Operatorul național de transport feroviar de marfă, CFR Marfă, se confruntă cu dificultăți financiare semnificative, care îl aduc în pragul intrării în insolvență în acest an. După cinci ani de încercări de redresare prin procedura de concordat preventiv, încheiată oficial pe 12 martie 2025, compania de stat se pregătește să deschidă o nouă etapă, una dificilă, dar necesară pentru reorganizare.
Conform unui proiect de Hotărâre privind bugetul pe 2025 al CFR Marfă, compania anticipează pierderi de aproximativ 4 milioane de lei pentru acest an. Deși plățile restante sunt estimate la 3,11 miliarde de lei la finalul lui 2025, acestea reprezintă o reducere de 32,35% față de anul precedent, datorită valorificării activelor excedentare și încheierii unor acorduri de eșalonare a datoriilor.
În urma eșecului procedurii de concordat preventiv, Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat, prin Hotărârea nr. 5 din 25 aprilie 2025, depunerea cererii de deschidere a procedurii de insolvență. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că în locul CFR Marfă va fi înființată o nouă companie de stat, Carpatica Feroviar, care va prelua activele viabile ale actualului operator.
„Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă “CFR MARFĂ” SA s-a aflat în procedură de concordat preventiv până la data de 12.03.2025, conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, fiind efectuate demersuri în vederea deschiderii procedurii insolvenţei, în condiţiile legii, pe parcursul anului 2025, urmând să fie desemnat un administrator judiciar, motiv pentru care societatea nu a mai prezentat documente conform art. XXXV din OUG nr. 156/2024”, se arată în proiectul de Hotărâre.
Pentru a diminua costurile, CFR Marfă intenționează o reducere drastică a numărului de angajați, de la 3.414 în 2024 la doar 1.508 în 2025. Această restructurare va conduce la o scădere a cheltuielilor cu personalul cu 27,57%, până la 320,14 milioane de lei. Totodată, câștigul mediu lunar pe salariat va scădea cu 7,21%, ajungând la 9.724,63 lei.
Situația dificilă a CFR Marfă reflectă provocările cu care se confruntă sectorul feroviar de marfă din România, iar înlocuirea companiei cu un nou operator de stat reprezintă o încercare de revitalizare a acestui segment strategic.