un pas decisiv către o remodelare a finanțării locuințelor în SUA. Un lucru e sigur: Fannie Mae și Freddie Mac sunt mai mult decât două nume obscure din finanțe, sunt cheia unei bătălii economice care va face valuri la nivel global.

Alte articole importante
Uber și Lucid Motors lansează robotaxiuri premium într-un parteneriat de 300 de milioane de dolari
Companii
Uber și Lucid Motors lansează robotaxiuri premium într-un parteneriat de 300 de milioane de dolari
Uber și Lucid Motors au anunțat un parteneriat strategic de sute de milioane de dolari prin care vor lansa o flotă de robotaxiuri premium. Această colaborare marchează un pas important în dezvoltarea mobilității autonome de lux pe piața americană. Robotaxiuri de lux: Uber investește în Lucid Motors 300 de milioane de dolari Uber a anunțat, […]
Ungaria ar putea adopta moneda euro înaintea României. Ce spune cel mai puternic bancher al țării vecine
Ungaria ar putea adopta moneda euro înaintea României. Ce spune cel mai puternic bancher al țării vecine
Ungaria, o țară care nu are încă un plan oficial de aderare la moneda euro, ar putea totuși depăși România în cursa către zona euro. Declarația vine de la noul director general al celei mai mari bănci maghiare, OTP Bank. Peter Csanyi, numit în funcție în luna mai, a cerut public ca Ungaria să se […]
Netflix, profituri record și val de nemulțumiri după restricționarea partajării conturilor
Netflix, profituri record și val de nemulțumiri după restricționarea partajării conturilor
Netflix provoacă o undă de șoc în rândul utilizatorilor la nivel global, după ce a limitat drastic posibilitatea de a folosi același cont în mai multe locuințe. În timp ce compania raportează venituri record și mizează pe producții originale pentru a-și fideliza clienții, abonații reacționează vehement pe rețelele sociale, acuzând pierderea flexibilității și amenințând cu […]
Cel mai mare meteorit marțian a fost vândut la licitație pentru suma colosală de 5,3 milioane de dolari
Cel mai mare meteorit marțian a fost vândut la licitație pentru suma colosală de 5,3 milioane de dolari
Un obiect spațial rar, provenit direct de pe Marte, a stârnit senzație în lumea științei și a colecționarilor. Cel mai mare meteorit marțian cunoscut de pe Pământ, NWA 16788, a fost vândut la licitație pentru o sumă colosală de 5,3 milioane de dolari. Cu o greutate de 24,5 kilograme, meteoritul a fost adjudecat pentru o […]
Ultima zi de tranzacționare a săptămânii debutează cu creșteri la BVB pe aproape toți indicii principali
Ultima zi de tranzacționare a săptămânii debutează cu creșteri la BVB pe aproape toți indicii principali
BVB a încheiat săptămâna în forță, cu o deschidere pozitivă vineri dimineața, când aproape toți indicii principali au intrat pe verde. Cu un rulaj de 8,57 milioane de lei (aproximativ 1,69 milioane euro) în primele 40 de minute de tranzacționare, piața a arătat un apetit crescut pentru acțiuni. Indicii principali în creștere la BVB Ziua […]
Revolut domină piața financiară și primește titlul de „Cea mai bună bancă digitală din lume”, conform Euromoney 2025
Companii
Revolut domină piața financiară și primește titlul de „Cea mai bună bancă digitală din lume”, conform Euromoney 2025
Revolut, aplicația fintech devenită un fenomen global, a fost desemnată „Cea mai bună bancă digitală din lume” în 2025 de prestigioasa publicație Euromoney. De asemenea, a fost aleasă și cea mai bună bancă digitală din România, ceea ce confirmă faptul că utilizatorii de la noi sunt printre cei mai activi și receptivi la noile tendințe […]